Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стипендии за двама студенти осигурява Ротари клуб - Видин

Ротари клуб - Видин осигурява средства за изплащане на стипендии за двама младежи от Видин за срока на цялото им следване. Това са студентът в Медицински университет - Плевен Радослав Попов и студентката в Националната спортна академия Елена Петрова. 

Стипендиите са определени на конкурсен принцип и са за млади хора, които са завършили с висок успех средното си образование и са от семейства с ниски материални възможности. Това обясни президентът на видинската ротарианска организация Людмил Иванов:

"Ротари клуб - Видин от няколко години прави едно мероприятие - новогодишен благотворителен коледен бал с кауза събиране на средства за талантливи деца от Видин. Помагали сме на различни деца и ученици в различни обеми на помощта. Но решихме да си поставим за цел да дадем трайни стипендии на едно или по възможност и повече деца. През 2023 година лятото се свързахме с Фондация "Св. св. Кирил и Методий", която има традиции в провеждане на конкурси за кандидати за стипендии, основно стипендиите "Гибсън", които са предоставени от едно американско семейство. И нашият клуб реши да участва със заделяне на средства за стипендии - в случая за две стипендии. Годишната стойност на една стипендия е 2500 лева... След обсъждане с Фондация "Св. св. Кирил и Методий" и уточняване на детайлите, решихме да популяризираме възможността за такива стипендии."

Той допълни, че в крайна сметка кандидатствали четирима младежи от Видин:

"Едно от тях спечели стипендия "Гибсън". Второто получи стипендия на българо-японска фондация и останалите две са със стипендиите на Ротари клуб - Видин... Това го правим, изхождайки от убеждението, че инвестицията в образованието е най-добрата, която бихме могли като обществена организация да направим."

Президентът на Ротари клуб - Видин допълни, че условията, на които трябвало да отговарят кандидатите за стипендията, са обявени от фондация "Св. св. Кирил и Методий" в конкурса, който тя провежда - кандидатите да са приети в първи курс за учебната 2023/24 година; да са записани редовна форма на обучение - държавна поръчка; да са от семейства с доказано ниски материални възможности и да имат успех от завършено средно образование не по-нисък от "много добър". Последното условие четирима кандидати дори преизпълнили, защото успехът от завършване на училище е "отличен".

"Стипендията е за целия четиригодишен курс на обучение - по 2500 лева, общо 10 000 лева, ако продължат да отговарят на условията за успех, всеки семестър допълнително се доказва това", поясни президентът Людмил Иванов.

Радослав Попов е студент в първи курс специалност "Медицина" в плевенския медицински университет. Приет е на първо място по бал сред момчетата от своя випуск, като от всички участващи в балообразуването изпити е с отлични оценки. С отличен успех е взел и всички изпити от първата си изпитна сесия. За него подобни стипендии в подкрепа на младежи да следват във висши учебни заведения са важни, защото образованието е сфера, в която трябва да се влагат инвестиции:

"Ние сме бъдещето, както се казва. Тези финансови подпомагания действително стимулират студентите към самоусъвършенстване, към сериозно следване. Така например тази стипендия ми действаше и на мен като двигателна сила през тази сесия - да не се отпускам и да се готвя, за да оправдая това доверие, което ми е гласувано. Радвам се, че Ротари клуб - Видин реши да подпомогне мен и едно момиче от града с такава стипендия, защото това е един много добър пример как може да допринесем по някакъв начин към израстването на бъдещото поколение и да отстояваме добрите ценности сред младежите..."

Радослав Попов отбеляза, че обучението в университет води със себе си разходи, свързани с пребиваването в друг град, заплащане на семестриална такса, закупуване на учебници, наем на общежитие или дори на квартира и т.н.:

"Това са все разходи, които са затруднение за децата от семейства с ниски материални възможности. Естествено че такава стипендия е добре дошла, защото по този начин студентите не се налага да се тревожат за битовата страна на периода си на обучение, не се налага да се захващат със странична работа, с която да си осигурят съществуването..."

Сега, когато първият семестър е вече зад гърба му, Радослав е напълно уверен, че е поел по правилния път на професионално развитие, като е избрал медицината. Той разказа, че е от лекарско семейство - ще бъде трето поколение лекар и от малък е запознат със сферата на медицината, а вече е и сигурен, че това е специалността, която го вълнува. Обмисля като възможност да специализира в сферата на ендокринологията - не само защото му е интересна, но и защото е специалност, която в днешно време придобива особено голямо приложение и ще му даде възможност като лекар да е полезен на много хора. Радослав обясни, че е проучил възможности за специализация в САЩ - първо защото там образованието е на високо ниво, а на следващо място и защото професионалното развитие дава много възможности за израстване и осигуреност на семейството. Дотогава обаче има още много време, допълни младежът. Засега Радослав учи в медицинския университет в Плевен и е доволен от качеството на обучението там. 

