Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският музикален педагог Ваня Иванова: Всяка музика оказва влияние

Ваня Иванова (вдясно) гостува в рубриката "На раздумка с Яна Маринова"
Снимка: Радио ВИДИН


В последния четвъртък от първия месец на годината е време за рубриката "На раздумка с Яна Маринова". Днес гост е детският музикален педагог Ваня Иванова. Тя е от Плевен, но се омъжва и вече 50 години живее във Видин. Завършила е института за детски учители във Враца. Ваня Иванова казва, че за нея песента е съдба и благословия. 

"От малка пея и до сега продължавам с песента, тя е винаги с мен навсякъде. Самия текст, самата музиката я чувствах в сърцето си, в душата си. Заедно с мен в детския северняшки ансамбъл пееше и сестра ми. Същото баба ми пееше много народни песни. Когато се е създавало БНР, тогава е имало хора, които са обхождали плевенските села да събират певци, но тогава времето е било такова, че баща ѝ не ѝ е позволил да пее. Майка ми също пее... Моята майка дълги години работеше в детска градина и аз през лятото винаги ходех при нея да ѝ помагам през ваканциите. И оттам се запали любовта ми към децата и към това какво мога да направя с песента за децата, как да ги стимулирам, да играят, да дружат, да общуват едно с друго... Това определи моя път в живота. Заминах да уча във Враца, института за детски учители във Враца, там завърших и музикална педагогика и детски учител. След което се омъжих и дойдох преди 51 години във Видин." 

След като се установява във Видин, Ваня Иванова започва работа в Детска градина "Васил Левски". Ето какво още разказа тя в раздумката с Яна Маринова.

"Оттам тръгнах, защото не можех аз да не пея. Не само в детската градина, а започнах ансамбли. Липсва ми сцената. И съответно имаше тогава хор на учителите, който се ръководеше от г-н Александров и започнах да пея в този хор. До края на неговото съществуване... Аз имам син и дъщеря. Нито едно от двете ми деца не пое по моя път, всеки си има своя път в живота, те имат своите професии... Аз смятам, че цялата моя педагогическа дейност, през която съм минала и като музикален педагог и като учител в група, за мен са били ползотворни. Тъй като, когато бях детски учител, аз бях и учител в група за деца със специални образователни потребности... Всяка една музика оказва своето влияние върху човека. Тези деца са най-активните, те по-посредствено изразяват своята емоция, отколкото децата в норма, защото те се чувстват освободени..."

Музикалният педагог Ваня Иванова разказа и за това как песента променя настроението. 

"Зависи от самата песен дори, когато съм най-тъжна запявам. И то не такава песен, която да е весела, а пея такава песен, която да докосва струните на сърцето ми. И още повече да ме разтърси и по този начин аз отварям душата си за по-хубави неща... Предимно народна музика слушам, слушам много опери, ходя много на концерти на наши естрадни певци. През цялата година аз имам план къде да отида и какво да слушам..." 

Повече може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Генади Вельов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00