Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучението на полигон отново може да стане част от шофьорските курсове

Снимка: Радио ВИДИН

Полигоните за безопасно шофиране да станат част от обучението на водачите. Предложението е на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който поясни, че държавата разполага с подходящи терени, където могат да се изградят този тип полигони. Според Пламен Петков, автоинструктор от Видин, подобни полигони биха били от полза за кандидат-водачите, особено в началото, когато курсистът все още няма никакъв практически опит. Той коментира още, че преди полигоните са били задължителна част от изпита, като на тях са изпълнявани 6 упражнения, в момента тези елементи се упражняват в градски условия. 

"Първоначалните умения на един млад шофьор започват от първия урок, запознаване с автомобила... И в същото време трябва да е на по-спокойно място, където няма движение, няма други участници, за да може максимално да се отпусне, да не е напрегнат. Всеки колега първия урок го провежда на такава площадка. Преди полигонът беше задължителен като част от изпита, имаше 6 упражнения, които трябва да се изпълнят. Даже имаше и скоростна отсечка... Ние също си ги провеждаме тези неща, паркираме, перпендикулярно, успоредно на тротоара, правим го това същото нещо на живо в градски условия, по крайните квартали, тесните улички, те лавират, вземат тези маневри... Това беше едно такова заучено упражнение, което отнемаше около 10 ч. В такъв случай, трябва да се увеличат още часовете, за да успеем, защото сега се набляга много на градското шофиране, което в днешни условия е много интензивно..."

Задължителната подготовка на курсистите на полигон у нас отпадна преди близо 3 десетилетия. Все пак шофьорите, с които разговаряхме, смятат, че подобни места за практически упражнения ще са от полза и трябва да бъдат възстановени. 

"Ние на полигони сме взели изпити и книжки. На полигона те учат да паркираш, скоростни отсечки, всичко, което може да е пред теб в градски условия. Полезни бяха, разбира се... Това е облекчение, а не затруднение. Аз като съм започнала курсове първото качване беше там на "Нора Пизанти" да обикаляш, да не си в градската среда да удариш някой... Не е лошо там някой друг час да ги обучат. Аз съм изкарал направо категория "C" и полигона беше съвсем друг тогава... Аз съм за, карал съм на полигон, считам това за абсолютно необходимо. Не само паркирането, карането между колчета, същото време тръгване с ръчна спирачка от височина, това аз не знам за какво е отпаднало... За младите шофьори не е лошо да го има, какъв шофьор ще стане ако не премине през полигона..." 

Финансирането за изграждането на полигоните, може да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност, допълни още министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23