Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици работиха по казуси, свързани с човешките права

Снимка: ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин

По казуси, свързани с човешките права, работиха ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин, заедно със свои връстници от още пет европейски държави - Литва, Турция, Нидерланция, Италия и домакините от Румъния. Възпитаници на езиковата гимназия прекараха пет дни в Румъния - три от тях в Румнику Вълча и два в румънската столица Букурещ, през които участваха в дебати, ролеви игри, симулации. 

Образователната мобилност в Румъния е последната обучителна дейност в рамките на проекта "Активни за укрепване на европейските ценности" по програма "Еразъм +", започнал още през 2021 година, обясни учителката Камелия Георгиева, която е координатор по проекта. Тя уточни, че целта е била да се направи сравнителен анализ на учебните програми по гражданско образование в шестте държави и да се разработят различни уроци за различни учебни предмети. Всичко това е обобщено в наръчник, който беше представен на проведен на 16 февруари във Видин международен семинар. Видинската езикова гимназия има вече редица реализирани проекти за образователна мобилност, които са изключително полезни за учениците, каза Георгиева:

"Мисля, че тези проекти по програма "Еразъм +" са чудесна възможност нашите ученици да съизмерят нивото на владеене на английски език, което те получават в езиковата гимназии, с  техните връстници от европейски държави; да се запознаят с културата и образователните политики в различни европейски държави; да видят проблемите на учениците в европейски държави - че те са същите като нашите проблеми, интересите през свободното време, дори музикалните предпочитания могат да бъдат сравнени. Така че нашите ученици не само разширяват кръгозора си за света, но съизмерват техните световъзприятия с тези на техните връстници от Европейския съюз... Мисля, че програма "Еразъм +" дава невероятно поле за изява на всички ученици в Европейския съюз да пътуват, да се запознават с нови политики, с нови правила, с нови казуси, които междувременно възникват поради различни политически или икономически състояния. Нашите ученици, пътувайки получават разширен мироглед за Европейския съюз."

Своите впечатления от заниманията в Румъния споделиха три единайсетокласнички от езиковата гимназия. 

Темата за човешките права е актуална и по нея трябва да се говори, е мнението на Александра Емилова, ученичка от 11 "а" клас в езиковата гимназия. Тя разказа и за това в какви дейности са участвали заедно със съучениците ѝ:

"...Бяхме разпределени в екипи. Всеки екип получи казус, в който имаше проблем с неправилно поведение и дискриминация в човешките права. Трябваше да кажем какъв е проблемът и да се аргументираме спрямо списъка с 30-те човешки права. Лично моят казус беше свързан с това, че даден работодател не позволява на негов служител на 10-часов работен ден да получи обедна почивка. По чл. 24 от списъка с човешките права, всеки човек има право на почивка и отдих, включително на разумно ограничаване на работното време и на периодичен платен отпуск. На следващия ден беше денят, в който бяха дебатите. Първо бяхме разделени в четири отбора, като имахме две състезателни сесии. В едната сесия имахме една тема и втората сесия - друга тема. Стигнахме до финала и ни даваха по румънската национална телевизия на живо, в зала пълна с около 400 човека. Определено такива предизвикателства на теми за правата на човека, за парламента, за вземане на избори и за национални и световни интереси и проблеми са от изключителна полза за развиването ни и за общата ни култура. 

Всички дейности са били изключително интерактивни и са целяли да научат учениците да разпознават кога има случаи на нарушаване на човешки права, обясни Зорница Николова от 11 "а" клас, като даде пример с интересна ролева игра, свързана с международен конфликт, който все още е в развитие: 

"Много се радвам, че участвах в този проект, защото всички активности и ролеви игри допринесоха да разбирам по-добре и по-обширно проблемите, пред които се изправя светът в областта на човешките права. Най-много ме впечатли ролевата игра, която беше симулация на ситуацията в Афганистан. Първо ни запознаха с темата и ни разказаха, че в момента състоянието в Афганистан е много нестабилно - след като талибаните взеха властта над страната през 2021 година, обикновените хора изпитват несигурност и страх, много от тях се опитват да напуснат страната поради опасност за бъдещето им. В играта бяхме разделени на екипи, с различни роли - имаше талибани, трафиканти, полицаи и хора, които искат да напуснат страната. Трябваше всеки да влезе в ролята си и да изиграем ситуацията за около 10 минути. И така разбрахме много детайлно какво се случва там и как човешките права са нарушени..."

Учениците са участвали и в симулация, в която влезли в ролята на членове на Европейския парламент, работещи по два казуса. Симулацията била разиграна в интерактивен симулационен център, изграден в базата на информационния център от мрежата на "Европа директно" в Букурещ, създаден специално за проиграване на ситуации в среда, подобна на тази в законодателния орган на Европейския съюз. За симулацията разказа Тоника Тодорова

"Следващата дейност, която имахме, беше ролевата игра, в която ние се превъплътихме в ролите на депутати в Европейския парламент. Лично аз бях представител на Румъния и също така говорител на моята група. Групите бяха четири на брой и имаше два казуса за защитаване - първият от които за опазване на околната среда, а вторият - за чипиране на хора. Аз трябваше да защитавам втория казус - за чипиране на хора. Отначало повечето хора бяха против слагането на чипове в хората, но след като се пусна въображаем репортаж на състояло се земетресение, хората си промениха мнението и всички гласуваха за този казус. Играта беше изключително интерактивна и интересна поради факта, че в нея ние трябваше да дискутираме, да създаваме съюзи с другите отбори и също така да говорим пред публика, защитавайки нашия казус..."

Измисленият репортаж показвал как след земетресение с много разрушения и затрупани хора спасителните екипи лесно успяват да локализират тези от затиснатите под руините, които са с поставени чипове, допълни Тоника. 

Младежите са разгледали и забележителности в румънската столица, сред които Палата на парламента, двореца Котрочени - официална резиденция на президента на Румъния, резиденцията на румънския диктатор Николае Чаушеску.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00