Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самотно място за живеене ли са големите градове

Снимка: Радио ВИДИН

Проучването за качеството на живот в европейските градове на Европейската комисия за 2023 г. сочи, че София е градът в ЕС, в който най-много хора (21%) са се чувствали самотни. Това ни провокира да потърсим причините за самотата в големия град и съветите на психолога как да я преодолеем.

Най-важно е качеството на живот, което всеки един, който е решил да живее в големия град, трябва да има. Голямо значение има и средата, каза Атанас Атанасов- психолог и психотерапевт от Видин. Професионалният му път го отвежда първо в София, а след това в редица европейски градове. Живял и работил е в София, Лондон, Париж и Женева, заради работата си е пътувал и до други градове в света. 

"Всичко е до нагласата, по която всеки един човек тръгва да прави нещо. Дали ще е големият град, дали ще е малкият град - няма никакво значение. Както примерно в Хонконг там пък е коренно различно. Китайците сякаш не спят никога, а всичко правят на минутата и в момента. Това са най-работливата нация, която аз съм виждал... В психологическия речник самотата се определя като разрушителна форма на самовъзприемане. Самотният човек по принцип се чувства изоставен, чувства се забравен, ненужен. Оттук вече, ако аз тогава съм бил ненужен, изоставен, това, което те задвижва и те държи в релсите, да не излизаш от тях, това е работата на първо място и начинът ти на живот. Сега, аз съм имал късмета да не съм имал емигрантския живот там, но в София по същия начин, когато излязох от Видин да уча в София, аз живеех на един таван в София. Самотата пак е могла да ме налегне, но всичко е до настройката - как ти ще се самоорганизираш, как ще ги възприемеш нещата и дали това, което ще направиш, ти наистина го искаш да го направиш. В противен случай всички твои действия имат негативен резултат. Просто защото предварително си се настроил, че ще ти бъде трудно, че няма да можеш да се справиш, че нямаш познати, нямаш хора около теб, с които да споделиш", каза Атанас Атанасов.

В големия град хората не се познават там, където живеят. Приспособяването е способ на всеки един от нас да се адаптира към променящите се обстоятелства. Благодарение на нашите интелектуални качества ние сме в състояние да променим насоката на своите мисли и действия, казва още Атанас Атанасов:

"Когато ти си на 20 години, особено сега милениум поколението, което е съвсем различно от това, което е било преди 50 години. Начинът на живот, който те водят е много по-адаптивен към промените. Така че в този случай всеки трябва да е наясно, че като отива в големия град, там ще има препятствия, с които трябва да се справя и трябва да се приспособи към тях, към този начин на живот, който е там.... Най-вече самотата това е липсата на социални контакти. Не се ли създадат тези социални контакти между колегите и в мястото, където живееш, всеки един е обречен да бъде самотен. Не сам, а самотен, което вече предразполага към по-тежки последици особено от психологическа гледна точка, пък да не говорим за физическа, които се нанасят на всеки един от нас."

Да не бягаме и да не замитаме проблемите под килима, а да ги решаваме на момента, съветва още психологът.

Столицата изглежда привлекателна за много хора. Градът предлага много възможности, но:

"Ако живееш и работиш там, ти просто работиш, за да можеш да си позволиш да живееш там. Т.е. някак си не се връзва качеството на живот, което един според мен нормален човек би искал - т.е. добра храна, почивка, чист въздух", споделя Цветина Борисова.

Цветина Борисова живее със съпруга си във врачанското село Горно Пещене, община Враца. 

Отдавна си мечтаели да се преместят на село. Купили си първо къща край Ловеч, но докато успеят да я ремонтират, тя се повредила конструктивно. И тръгват да си търсят къща в друго село. От кмет на кмет стигат до Горно Пещене. Харесват мястото, двора, къщата. След много ремонти, пот и нерви идва моментът, в който напускат столицата и идват в село Горно Пещене.

На село имаш много по-активен и социален живот, отколкото в града, каза още Цветина Борисова:

"Ти винаги можеш да отидеш да кажем при съседа или той да дойде при теб. Съвсем различно е. Докато в София хората са толкова забързани, уморени, стресирани. Дори сега все по-рядко ходим до София, но като отидем и просто по лицата им е изписано друго. Шансът да си самотен в София е по-голям отколкото шанса да си самотен на село. Ако си средностатистически човек, нали. Защото хората са различни - някои винаги са самотни, други никога не са самотни."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08