Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крият ли риск за здравето ни мартениците

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на 1 март все още има хора, оставили покупката на мартеници за последния момент. Заглеждаме ли се обаче в това какво купуваме? Убедени ли сме в безопасността на мартениците или ги преценяваме само по външния вид? 

Десетки са местата във Видин, откъдето могат да се закупят различни видове мартеници, но преди да го направим, ние, като потребители, трябва да се убедим, че традиционните украшения са безопасни за нас и близките ни. Повечето хора не обръщат внимание на детайлите, търсят нещо конкретно, нещо бюджетно, но почти никога не преценяват риска. А такъв, оказа се, че има. За това предупреди Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите", която обясни за какво трябва да внимаваме:

"Най-вече да обръщаме внимание за съставките на всеки един от елементите на мартениците и разбира се за производителя или вносителя. Това ще ни ориентира - първо, дали някой поема отговорност за безопасността на тези мартеници. Може би звучи дребно, но ние често не си даваме сметка, че изкуствените материи водят до алергии, особено при хора, които са с по-чувствителна кожа или при най-малките деца. Знаем, че мартениците често са под формата на гривнички, слагаме си ги на ръката, което означава, че има пряк досег до кожата и действително могат да се получат зачервявания или обриви, ако пък имат и апликации по тях, включително и метални, знаете - високо съдържание на олово, никел, хром, могат да се натрупат в организма и това да доведе до увреждане на репродуктивната система, до онкологични заболявания дори. Много от детските мартеници са с различни апликации и анимационни герои, те също могат да съдържат вредни вещества, така че трябва да се внимава за всичко това."

За част от жителите на Видин днешният 29 февруари е идеалното време за покупка на мартеница. Според някои видинчани няма нищо рисково в мартениците, други обаче смятат, че е възможно и да крият опасности, трети не откриват информация за артикулите, четвърти дори не я търсят. 

"Определено не могат да бъдат опасни. С какво да бъдат опасни? Това са вече прекалени спекулации с тези неща... Не мога да Ви отговоря. Оригиналната мартеница не е с такива надписи. Оригиналната мартеница, някогашната, е червено и бяло за здраве. Изборът на мартеница е въпрос на уважение към човека, на когото ще я подариш. Не знам дали предизвикват алергии... Не знам какъв е този метал... Предпочитаме мартеници за ръка. На нас ни е по-удобно да имаме нещо на ръцете. Не ми се е случвало да имам алергии..."

Изабел Петрова се отличава със своите безопасни еко мартеници със семена и на фона на десетките сергии, подредени от нейните колеги, тя представя продуктите си в касетката на личното ѝ колело. 

"Мартениците са направени от рециклирана хартия и са изцяло ръчна изработка и имат вградени семена на цветя. След като мине празника, металната закопчалка се маха, мокрят се с вода и се засаждат. Избрала съм семенца на цветя, които са микс и се засаждат в периода от март до май. Идеята ми е да вдъхновя повече хора да рециклират..."

Въпреки стремежа си да създава екологични и безопасни мартеници, Изабел не оспорва красотата на традиционните за български украшения, които се предлагат на пазара. Но не отрича и риска, който крият.

"Може би, да. Сега, като се замисля има риск. Но това е въпрос на личен избор. Всеки родител преценява какъв вид мартеничка да закупи за детето си и пак казвам - личен избор е. Има риск, но всеки си преценява."

Мартеници много, както се казва, а Баба Марта чука на вратите ни. Както и Изабел Петрова твърди, всеки сам прави избора си и при различните хора, той е различен. Някои може да са алергични към изкуствени материали, но други може да имат дразнения и от добре познатата и ползвана все още в редица артикули естествена вълна. Затова е хубаво на първо място добре да познаваме себе си, след това и близките си, които сме решили да зарадваме в утрешния ден с интересна мартеница. В крайна сметка, важното е резултатът от нея да е положителен, изпълнен с приятни емоции и първомартенски усмивки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32