Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 35 години: Актьорът Ивайло Симеонов отново на видинска сцена

Снимка: Фейсбук

След близо 35 години актьорът Ивайло Симеонов отново ще играе на видинска сцена. Поканен е от директора на Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" Николай Янев. Двамата са състуденти, а след това любовта към театъра ги среща на сцената във Видин.

Ивайло Симеонов е син на големия български актьор Богомил Симеонов и актрисата Пенка Мандаджиева. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ и играе във Врачанския, Видинския и Монтанския драматичен театър. Във Видин е актьор три сезона от 1987 до 1990 година, след което се премества в Монтана.

"Щастие" е думата, с която актьорът описва чувството от завръщането си във Видинския театър: 

"Може да се каже щастие, определено, защото от театъра, от който идвам, така се получи, че в един момент решиха, че ние не сме им нужни. Тук не става въпрос за качества, какво се може, някакви личностни истории. Но единственият човек, който ми подаде ръка, е Ники Янев. С него започнахме тук, във Видинския театър преди близо 35 години. 1987 година завършихме заедно, аз - при проф. Михайлова, той - при проф. Гюрова и тук се събрахме една чудесна трупа. Всъщност аз дойдох заради Петко Петков. Първо той ме поиска, видя ми се много симпатичен човек. После разбрах, че е работил с баща ми. Той ме грабна в началото. Второто нещо, което ме грабна тогава, са самолетите. Тогава имаше самолети, те бяха по 22 лева и ние можехме да си го позволим..."

Първата роля, в която ще гледаме Ивайло Симеонов след завръщането му на видинска сцена е на Страхливия лъв в новата постановка "Дороти и вълшебният свят на Оз".

"Пиесата е страхотна за децата, даже и за възрастни хора. Искрено се надявам, че това нещо ще ги провокира, особено дечицата ще се завтекат към театъра, защото вътре има песни, има много интересни моменти... Аз играя Страхливия лъв, аз го правя малко като коте, както има една приказка, не съвсем, разбира се. Защото именно този страх провокира, докато той получи това, което трябва да бъде и което той просто не знае, че смелостта си е вътре в него. Много любопитна роля. Хубавото е това, че ако трябва да играеш вълк или лъв, не е точно това. За да е интересно, трябва да е малко по-различно. По същия начин един актьор трябва да бъде многопластов и когато има малка роля, ако тя е благодатна, да може максимално нюанси да вкара вътре, за да бъде интересно. Не може да бъдеш само герой, не може да бъдеш само лош, не можеш да бъдеш само усмихнат. Има такива комедии, които хем са комедии, хем не са. По този начин актьорът се изтърква, по този начин актьорът влиза в едно амплоа, което става ето така, равно. Има много мои колеги, които са на този хал и сами вече не могат да излязат от него..."

През 1995 година Ивайло Симеонов напуска монтанския театър и слиза от сцената за цели 20 години. Зад решението му стоят проблемите, които изпитват сценичните изкуства по това време. 

"Това е най-голямото нещастие на артистите до ден днешен. Не знам защо е такова отношението, продължава да е такова отношението. Никакъв реверанс на никакви политици от самото начало не правя. От 90-те години досега въобще културата е на никакво ниво."

Една от мечтите на Ивайло Симеонов е за спектакъл, в който да може да излезе на сцената с директора на Видинския театър Николай Янев и директора на Кукления театър в Монтана Иван Истатков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00