Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Патриотизъм е да учим децата на заветите на нашите герои

Снимка: Искрен Красимиров, личен архив



Ликът на Васил Левски върху чаршафи или пък чорапи; форма за курабийки с формата на Паметника на Шипка, с образа на Апостола, на Ботев, на хан Крум; татуировки, изобразяващи български национални герои или техни крилати фрази.... 

Това са само част от проявите на "патриотизъм", които стават все по-популярни напоследък, особено в навечерието на бележити дати от българската история, каквито са днешният 19 февруари - годишнината от обесването на Васил Левски, и националният празник 3 март. Всичко това са примери за едно явление или може би мода, която може да бъде наречена патриотизъм за всекидневна употреба. 

Според режисьора, оператор, актьор и писател Искрен Красимиров, който е известен с патриотичните си инициативи, основно насочени към деца, не бива патриотизмът да се превръща в част от чалга културата:

"Напоследък се появиха игрални филми за най-големите герои, за Ботев, за Левски, за Бенковски, за разлика от моите, които са повече документални, повече анимационни, колеги режисьори направиха игрални. По принцип няма нищо лошо, всеки опит да се покажат образите на героите е полезен, но не бива "да се пресолява манджата", както се казва на народен език, не бива да си ги татуираме върху прасците, по бедрата и по бицепсите, каквито случаи има доста често напоследък. Трябва да ги показваме на децата живи и аз именно към това се стремя, създавайки ролите и на Ботев, и на Левски, скоро ще пресъздам и ролята на Георги Бенковски. Това мисля, че е по-адекватният подход, отколкото да нашарим телата си и всекидневните ни вещи да са с ликовете им, защото те трябва да живеят най-вече в сърцата ни, а не по вещите ни."

Патриотизъм е всеки ден да учим децата на заветите на нашите герои, отбеляза Искрен Красимиров:

"Патриотизмът за мен не е да отидеш на 3 март на Шипка, да развееш байряка, както се казва "да се удариш в гърдите", като Бай Ганьо да кажеш "Булгар, булгар". Както аз и моят проект "Незабравимата България" сме си поставили за цел, всеки ден да бъдем в училища, в детски градини, читалища."  

Как трябва да изразяваме патриотизма си, попитахме и видинчани:

"Любов към родината, уважение един към друг... Напоследък младите въобще не знаят за какво става въпрос. Гледам по телевизията, питат за Васил Левски - те не знаят и казват, че е поет и се чудят кое стихотворение и какво да измислят. Не знам, много е трудно да кажеш как си патриот, всеки се прави на патриот в днешно време... Предаване от поколение на поколение, обясняване на дадените личности, чрез примери, чрез цитиране на борците за свободата."

В деня, когато се прекланяме пред саможертвата и делото на Апостола на свободата, Искрен Красимиров каза с какво според него трябва да запомним Левски:

"За мен най-голямото величие на Левски е това, че той се превърна в живия идеал на българите. Той беше първият човек, който се отказа от семейство, от деца и от съпруга и дойде тук, в поробена България, в родната кал и започна да работи и някак да прочетем истинските му думи, да видим, че най-известната му фраза всъщност гласи: "На думи да не гледаме, но на работа", а не "Дела трябват, а не думи", както всеки я знае. Виждате ли, ние дори не знаем точните фрази, които Левски е изрекъл и е оставил в документалното си наследство. Крайно време е върху това да поработим, именно по този начин той ще ни стане по-близък, по-познат и така ще го обикнем, така ще влезе в сърцата ни." 

Трябва всеки ден, а не само на определени дати да си спомняме за националните ни герои и за техните завети, каза в заключение Искрен Красимиров. 
По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18