Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

Снимка: БНР

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на други места- отскоро, на трети- периодично. Възникне ли такъв проблем започват и междусъседски спорове. Потребителите зададоха и други въпроси- за качеството на водата, ремонтите, отчитането.

Таня Борисова живее в ж.к. "Вида" 12 във Видин. Каза, че разпределение са имали за месец декември. Сметката ѝ за вода била по- висока от тази за ток. Два входа са с един общ водомер, по 24 апартамента във вход, като не всички апартаменти са обитаеми. Инкасаторът ѝ казал, че открива абонатите, само едни били в чужбина. Това, че общият водомер е на два входа е проблем, защото не знаят проблемът в кой вход е.

"И откъде идва това разпределение не може да се разбере. И преди 3-4 месеца пак имахме разпределение, над 25% разпределение... То като не се открият хората, ние ще си платим водата, ама след това като ги открие? Значи аз миналия месец имам 65 лева вода, токът ми е 30, водата ми е 65 лева. Не сме имали засега случай да ни приспаднат, да ни нещо да ни върнат пари или следващия месец да ни компенсират", каза Таня Борисова.

Веска Иванова живее в ж.к."Плиска". Обясни, че разпределението е по- голямо за тези, които са изразходили повече вода, а тези, които имат по- малко отчетени кубици имат и по- малко разпределение. Преди години обяснявали проблема с липсата на индивидуални водомери във всеки апартамент, сега хората са си поставили навсякъде. 

"В къщите защо няма разпределение, защото при тях няма ли течове? И те имат водомери, но нямат на бележките разпределени... От години имаме такива проблеми... Цедката ми, дето е на душчето на водата, непрекъснато чистя котлен камък. И това на бойлерчето вътре, на нагревателчето се събира и то непрекъснато се събира и аз само вадя цедчицата да я чистя..."

Ива Христова живее в ж.к. "Дъбника" във Враца. Каза, че имат постоянно разпределение:

"И гадното от цялата история е, че колкото по си коректен и си показваш кубиците, които си изразходил, например 9,10,11, толкова по- гадно ти става на теб, защото ти плащаш на този, който е скрил кубиците си. Защото те не отварят, една част не отварят, една част не знам какво правят, но не е нормално 20 апартамента да имат 40 кубика обща вода разпределение."

От ВиК казали, че са до общия водомер, след него да се оправят. Много трудно етажната собственост би отворила в един и същи ден на инкасатора, защото не всички са коректни:

"Ама не може така, защото ние веднъж си плащаме коректно нашата изразходена вода, след това плащаме тази, която не е отчетена или която е прикрита. След време, когато те ги хванат тези хора, дето не са си отваряли и си им напишат реалната изразходена вода, тези си я платят хората и фактически тази вода два пъти е платена към ВиК- Враца."

"Значи няколко от причините хората ги казаха- отсъстващи, непроверени и т.н., но най- голямата причина и постоянна това, обяснявам- водомерът е с 6 знака или 7 знака, три след запетаята. Инкасаторът отчита само целите кубици. Той не отчита никога литрите. Но, да кажем вашият водомер днес е примерно 24 кубика и 917 литра. Тия 917 литра на общия водомер ги има, на вашия не са отчетени. Следващия месец вие ще си побавите 60-70 , които ви не стигат и ще си го платите тоя един кубик и ще станат 25. Обаче тия 917 литра, по 24 апартамента, виждате колко кубици вода вие сте платили, след като тя да, тя действително е изразходена, но вие я плащате като обща вода, а следващия месец всеки един от живущите във входа я плаща със собствения си водомер. Това е скритата печалба на ВиК", каза друг слушател от Монтана, който живее в Пъстренците. Във входа общият водомер не работи от 3 години.

Друг слушател, също от Враца, от ж.к. "Дъбника", блок 6, каза, че проблемите с водата са всеки месец. Фактурите, които намерила сочат, че за януари имат 15 кубика разпределение, за декември- 9 кубика, са юли- 17 кубика, за юни- 28:

"Е, това е направо, както каза жената, вече минаваме на 5 лева. Ние сме и с топла вода и това преразпределение ни го правят и на топлия водомер, и на  студения водомер. Щото водата на ВиК-то е и топла и студена. Тая вода един път я плащаме като студена, втори път я плащаме като топла."

