Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици и тази година последваха "Мечтите на Венци Станев"

Снимка: ППМГ Видин

Наградиха победителите в конкурса "Мечтите на Венци Станев", който се провежда за четвърта поредна година във Видин в памет на дългогодишния директор на СУ "Цар Симеон Велики". С първа награда за есе или разказ на тема "Животът на голямата река" са отличени двама ученици.

"Беше оспорвана "борбата", защото имаше много интересни работи. Отличихме две първи места. Те са за Мария Тихомирова Петкова от СУ "Цар Симеон Велики" и за Ния Ивайлова Мариянова от ГПЧЕ "Йордан Радичков". Те, заедно със своите преподаватели, както всяка година, ще посетят Брюксел и ще разгледат европейските институции, ще се срещнат с евродепутати. Това е идеята на първото място", обясни организаторът на конкурса Нели Станева.

Същата награда получава и победителят в направление "Матемика" - Александър Перчински от ППМГ "Екзарх Антим I". Общо 25 ученици от три учебни заведения участваха тази година в конкурса. 

"С него съхраняваме идеята, че децата на Видин трябва да имат възможности за срещи, обмен на идеи и тяхното пренасяне след това в бъдещия им живот", допълни Нели Станева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40

Учениците от ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин получиха свидетелства за основно образование

На тържествена церемония във видинската  Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"  седмокласниците получиха своите свидетелства за завършено основно образование. Те получиха и грамоти за отлични резултати, за периода пети-седми клас. Директорът на гимназията Ивайло Милушев поздрави учениците за отличното представяне:..

публикувано на 04.07.24 в 12:29
Проектът за новото спортно съоръжение беше представен на младежки форум във Видин.

Проект предвижда изграждането на баскетболно игрище във Видин

Баскетболно игрище ще бъде изградено във Видин в Крайдунавския парк, в участъка между Речна гара и Колодрума. Това каза заместник-кметът на Общината Десислава Тодорова . Решението е взето, след като в общинската администрация е получена подписка от повече от 500 младежи за изграждането му. "Общината финансира проектирането на инвестиционен..

публикувано на 04.07.24 в 11:59