Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата с опит да насърчи дуалното обучение

Кристиян Цветков, инженер "Производство" във видинско предприятие
Снимка: Радио Видин

Очаква се изменението, въведено в Закона за професионалното образование и обучение по настояване на Министерството на образованието и науката, да насърчи повече работодатели да се включат в дуалната система на обучение. Ще се оправдае ли обаче това очакване?

Според Кристиян Цветков, инженер "Производство" в завода на "Технически компоненти България" във Видин, на което му предстои скоро да удвои своето производство, дуалното обучение тепърва ще разкрива своя потенциал, а мярката, която предстои да влезе в сила, ще допринесе за повишаване на интереса. В момента в компанията, която той представлява, по дуалната форма на обучение работят ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в град Видин. Новата мярка би означавала 80-100 лева по-малко разходи на ученик на месец, като за тази фирма специално спестяването на този разход не играе решаваща роля относно приема на ученици от дуална форма на обучение. За някои работодатели обаче поемането на осигуровките от държавата може да наклони везните в полза на приемането на ученици на работа, посочи Кристиян Цветков

"80-100 лева определено означава един процент разход за едно малко предприятие, така че определено това би било стимулиращо за такива предприятия да предприемат такава стъпка и определено ще е един плюс към дуалната форма на обучение като проект."

Той обясни, че до момента и заплатата на работещите ученици и осигуровките са били за сметка на работодателя: 

"Има законов минимум, който предприятието трябва да изпълни като заплащане за определен час. Ние надхвърляме този праг... Учениците работят седем часа на ден, като в зависимост от това дали са единайсети или дванайсети клас имат различен брой часове, които трябва да изпълнят за учебната година. Затова учениците от единайсети клас два дни от седмицата са на работа, като тези от дванайсети клас са три дни..."

Кристиян Цветков обясни, че са предприятието отваря врати за ученици по линия на дуалната форма на обучение, защото се работи с визия за бъдещето: 

"По тази причина ученици, които са в дуална форма на обучение в специалности като "Електроника", "компютърна техника" и други подобни се гледа като на наши бъдещи служители. Нашата мисия е тези деца постепенно да бъдат интегрирани в екипа и работната обстановка като затова спомага именно този тип дуална форма на обучение, което ще рече, че освен да работят, но и учат, като двете неща са разпределени и не натоварват учениците... Така по време на двугодишно обучение чрез работа те могат плавно да се подготвят за различни позиции във фирмата... Като ето го тук положителния принос. По този повод вече имаме плодове на усилията си, вложени в изминалата година и половина в първия випуск, който е в дуална форма на обучение все още при нас - налице са желания на ученици да продължат да работят преди и след завършване на своето средно образование... По отношение на останалите компании може би ги спира, казвам може би - не съм запознат в детайли, но може би ги спира фактът, че все пак те са ученици, че все пак на тях трябва да им се обърне малко повече внимание, че трябва да има човек, който малко или много да ги нагледа, да ги въведе в работния процес, което пак е един вид разход за тези компании..."

Кристиян Цветков обаче посочи, че се забелязва положителна тенденция - на срещи, организирани по повод дуалното обучение, все повече местни фирми проявяват интерес. 

Дванайсет са учениците от първия випуск на дуално обучение в предприятието, на които им предстои през тази година да завършат средното си образование. През миналата година към тях се присъединяват още тринайсет младежи в единайсети клас. А плановете са учениците, приети на работа по дуалната форма на обучение да се увеличават през следващите години, като през 2027 година техният брой да е вече 37, обясни Кристиян Цветков. Според него дуалното обучение е от полза не само на работодателите, които по този начин могат да привлекат нови кадри, но и за самите младежи, които пък трупат знания и умения.

Като положителна стъпка определи председателят на Стопанската камара в Монтана Мая Григорова решението на правителството да отпадне осигурителната тежест за работодателите, наели на работа ученици по дуалната форма на обучение: 

"Това са ученици, които влизат на работа във фирмите без никаква практическа подготовка... Фирмите съответно трябва да плащат минимум минималната работна заплата за отработеното време през месеца, което е непосилно едно дете да си заработва реално... Досега беше и работната заплата трябва да му се осигури, и осигуровките съответно. Сега поне ни облекчават от гледна точка на това, че държавата ще поеме плащането на осигуровките на тези деца... Но може да се вземе опита на Германия. В Германия държавата поема минималната заплата и осигуровките за някакъв период от време на това дуално обучение, докато децата реално се научат и придобият навиците, които се изискват за определена специалност. Докато тук тежестта пада върху работодателите..."

В края на 2023 г. Консултативният съвет за професионално образование и обучение към Министерството на образованието и науката прие Стратегическа визия за развитие на дуалното професионално образование и обучение в България до 2030 година и план за изпълнението. В момента работна група подготвя предложения за промени в наредбата за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа и прави анализ на всички свързани нормативни документи, които се нуждаят от промяна с цел подкрепа и улесняване на процеса на дуално обучение, информираха през януари от образователното ведомство. Промените ще бъдат насочени към създаване на възможности за гъвкава промяна във формите на обучение между дуална и дневна, промени в правилата за прием на ученици в дуална система на обучение, синхронизиране на учебните планове с оглед улесняване на проходимостта, насърчаване на блоковото обучение и отразяване на сезонността при някои видове професии, подкрепа на водещата роля на бизнеса в целия процес и много други, уточниха от Министерството на образованието и науката. И поеха ангажимент съвместно с всички институции, имащи отношение към процесите на реализиране на дуалното обучение - Главна инспекция по труда, Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт, да бъдат изготвени типови бланки, насоки и указания, които да улесняват работодателите и училищата при прилагане на нормативната уредба и да намалят административната тежест.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00