Всички във входа имат водомери. Жената живее сама и има по 2-3 кубика на месец. През лятото е на село и от разпределение има сметка и през лятото. Забелязала, че общия водомер го засича друга инкасаторка, което според нея също е неправилно:

"Ние просто наистина ще се избиеме тука във входа."

Георги Георгиев живее в комплекс "Плиска" във Видин. Говорим с него за цената на водата и поносима ли е за потребителите. Семейството му е четиричленно, с две дечица. Казва че консумацията им е сравнително висока в сравнение с едно обикновено двучленно домакинство. В някои случаи имат 50% от разпределение, на 15 кубика, които харчат на месец. Не може да разбере какво се цели с по- високата цена на водата- покриването на инвестиции, на фонд работна заплата, на разходи за водоотвеждане.

"Достъпът до общите водомери е малко по- особен. Защото ние сме дълъг блок с 4 входа, като да речем във вход А и във вход Б са поставени водомерите освен на А и Б, и на В и на Г. Това нещо се случва в мазетата. Да речем във В вход са общите водомери на В вход и на Г вход, нашия. Съответно достъпът до тези водомери е ограничен, тъй като те са поставени в мазето, мазетата, знаете се заключват и не всеки е склонен да те пусне да гледаш каквото си искаш. Каквото се вади като данни от тия общи водомери единствено инкасаторът си знае", каза Георги Георгиев и попита дали ВиК има механизъм по който да назначава служебно на домакинствата, които не са отворили.

Георги Георгиев попита и защо ВиК-дружеството не излиза с доклад за загубите на дружеството по общини и по райони, в кои райони е най- слабата събираемост и на какво се дължи:

"Също е важно да се отбележи какви са в крайна сметка инвестициите, които са направени последните години... Просто тези хора трябва да обяснят какво в крайна сметка се дава на хората за тази цена. Щото аз сменявам батерия на две години."

Коста Димитров живее в ж.к. "Металург" във Враца:

"Моята жена от 5 години и повече не е пила чаша вода от тая чешма. През две седмици свалям филтърчетата на чешмите, пълни са с пясък... За три години 2 пъти сменям душа в банята...Това със засичането на водомерите, ние сме два входа на един водомер общ. Нашият вход има едно семейство, което петък си отиват. Като излезнат сутринта в петък не се връщат повече. Ако мине инкасаторката в петък, край..."

Казва, че на абонатите във входа не са им връщали пари от ВиК-Враца.

Снимка: Василена ПетроваДруг случай- от улица "Шейново" във Видин, нова кооперация, в която живее Василена Петрова. Блокът е на една ограда разстояние от ТМТ-то. Казва, че за домакинствата, в които влизат две заплати месечно поскъпването на водата няма да е чак такъв удар:

"При мен по- дразнещ е въпросът какво получавам за тези пари. Защото, аз съм донесла и снимков материал да видите в какво състояние са ми чешмите. Има дни, в които тече кал, ръжда, водата е ръждиво- кафеникава. За котления камък въобще няма да говоря, тровила съм се от препарати, за пиене не може да става и въпрос... Това, което получаваме не отговаряше на предишната цена, камо ли на сегашната."

Инкасаторът има достъп до всички индивидуални водомери, защото са в една обща абонатна стая е всеки месец се отчитат всички. Само общият водомер се намира в мазе на съсед и от години търсят как да решат този проблем:

"Не би трябвало в такъв случай да плащаме разпределение след като се отчитат всички водомери. Но, от няколко месеца се оказва, че главният водомер дава разлика... Ако си спомняте и отчитането на тока беше така на три месеца, пишеше се служебно и на три месеца изравняване. И тогава стана огромен скандал. Много ми е интересно защо държавният регулатор толкова много притиска електродружествата да са стриктни специално в отчитането, в издаването на фактури, в отбелязването на реалните изразходвани киловати, докато с водата малко са ги оставили на самотек, поне в моите очи е така. Защото аз не виждат те да имат някакъв контрол", смята Василена Петрова.

