Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 380 представления пред многобройна публика има видинският куклен театър през 2023 година

Павлинка Трифонова, директор на Държавен куклен театър - Видин
Снимка: Генади Цоков

Общо 383 представления, изиграни пред общо 27 000 зрители не само от Видин и региона, но и от цяла България - така може да бъде обобщена в цифри 2023 година за Държавен куклен театър - Видин. Много пътуващ и работещ - така директорът на кукления театър Павлинка Трифонова определя културния институт, който ръководи: 

"Освен четирите нови постановки, които направихме, ние имаме един много богат афиш от над 20 броя представления... Това са едни спектакли, които имат разнообразието както жанрово, така и стилистично, така и, благодарение на възможностите на кукления театър, с много системи кукли. Това говори за един много добре сработен екип - не само актьорски, но цялостният екип на театъра: имам предвид музикални оформители, осветители, сценични работници. Това са хора, които непрекъснато представят нашата продукция пред различна публика и затова са ни такива резултатите. Не пропускам и това, разбира се, че сме били на три международни фестивала, защото за мен е много важно нашата продукция да се показва пред възможно много повече публика и да съизмерва своите постижения с други театри. В този смисъл ние сме удовлетворени... Ние имаме един много добър творчески екип - много добри, много талантливи актьори, сравнително млади..., но и тези, които са от дълги години в театъра, поддържат това свое професионално ниво."

И през настоящата година плановете на видинския куклен театър включват представянето на четири премиерни спектакъла. Един от тях вече е факт - в началото на февруари беше премиерата на образователната постановка "Приключенията на Светофорко". Павлинка Трифонова разказа и какво още предстои:

"Април и май месец ще направим следващите си постановки, нови. И разбира се, по традиция за Коледа и Нова година правим спектакъл за нашите малки зрители. Сега е моментът, в който изпращаме заявките си за участие в различни фестивали в България и в чужбина и очакваме скоро да видим къде ще бъдем селектирани. Дай Боже, на повече фестивали, защото театърът е публично изкуство и той иска да се показва. И това са и нашите амбиции - да показваме нашата продукция, а тя може да бъде показвана, ако е, разбира се, на добро професионално ниво..."

Хората, работещи в сферата на културата, са щастливи от значително увеличения им бюджет праз тази година, отбеляза Павлинка Трифонова. Тя допълни, че това е позволило да се увеличат възнагражденията на работещите в театрите и ще даде сериозна глътка въздух по отношение на творческите задачи: 

"Култура без пари не се прави. Веднага казвам, че тези пари, като се дадат да се произвежда културен продукт, той възвръща много значително парите си. Да не говорим за другия ефект, заради който съществува културата - възпитанието на публиката... Така че тези пари са изключително необходими, за да поддържаме едно модерно, съвременно театрално изкуство..."

Необходим е цялостен ремонт на театъра - като се започне от фоайето, мине се през театралната зала и се стигне до сцената и сценичното облекло:

"В този смисъл ми предстоят разговори, защото Министерството на културата, слава Богу, започна вече да обръща внимание и върху този проблем - капиталови ремонти..."

Държавен куклен театър - Видин е натрупал сериозен опит в работата по проекти и това също ще е сред приоритетите пред културния институт, допълни Павлинка Трифонова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09