Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприемат мерки за осветяване на пешеходните пътеки във Видин

Снимка: Радио Видин

Община Видин ще предприеме мерки по осветяването на пешеходните пътеки в града. Това отговориха от местната власт след репортаж на Радио ВИДИН. Припомняме, че жители на града настояват да бъде повишена пътната безопасност на местата за пресичане. Водачи и пешеходци коментират, че местата за пресичане трябва да бъдат осветени, за да има по-добра видимост през тъмната част от денонощието. Според тях на места очертанията на пътеките не личат. 

"Трябва при всички положения да бъде осветена самата пешеходна пътека. По-отдалеч се виждаш, повишава се безопасността, то нали затова е осветено- да не се случи белята. Виждам пешеходни пътеки, но те се виждат, когато ги боядисат и след 2 месеца ги няма... В София са осветени, би трябвало и тук. Сравнявам със столицата, по-добре е да са осветени. Опасно е, ако не са осветени, защото ако шофьорът е по-възрастен като мен и недовижда добре, може и да не види пешеходеца, хубаво е да са осветени... Да ви кажа аз дълги години живея в София, там никога не изпитвам страх да пресичам на пешеходна пътека, тук се притеснявам особено. Не знам дали това е черта на видинчани, или въобще като цяло в нашия край, но много често ми прави впечатление, когато съм в колата, пешеходец стъпва на пешеходна пътека, но винаги нали давай, хайде минавай, колата да премине, пък той стои и чака. Смятам да, че ако бъдат осветени и очертанията са по-ясни и видими, хората няма да се притесняват толкова много... Трябва да са осветени, защото много от шофьорите не спазват правилата за движение, най-вече за ограничаване на скоростта. Затова в нашия град има много такива нарушения. Дори да Ви кажа мой колега е ударил някакъв с велосипед и наскоро е починал. Трябва да е осветено, особено пешеходните пътеки..."

При възникване на участъци с изтрит слой боя на пешеходните пътеки, тя се опреснява, като това се случва при подходящи метеорологични условия, допълват от Общината. Ето и отговорът на местната администрация:

"1. Община Видин има изготвен проект за подмяна на осветлението на територията на Общината. В него се предвижда подмяна и на осветителните тела. Ще бъдат предприети мерки по осветяването на пешеходните пътеки. 2. Имаме осветени пътеки в обхват на най-натоварените улични артерии: ул. "Цар Симеон Велики", бул. "Панония" и други. 3. При възникване на участъци с изтрит слой боя се опреснява, като това се случва при подходящи метеорологични условия."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25