Елена Петрова - другият стипендиант на Ротари клуб - Видин, е първокурсничка в Националната спортна академия, специалност "Треньор по спортни танци". Елена също каза, че получаваната стипендия я стимулира да се стреми в учението си да постига максималното, на което е способна. Разказа, че още като ученичка знаела за стипендиите, които фондация "Св. св. Кирил и Методий" дава и възнамерявала да кандидатства:

"Знам за стипендията още от началото на гимназията, тъй като в семейството ми има човек, който също е печелил тази стипендия като студент - това е тетка ми, от нея знам. И още откакто бях в гимназията ми беше заложено като цел да кандидатствам за стипендията и да бъда избрана. А и това също, че живея с баба и дядо и предполагах, че има шанс да бъда избрана, тъй като освен това завърших и с отличен успех от гимназията... Тази стипендия със сигурност е в много голяма помощ. Както казах, отгледана съм от баба ми и дядо ми, само от заплатата на дядо ми сме се издържали цял живот - баба не работи, тя винаги е помагала вкъщи за моето отглеждане, за отглеждането на малките ми братовчеди. И със сигурност за един студент подобна стипендия е в много голяма помощ, тъй като животът в София не е никак евтин... Мога да се съсредоточа върху ученето - не се притеснявам за таксата за семестъра и за други разходи... Много голям проблем на някои семейства е точно заплащането за университета, за прехрана, за престой, ако говорим за следване в друг град, и това също се получава като проблем да не може някое дете да отиде да учи. Така че подкрепям такива инициативи да се създават и занапред."

Елена е завършила с отличен успех Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и от дете танцува. А днес, вече като студентка, чертае смели планове за бъдещето си. Първоначално вижда себе си като помощник-треньор в някой клуб по танци, а след това, когато натрупа опит, иска да поеме и към осъществяване на своята дългогодишна мечта - да бъде треньор и да има собствена зала, където да тренират деца, а и по-големи ученици. 

Президентът на Ротари - Видин Людмил Иванов обясни, че на този етап видинските ротарианци са поели ангажимент за осигуряване на стипендии за срока на следване на Радослав и Елена. От организацията обаче се надяват примерът им да последват и други граждани, а и фирми, за да може в следващите години тази инициатива да бъде продължена и да разшири своя мащаб.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37

Мъжествено и бодро да вървим по духовната стълба на Великия пост

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . "С думи на утешение и ободрение Светата Църква..

публикувано на 14.04.24 в 08:00
Велина Каменова, началник отдел

Велина Каменова, социален работник на годината: Работата ни е много динамична и отговорна

Велина Каменова е от хората, за които професията е кауза и призвание. Началник е на отдел "Социална закрила" в Дирекция "Социално подпомагане" - Кула . Сред всички номинирани в страната, именно тя е избрана за социален работник на 2023 година в категорията за началник на отдел "Социална закрила" .  Наградите са връчени в Агенцията..

публикувано на 12.04.24 в 15:39

12 април - Международния ден на първия полет на човек в Космоса

На 12 април отбелязваме Международния ден на първия полет на човек в Космоса - Юрий Гагарин . Неговият полет се случва през 1961 година. Къде е сега космонавтиката и къде е България на космическата карта? Отговор на този въпрос търсим от д-р Светослав Александров , създател на сайта Космос.бг. "Напоследък се забелязва сериозна активност,..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

"Иновации в действие" в час по история в езиковата гимназия във Видин (снимки+видео)

Нови методи на преподаване представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин , която е включена в националната програма „Иновации в действие“. Преподаватели и ученици от три училища, с които си партнират - Иновативно училище „Васил Левски“ от град Ардино и училищата от село Драгоево, община Велики..

публикувано на 11.04.24 в 17:26

В Кула трябва да събират повечето отпадъци разделно

Община Кула отчете изпълнението на програмата за управление на отпадъците през 2023 година. Документът е изготвен и приет още през 2021 година от Общинския съвет. Всяка година се приема отчетът за изпълнението на програмата за предходната година, обясни Габриела Лалова- експерт в отдел "Екология" на община Кула. Целта на общинската..

публикувано на 11.04.24 в 15:35