Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

Снимка: Радио Видин

"Бъди приятел, а не тормозещ". С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да решат няколко загадки, които да ги отведат до техни връстници, станали жертва на тормоз. Първи със загадките се справиха представителите на 9-и клас. Мишел Тодорова обясни какъв е бил пътят им до целта. 

"Преминахме през загадки. Отборът е много добър и успяхме бързо да преминем през тях. На едната загадка имаше карта с "Х" и трябваше да изтичаме до там. Пишеше за експерименти и беше очевидно, че става дума за стаята по химия. Там открихме ученик и тя ни разказа своята история, ние говорихме с нея, успокоихме я и ѝ казахме да дойде с нас. Тя беше с разбита уста и бяха я обидили много, не беше добре психически и физически. Ние ѝ казахме, че всичко ще бъде наред, ние сме с нея и ще ѝ помогнем. В нашето училище няма реални случаи като този, но извън училище има доста, също така доста хора вместо да помогнат, заснемат, качват в интернет и се смеят на това, за да получат гледания и някаква популярност от това."

Снимка: Радио Видин
Антония от 11-и клас влезе в ролята на един от учениците, станали жертва на училищен тормоз. Според нея подигравките в училище са проблем, на който не се обръща достатъчно внимание. 

"Подиграването в училище е доста често срещан проблем, за който не се говори много. Ние искаме да дадем гласност и  да кажем, че хората не трябва да се притесняват да споделят своите проблеми и когато бъдат подигравани от някой или заплашвани, да знаят към кого да се обърнат и че някой ще им помогне, не са сами в това нещо. В училище най-често е психическият тормоз, но и физическият не е изключен."

Снимка: Радио Видин

Идеята за интерактивната игра е на Цветина Семкова от 9-и клас. 

"Подтикна ме това, че знам, че има такива хора, може да не ги познавам директно, но знам, че има. Искам да им помогна. Искам да им кажа, че те не са сами, че не трябва да се крият."

Снимка: Радио Видин
Играта бе съпътствана от презентация на училищния психолог Юлия Найденова. Тя припомни на учениците основните видове тормоз - физически, психически и кибер, и техните особености. 

"Ние работим изключително по превенция, но все още има случаи на вербален тормоз, също така и на сравнително новия кибертормоз, случва се понякога. Това са най-честите форми. За щастие в нашето училище нямаме физически тормоз. Но тази дата е повод да отбележим и да мислим кои са най-подходящите начини да се справим с тормоза и да заявим позицията си, че сме против него. Винаги апелирам да не се срамуват и да споделят на някой, на когото имат довери. Това може да е приятел, но винаги трябва да разчитат и на възрастен. Дали на мен като психолог, дали на родител, те знаят, могат да разчитат на ръководството на училището, винаги могат да се обърнта към нас." 

Учителят Христина Божидарова призова учениците да търсят подкрепа в случай, че се сблъскат с училищен тормоз. 

"Трбва да знаете, че не сте сами и не трябва да се справяте сами с това, защото все пак колкото и да си мислите, че сте големи, не сте и всъщност имате нужда от някой, който да ви подкрепи."

Снимка: Радио Видин
Събитието бе организирано от училищния парламент. Председателят Ивана Иванова и заместник-председателят Цветомира Иванова, разясниха идеята си за него.

"Направихме го, за да призовем да сме добри, за да популяризираме този ден и да помагаме на хората, които имат нужда или са жертва на такъв тормоз. Със сигурност има такива, ако са останали скрити, надяваме се сега да ги окуражим да се покажат, защото това не е нищо срамно и всъщност трябва да им помогнем."

Участниците в играта поучиха грамоти, а отборът победител ще бъде обявен и ще получи награда на 29 февруари.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30