Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен е интересът към китайската култура в Езиковата гимназия в Монтана



Голям е интересът към китайските език и култура в Езиковата гимназия в Монтана, която бе домакин на събитие за българо-китайски културен обмен. То беше организирано в партньорство с Институт „Конфуций“ - София. 

Вече една година в гимназията се провежда курс по китайски език. Факт са и първите резултати, казва директорът Мария Бончева: 

"Всичко започна миналата учебна година, когато колежката по английски език получи информация, че се предлага обучение по китайски език с китайски учители... Предложихме на нашите ученици, оказа се, че 90 ученици имат желание да учат този език... Нашата учителка Уан Жупин пристигна директно от Китай и започна да работи с децата и прецени, че няколко души могат да се явят на този изпит..."

Деветокласничката Емили Дубоа от малка се интересува от китайския език:

"Класната ни каза, че ще имаме уроци по китайски, бях развълнувана много и намирам китайския като много интересен език... Няма нищо общо с европейските езици. Обичам културата и философията на Китай... Как се пишат характерите е най-трудно..."

Христиан Николов е ученик 9-и клас. С интерес учи китайски и се представя отлично на първо ниво, за което той и Емили получават сертификати. 

"Купих си книга онлайн за китайската култура, тя ме заинтересова и това е главната причина да започна да уча, но също обичам да уча и езици... В началото ми беше по-лесно, сега става по-трудно. Има думи, които се изговарят по един и същи начин, но означават различно нещо..."

Повече - в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

обновено на 24.08.24 в 07:52

Отворете очите и сърцата си за "Повелителката на книгите"

Какво ще кажете да си починем малко от трилърите и драматичните любовни романи, наложили се като традиционни за лятото, и да отворим един роман за книгите? По-конкретно, да отворим очите и сърцата си за „Повелителката на книгите“ – роман на американската писателка Карън Хокинс . „Повелителката на книгите“ е от историите, които сякаш..

публикувано на 23.08.24 в 17:25

Продължава фестивалът "Ослен фест - селски Ренесанс" (галерия)

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Това е третото издание на фестивала, разказа инициаторът на проявата Невена Йовчева : "Изпълнено е с деца, с творчески ателиета. Започнахме сутринта с разведряване, с музикални изпълнения на..

публикувано на 23.08.24 в 16:36

Бойко Николов изненадва с летен дебют на песента "Видин ми е L.A."

Днес ви срещам с видинчанина Бойко Николов . Още като малък той открива любовта си към R&B музиката, която го вдъхновява да започне да рапира. Макар и този негов талант да остава скрит дори за най-близките му хора, музиката винаги е била част от вътрешния му свят. След години на съзряване и личностно израстване Бойко решава, че е време да сподели..

публикувано на 23.08.24 в 14:00

Враца казва: "Buongiorno!"

"Buongiorno, Враца!" - казваме на всички, които са предвидили в рамките на утрешния ден да се потопят в италианската култура под Околчица. Интересни занимания, любопитни срещи, освежаващи напитки и разбира се автентични вкусове от традиционната за Италия кухня - това са само част от нещата, до които може да се докоснете по време на близо..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05