Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра от Видин: За сладкарството, любовта и нишката, която ги свързва

Колеж: Радио ВИДИН
Снимка: личен архив

В рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с Вяра от Видин, за която сладкарството е най-пъстрата страница от книгата на живота ѝ. И буквално, и преносно. 

Тя е просто Вяра. Вяра, която вярва в красотата, в доброто и това, че ако ги раздаваш на воля, те също ще се връщат при теб. Това го знае от дете, но едва преди години започва да го прилага и на практика.

"Аз още от дете правя разни неща у дома, но реално от 4 години започнах да се занимавам по-усилено със сладкарство и сестра ми беше причината да започна. Тя ми каза, че мога, че няма какво да ме притеснява... Не всеки път нещата се получават гладко, напротив, но аз съм упорита, харесва ми, вълнувам се всеки път и всяко ново нещо за мен е стъпка напред. Не си поставям граници, опитвам нови неща и мисля, че се получава. Щом обичаш да правиш нещо, то няма как да не се получи."

Торти, меденки, мъфини, бисквитки - това са само част от нещата, които създава Вяра. Споделя, че тортите изискват най-голямо внимание - в детайлите, в кремовете и в цялостната конструкция на десерта. Парадоксът е, че Вяра е един от може би малкото сладкари, които не умеят да рисуват, но въпреки това успява да шлифова и най-трудните детайли в нейните сладкиши.

"Аз не мога да рисувам и си го казвам директно, искрена съм. Рисуването е наистина цяло изкуство, аз наистина не мога да рисувам, но горе-долу се опитвам. За рисуването трябва много прецизна ръка и поглед, но може би човек с времето се научава."

Говорейки за изключения, Вяра е един от изключителните хора, които се занимават със сладки изделия, но въпреки това обожават шоколада. Дори вече в много по-различни форми и вкусове.

"Обичам много шоколад. Сладкарството ме научи да погледна и към другите вкусове. Отначало харесвах единствено и само торта "Гараш", това беше и първият ми опит за торта, който беше несполучлив, но с времето я направих така, както съм я запомнила от детските ми години. При мен няма тази, не омраза, ами ситост, да си се наситил на сладко - напротив. Аз обичам да пробвам нови неща, интересни, екзотични..."

Като един типичен сладкар, Вяра също опитва уникални комбинации, които, казва, че не винаги са били успешни. Но пък истината е в това да не се отказваш и да опитваш до последно, твърди още сладкарката.

"Бях се опитала да направя комбинация между малини и шам фъстък в торта, но от началото не ми се получиха нещата, нещо не ми хареса, не беше такава, че са си кажеш: "Еха, колко е вкусна!", но не се примирих с тази ситуация, опитах нов вариант, така че на мен да ми харесва наистина и то пък се оказа, че наистина ми хареса. Допадна и на другите хора около мен."

Сладкарството е огромна река, с различни потоци към нея - шоколад, карамел, ванилия, плодове и всякакви добавки. Всеки плува, където поиска, смята Вяра и е сигурна, че човек би харесал много повече и разнообразни вкусове от тези, които познава, стига да има смелостта да опита нещо ново.

"С времето човек започва да обича и разни други неща, стига да опита. Да е склонен да опита нещо различно. Трябва да сме смели и да опитваме, защото не знаеш кое ново ще те грабне и ще те плени."
Колаж: Радио ВИДИН


Доказателство за работата ѝ са хората, които избират отново и отново нея за дизайнер на сватбената си торта или тази за партито на детето. И така вече 4 години.

"Това ме прави щастлива, тъй като означава, че аз наистина се справям и искат отново аз да им направя тортата, защото когато човек се върне, значи, че наистина ти знаеш какво правиш, знаеш как да го направиш и това, че тортата се е запечатала в съзнанието им като вкус е може би най-важното. Защото външният вид е само една обвивка. Важно е какво има вътре. Като махнем всичката декорация, тя остава една гола торта, но за мен всъщност е важно точно парчето в чинията и това как изглежда. Това, което вижда човек, това го грабва."

Няма тайни в сладкарството, казва още Вяра и е убедена, че когато правиш всичко от сърце, то няма как и резултатът да не е добър.

