Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуалното обучение в действие във Видин

6
Снимка: радио Видин




Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин са в дуално обучение и провеждат учебната си практика в завода на "Технически компоненти България" във Видин. Те са единайсетокласници в специалност "Компютърна техника и технологии". Практиката им в завода е два дни в седмицата. Работата им е свързана с автоматизация и роботизация на част от процесите в производството. Вече почти 6 месеца от началото на практиката им те знаят същността на всички позиции, имат предпочитания и се чувстват уверени в работата си. 

Влизайки в завода, срещу нас се задава безшумно движещият се робот Матилда. За неговата перфектна работа и поддръжка се грижат учениците Ивайло и Митко. С Матилда се облекчава работният процес в цеха, казва Ивайло Георгиев

"Дуалното ни обучение се изразява в това, че сега в 11-и и 12-и клас практиката ни се провежда на практика тук. Работим по различни проекти, в момента работим с робота, който разнася елементи в производството и да улесни работата на работниците... Ние го настройваме да работи правилно в цеха. Направихме карта на завода, за да знае къде се намира. Той използва и сензори, за да се ориентира и за да засича даден предмет и да не ги удари..."

Продължава усъвършенстването на робота Матилда, като това дава възможност да се види реалната полза от неговата дейност, казва Митко Мирославов

"Получаваме необходимата помощ и подкрепа от нашите ръководители, помагат ни. Работим 7 часа, започваме в 8:00 часа... Самото започване на работата беше коренно различно, беше трудно, но се адаптирахме. Ползите са много, но най-вече - учи ни на реална работна среда."

Учениците имат различни задачи, минават на различни позиции и по този начин, освен че придобиват допълнителни умения, разбират и кое най-много им допада, казва Симеон Антонов:

"Идеята е да видим как се работи на всяка част. Днес работя на ваната, където се запояват платките машинно... Ако някой елемент не е запоен, при доработката се оправят... Вчера асамблирахме... От всички неща най-много ми харесва работата с ваната и асамблирането... Нещата се правят по инструкция, трябва да се внимава как се прави и това ми помага да следвам дадена инструкция."

Работата на Владимир Илиев е да асамблира платки и да слага елементите върху тях. Не всеки може да извършва тази фина дейност, разказва Владимир:

"Задължително трябва да си сръчен, концентриран, елементите са малки... Помагаме, където има нужда... Харесва ми да запоявам... Ползата от тази практика е, че знам какъв е работният процес..."


Асамблиране на платки, запояване, работа на ваната, всичко това са нови дейности, казва Цветан Цветанов:

"Аз лично в момента правя един сайт и това ми е приятно. Идеята е сайтът да служи като наръчник за новите проекти в цеха... Вместо да се учат един по един, всеки си отваря сайта и се учи... Доста се подобрявам в тази сфера, дуалната форма на учене е много добра форма..."

Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 10 години. Ползата от съвместната работа е изключителна, учениците се научават на трудова дисциплина, точност, отговорност, инициативност, колективност, убеден е Кристиян Цветков, производствен инженер в завода. Работата на учениците се зачита и като трудов стаж, което е още един плюс на дуалното обучение. 

Повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09