Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското модерно сладкарство - живота на един успял сладкар от Северозапада

8
Снимка: личен архив



Днес ще ви срещнем с един амбициозен млад мъж - той се казва Михаил Найденов на 33 години е и е родом от Вършец. Поводът да ви запознаем с него е това, че Михаил, следва целите си и не се спира пред нищо, за да ги осъществи. Михаил е сладкар, но преди това е бил готвач. Осъзнава преди шест години, че сладкарството е много по-прецизно от готварството и казвайки това, не иска да засегне никого от неговите колеги кулинари, просто смята, че освен по-прецизна, е и по-фокусирана работа, защото нямаш право на грешки, всичко е въпрос на температури, време и, разбира се, рецепти. Поради тази причина решава да се ориентира към сладкарството. Страстта на Михаил към кулинарията идва още от ранна възраст, тъй като в неговото семейство всички са кулинари, а неговият дядо, който е бил доста добър готвач, е държал най-известната бакалия във Вършец. Била е доста прочута за времето си, дори и до ден днешен, като срещат Михаил по улиците във Вършец, възрастните хора му обясняват как дядо му правел най-доброто шкембе в града. 

Иначе Михаил завършва туризъм в родното градче и преди да започне да се занимава с кулинария, е работил в сферата на туризма около 5 години. Но тъй като винаги е имал желание да бъде готвач, започва да навлиза в този сектор, като започва тримесечен курс в Европейската академия за развитие и обучение в София. Непосредствено след това започва да работи в кухните, първо на хотел, където работи по много часове - там Михаил осъзнава, че тази практика и стрес са му необходими, за да натрупа повече опит. След хотела работи няколко месеца и в пицария, където, както той разказа, губи желанието да се развива като кулинар - заради отношението на ресторантьорите-работодатели, които не са особено честни и цялата тази експлоатация в България не му допада, което е и причината да накара Михаил да се замисли. Така решава да замине за Нидерландия. Там не се занимава нито с туризъм, нито с кулинария, ами с производството на трамплини за професионалните зали за скачачи. Управлявал софтуер, като най-забавното, което Мишо намира в тази му работа, е, че е трябвало да изпробват трамплините и скачали по цял ден на тях. 

"В един момент се свърза един човек, познат, който знаеше, че съм се занимавал с кулинария, знае, че мога да готвя и просто ми предложи, ако мога, да отида в Ботевград и да сготвя за рождения ден на жена му, да измисля някакво меню. Отидох, сготвих, там се запознах с Константин Лазаров - един много готин човек, с който и до ден днешен поддържаме връзка, той ми предложи в бъдеще, ако искам, да си бъдем полезни, да работим заедно в бъдеще. Оттам аз се върнах в Холандия... и тогава се свърза с мен една от бившите ми ръководителки в Европейската академия и ми каза, че има много хубав курс и нова изгряваща академия в София -  Pastry Academy, и ако имам желание, понеже ме влече и сладкарството, мога да го запиша този курс... Затова се върнах и в България, записах курса. И започнах да работя в Ботевград, започнах да произвеждам различни видове десерти и торти за сладкарницата на Константин... няколко месеца по-късно ми звънна Алекс Иванчев, който е доста известен сладкар в България."

Докато Михаил учи в кулинарната академия, го пращат като стажант в ресторанта на Андре Токев "Андре".

"Там явно съм им направил доста добро впечатление, за тези две седмици, в които бях стажант, и затова Алекс Иванчев ми звънна и ми каза: "Мишо, къде си? Идвай, защото имаме нужда от теб!" Работих там девет месеца, през които девет месеца имах доста стажанти от Pastry Academy и докато работих там се запознах с Мая Марашлян - човекът, с когото работя в момента."

Да работиш за един от най-добрите готвачи в страната определено е изстискващо и напрежението в кухни на ресторанти от този ранг е огромно. Това оказва влияние на Мишо и той започва да се чувства както физически, така и психически много натоварен. Това е и причината да си вземе дълъг отпуск, като се прибира в родния Вършец за повече от месец. 

"Месец и половина си почивах във Вършец и реших, че моето приключение трябва да продължи. Казах си - бил съм в чужбина, бил съм в София, бил съм навсякъде, сега трябва да отида на морето. И така реших да замина за Варна и там се запознах с уникален човек - майстор Миро, Мирослав Коларов, за мен той е най-добрият хлебар в България, смело мога да твърдя. Работих там 4-5 месеца, докато в един момент не ми звънна Мая Марашлян, която по-рано споменах е била на стаж в "Андре" - жената, с която в момента работим, и ме попита дали имам желание да стартирам нещо с нея, тъй като тя има някаква идея и каза, че много плахо тръгва... сподели ми цялата идея, аз се навих съответно и така 2021 година, 1 февруари, стартирахме в едно малко гаражче и няколко месеца по-късно дойде идеята да се сложи и малка витрина, с която да започнем да продаваме там, на място. За живущите там, естествено, минавайки и виждайки цените, казваха - вие сте луди, вие ще фалирате, какви са тези цени. Те не знаеха, че не са таргета ни от клиенти, ние разчитахме на хората, които са ценители на качествена и хубава храна... Преместихме се в още по-голямо помещение, оттам отворихме магазин в центъра на София - (Мarashlian pastry) бяхме поканени да направим и "десерт на годината". За три години смело мога да твърдя, че ние сме основоположниците на френското сладкарство. Ние правим френско модерно сладкарство и го предлагаме на софийския пазар."



Ние се възхищавам на хора като Михаил, защото за нас той е човек, който не се спира пред нищо, човек, който гони мечтите си до край, човек, който не спира да се развива и да изкачва стълбата на живота - смело, но предпазливо, за да се запази като човек, който има и личен живот и го е грижа за здравето му. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00