Веско Маринов живее в ж.к. "Петко Каравелов", т.нар. "Звезди" във Видин. На месец семейството му харчи около 10-12 кубика на месец вода. Казва, че отделно има от 7 до 10 лева разпределение. Проблемът във входа им е от години. Инкасаторът слага бележка, че ще минава да отчита през работно време, а живущите не са там, за да отворят и да бъдат отчетени.

"Съответно следващия, по- следващия месец като го намерят този човек, той си плаща неговата вода, т.е. тази вода се плаща два пъти. Според мен това не е правилно и мисля, че трябва да се премахне."

В блока, в който живее Радослав Райков от ж.к. "Плиска" също има разпределение:

"Или в мазетата трябва да има някъде някоя тръба или някой не си плаща водата и ние плащаме неговата. Не знам откъде идва това разпределение и как става."

Боби Владимиров живее в ж.к. "Васил Левски" 4. Разпределение имат от години:

"Те винаги могат да си измислят някакво оправдание- че има течаща вода, има някъде течове, което е нормално. Или по принцип може и да го има, но може и да го няма. в края на краищата, когато си плащаме електричеството или тока, ние си го плащаме на базата или на основата на това, което сме изхарчили."

Казва, че всеки месец имат разпределение и не може да разбере на какво основание. Не могат да задължат никой комшия да си отвори вратата на инкасатора и да бъде отчетен.

"Да речем при 4 кубика, 20 лева, разпределението ще бъде поне 5-6 лева, така си мисля, или ако не и половината от това, което плащам. И ще се оскъпи водата поне едно с 40-50%, така си мисля, с разпределението. Но, не знам разпределението откъде идва, кой го налага това разпределение", пресмята Атанас Атанасов- живущ на ул. "Яворов" №9 във Видин.

Снимка: Вили ГорановаНе очаква качеството на водата да се подобри след увеличението на цената Ели Цветанова. Тя живее в ж.к. "Баба Тонка" във Видин. Смята, че съседите трудно биха се организирали да отварят всички на инкасатора в деня на отчитане. 

"И от разговори с други хора разбирам, че често пъти си купуват вода. Било за готвене, било за пиене. А също наскоро моя близка сподели, че всяка година сменя нагревател на бойлер заради качеството на водата. Котлен камък в огромни количества, неравномерно подаване, разлика в налягането при все, че тя живее в къща", каза Ели Цветанова.

Потърсихме народния представител от "Възраждане" Вера Александрова, която през миналия месец сигнализира за тревожното състояние на водопровода, захранващ с вода няколко общини от област Видин. По думите ѝ, съществува риск при голяма авария в етернитовите тръби, без вода да останат населени места в общините Белоградчик, Чупрене, Димово и Ружинци. Този път я потърсихме за коментар на цената на водата и как това повишение ще се отрази на потребителите в жилищни блокове, които имат т.нар. "общо потребление". Вера Александрова обясни, че се е поинтересувала задълбочено по темата, разговаряла е и с управителя на ВиК- Видин инж. Илко Илиев. Обяснил ѝ, че поскъпването на водата е заради поскъпването на всички ресурси- фонд "Работна заплата", горива, ел. енергия, материали и т.н. Според него цената на водата изкуствено се потиска от КЕВР. За Видинския регион увеличението е с 25%. По отношение на "общото потребление" коментира:

"Има сгради, които вече са с такова планирано общо помещение за водомерите и те нямат проблем. И това е решението. Обаче това е решението за новите сгради, които оттук нататък примерно биха могли да бъдат строени, а за старите нямаме такова алтернативно решение", заяви Вера Александрова.

Цялото интервю с народния представител Вера Александрова може да чуете в звуковия файл.

Оставяме отворена темата- следващия понеделник по същото време ще я продължим с още събеседници. Ще чуете в Германия как се отчита водата в сгради етажна собственост, как се отчита във видинския квартал "Нов път", мнението на народния представител Росица Кирова, на Нина Бояджиева- директор на дирекция "Права на потребителите" към омбудсмана, адвокат Велин Младенов. Изпратили сме и въпроси към КЕВР, до "Български ВиК холдинг" с молба за интервю с управителя на ВиК- Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11