Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът - приоритет за управляващите?

5
Снимка: Колаж: Радио Видин

"Всички политици сме длъжници на Северозападна България", заяви Николай Денков. Премиерът и трима министри посетиха най-бедния регион на Европейския съюз. Какво обещават управляващите на Българския северозапад? 

"Правителството има специална грижа за Северна България. Един цялостен пакет от финансиране на пътната мрежа вече е налице. Той е подготвен, тази година ще се интензифицират тези строежи, които вървят, и започват новите, а от друга страна започва проектирането на пътя през прохода Петрохан", увери министър-председателят Николай Денков при посещението си в Монтана.

Два пъти за последния месец на работни срещи в Северозапада бе и министърът на регионалното развитие Андрей Цеков. Той заяви, че държавното управление в момента активно работи за инфраструктурна свързаност на региона с останалата част на страната. Приоритет за правителството е скоростният път Видин-Ботевград и изграждането на тунел под Петрохан, каза в Монтана министър Цеков:

"Към Северозападна България аз лично изпитвам най-голям афинитет, бидейки сам от Северозапада. Не само като личен приоритет, а и като приоритет на правителството са инвестициите, които са насочени към икономическо и демографско възраждане на Северозапада. Огромна част от държавните инвестиции, планирани за следващия 3-годишен период, са насочени към подобряване на транспортната свързаност на Северозападна България както с южната част на страната, така и със съседите ѝ. Два са приоритетните проекти, в които АПИ инвестира, и това са магистралата, свързваща Видин с Ботевград, и скоростен път между Монтана и София под прохода Петрохан. Магистралата между Монтана и Видин ще е със 140 км/ч проектна скорост и се очаква да бъде готова до 2 години. Следващият по важност инвестиционен проект, чието изпълнение може да започне тази година, е основен ремонт на път II-11, който свързва Лом през Козлодуй, Мизия до Никопол."

Предстои да бъде отворена за движение отсечката Бела-Макреш от новия магистрален път, до два месеца ще започне строителството на скоростния път между Ружинци и Монтана. Заради съществено забавените процедури за участъка между Монтана и Враца обаче новият път Видин-Ботевград може да бъде изцяло готов едва след 6 години, прогнозира министърът. 

"25 милиона лева ще бъдат инвестирани в развитието на Индустриален парк Видин. Държавата ще осигури 20% от средствата, а останалите 80% са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост". Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов във Видин след среща с кмета на града и с областния управител. На срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на инвеститори и бъдещото икономическо и индустриално развитие на региона. И министър Богданов подчерта, че развитието на Северозападна България е приоритет на правителството. "Дисбалансите, които наблюдаваме в момента, между Южна, Северна и Северозападна България, трябва да бъдат преодолени“, каза министърът на работна среща в Монтана:

"Важно е да се отбележи, че това е един от регионите с най-високи прагове на държавна помощ в Европа в момента. Това е съществен плюс, когато говорим за привличане на нови инвестиции или за инвестиции на компании, които вече са тук. Тук трябва да се изгради бизнес климат и среда, които да накарат хората да остават. Стабилно икономическо развитие може да се постигне само ако имате необходимата инфраструктура, ако имате необходимите кадри. Хората предпочитат да живеят на места, в които ще спестяват време, ще са повече време с близките си, но ако получават необходимите доходи."

При разговора на министъра на икономиката Богдан Богданов с кмета на Видин Цветан Ценков е обсъдено да бъде подготвен екип от експерти, който да работи само върху представянето на Видин пред международните инвеститори. Трябва да бъдем активни, за да привлечем инвеститори, това заяви народният представител от управляващата коалиция Любен Иванов:

"Акцентът на правителството и на посещението на министър Богданов е Индустриална зона Видин - да се модернизира зоната, да има модерна канализация и електроснабдяване до всеки един имот, да има възможност и за газификация, за да се получат равни условия, при които инвеститори от чужбина да дойдат и да инвестират спокойно и нашата зона да бъде конкурентна на тези в южна България. Радвам се, че след три години работа този проект е към своя край. Община Видин успя да получи 1,3 млн. за проектиране на улици, ремонт на обществени сгради, което ни дава възможност в следващите години да променим облика на Видин. Имаме възможност да кандидатстваме пред правителството за допълнително финансиране през март месец за около 12 млн. Същевременно предстои отварянето на програмата "Региони в растеж", където Видин заедно с Плевен ще могат да разделят 100 млн. на конкурентен принцип. Имаме възможността да се подготвим и да вземем максимално много пари, за да може Видин наистина да се промени."

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева пък проведе среща с представители на бизнеса във Враца. Визитата бе с цел представяне на възможностите за финансиране на бизнеса през 2024 г. по програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Основна цел пред ведомството е да насърчава компании, бизнес и организации от региона да търсят възможности за реализация на иновативни проекти.

Министърът на иновациите и растежа съобщи, че по процедурите по линия на ведомството от Националния план за възстановяване и устойчивост в област Враца са сключени 40 договора с фирми на обща стойност 7 милиона лева. 

Ще се превърнат ли поне този път думите на политиците в дела, предстои да видим. 

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00