Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куче и бебе под един покрив - удачно ли е съжителството

4
Снимка: Личен архив


Преди появата на бебето, домашният любимец трябва да бъде подготвен за новата ситуация в дома. Това каза в рубриката "97 лапи и една опашка" Мила Петкова - сертифициран треньор на кучета, стопанин на 9-годишен американски стафордширски териер, а от два месеца и майка на момченце. Мила е родом от Монтана, учила е в Италия, в момента живее в София. За слушателите на Радио Видин тя сподели своя личен опит от съжителството с бебе и куче под един покрив:

Снимка: Личен архив
"Първоначално, като всеки нов родител, в мен се породи леко притеснение как да запозная двамата, нормално е да го има този въпрос, особено когато имаме силна връзка с нашия домашен любимец. Локи беше много любопитен, искаше да се доближи. Ревност не е имало, не допуснах да се породи, защото преди появата на бебето се опитах да го подготвя за това събитие. Обърнах се към професионалист в Италия -  човекът, който ме научи на много неща, той ми даде доста добри съвети. Също така знаем колко обзети сме от това събитие, при появата на бебе ни остава малко време за кучето, затова е хубаво самото внимание да бъде ограничено, за да привикне кучето към новата ситуация, която го очаква. Поне 2-3 седмици  преди раждането да намалим прекомерното даване на внимание, за да не се случи изведнъж тази липса, да бъде постепенна. Локи бързо се научи, че не ни е приятно да ходи при бебето без наше разрешение. Търси контакти, маха с опашка, иска да го близне по крачето - нормални неща. Важно е да се следи тялото на кучето, знаците, които дава, и позицията, която заема, и винаги да внимаваме и да не оставяме кучето и бебето сами, не може да имаме доверие на кучето на 100%."

За мирното съжителство в дома е необходимо да има ясни граници, които не бива да се прекрачват, за да не възникват конфликтни ситуации, съветва треньорът. 

Снимка:Личен архив
"Важно е да се опитаме да не създаваме конфликт в часовете за хранене и разходка. Те не трябва да се засичат. Новороденото трябва да бъде представено в семейството като част от една вече добре изградена рутина с кучето. Да му позволим да го подуши, разбира се, в по-събрана форма, не като скача върху нас, а казвайки му да седне. Колко близо да бъде контактът, най-добре ще прецени самият стопанин. Само вие знаете как реагира кучето ви на непознати. Ако сте притеснени и ви е страх, по-добре не се захващайте с близкото запознанство от вратата, защото може да изнерви вас, бебето и кучето. Често бебенцата плачат, лазят и падат. Може да подготвим кучето предварително, използвайки кукла и пресъздавайки ситуации от ежедневието, което ни очаква. Ако то се държи добре и остане спокойно, когато бебето плаче, да го наградим. Така е възможно дори то да идва при нас и да ни сигнализира, че бебчо недоволства, когато ние самите не го чуваме. Хубаво е да не се караме на кучето пред детето, за да не се научи на лоша комуникация с нашия четириног приятел, тъй като често децата ни копират."

Когато кучето е добре обгрижено - ваксинирано, обезпаразитено и с редовни прегледи при ветеринар, няма от какво да се притесняваме, обясни още треньорът. 

Преди 6 години Мила Петкова завършва курс за треньори на кучета, а Локи посещава център за обучение, където се отличава с уменията си за послушание на обществено място. Изискване за това вече има в някои държави. Редно е да бъде въведено и у нас, за да се предотвратят неприятните инциденти, смята треньорката. 
Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00