"Моята тайна е просто любов. Нищо друго... Защото една рецепта е рецепта, но знаете как е, дори и у дома. На мама питката е най-вкусна, на баба баницата е най-вкусна, има значение кой го прави, а не самата рецепта."

Креативност, преданост и страст, но най-вече обич са нужни, за да създадеш една торта и да ѝ придадеш душа. Изкуството на сладкарството е вселена, в която всеки има своето място, категорична е Вяра, както и е сигурна, че всеки блести различно. И буквално, и преносно. И както още самата тя казва, твоето хоби е твоят начин на изразяване. Затова, дори да не сте сладкари, сигурна е тя, трябва да се стремите винаги да имате добре изразени форми, пухкава текстура и да карате хората да се чувстват добре. Успеете ли, значи сте намерили себе си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади художници подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" в Монтана

Нова благотворителна акция стартираха младите художници от студиото по изобразително изкуство "Рени арт" в Монтана . Учениците на Таня Василева подредиха свои творби, за да подкрепят едно от децата на "Българската Коледа" - 4-годишно момиче , което два пъти седмично пътува за лечение. Произведенията им са експонирани в зала "Кутловица", където снощи..

публикувано на 11.12.24 в 16:03
Бояна Минковска /вляво/, Теа Абрашева и Иоана Христова.

Сцената на видинския куклен театър се превръща в "Коледна градина"

Премиерният спектакъл на Държавен куклен театър-Видин "Коледна градина" ще пренесе публиката на един северен британски остров и ще им разкаже една история за мечтите и приятелството. Автор, сценограф и режисьор е Бояна Минковска. Нейните герои - няколко симпатични животинчета, оживяват с помощта на Теа Абрашева , която освен актриса е и..

публикувано на 11.12.24 в 14:30

Планински водач: Все повече хора се качват в планината

На 11 декември отбелязваме Международния ден на планината . Отбелязва се от 2003 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, за да се популяризира значението на планината за живота на хората, на устойчивото развитие на планинските райони и за подкрепа за планинските народи.  Планината е нещо уникално. Тя ни дарява с чист въздух, пречиства..

публикувано на 11.12.24 в 12:55
Колетка Павлова, поетеса

Колетка Павлова представя стихосбирката "Когато мечтите ми свършат" във Видин

Колетка Павлова празнува 65-годишнина с премиера на нова поетична книга. "Когато мечтите ми свършат" съдържа около 100 стихотворения, вдъхновени от природата, любовта, приятелите, празниците. Това е втората стихосбирка на поетесата и учител с дългогодишен стаж. Излиза близо 15 години след първата - "Неведоми пътища".  "Заглавието е лека..

публикувано на 11.12.24 в 12:30

Музикална магия край Дунав: Симфониета-Видин с празничен гала концерт

Тази вечер във Видин ще се състои празничният гала концерт "По вълните на синия Дунав" , организиран от Симфониета-Видин. Музикалното събитие ще предложи на публиката богата програма от класически произведения , вдъхновени от красотата на Дунав и зимния празничен дух, каза за Радио ВИДИН един от най-талантливите български певци и режисьори в..

публикувано на 11.12.24 в 10:55

Как работят клубовете по интереси в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин

Представителни изяви на клубовете по интереси се проведоха в ПГТ "Михалаки Георгиев " във Видин. Във вътрешноучилищните състезания се включиха няколко клуба по интереси - "Млад сервитьор-сомелиер",  "Млад барман", "Млад готвач".  Шестима са учениците, които се надпреварват в приготвянето на салати. Те са членове на клуб "Млад готвач"...

публикувано на 10.12.24 в 16:30

Сдружение събира дарения за център за лечение на зависимости във Видин

Сдружение „ЕРА“ обявява благотворителна кампания в помощ и подкрепа на Православен център за лечение на зависимости в областния град.  Дарението ще включва основни хранителни продукти (олио, брашно, захар, ориз, спагети, месо и други, както и хигиенни материали - тоалетна хартия, паста и четки за зъби, препарати за чинии, салфетки, без..

публикувано на 10.12.24 в 14:00