Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

В Белоградчик отново има детска ясла. Тя е създадена към Детска градина "Иглика" в града. В Детска ясла "Невена", каквото име носи новата структура, вече са записани 45 деца до 3-годишна възраст. Днес символично лентата на новата придобивка прерязаха кметът на община Белоградчик Боян Минков и директорът на детската градина и детската ясла Пламенка Микова. 


Деца и ученици от Видин се включиха в еко празник по повод настъпването на пролетта и Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Събитието бе организирано от Еко комисия "Старопрестолен Видин" и сдружение "Активно общество". 


Осем кметства, четири училища и три детски градини от община Мездра подадоха проектни предложения в ежегодния конкурс „Обичам природата - и аз участвам“, който се финансира от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда - 2024 г.“ на Министерство на околната среда и водите, съобщават от общинската администрация.


С косене на зелените площи в паркове и покрай булевардите, и с миене на улиците започна почистването на Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Измита е ул. "Климент Охридски". Сега екипите на предприятие "Чистота" работят в най-високия квартал на град – Живовския. Фонтаните, с изключение на централния също са пуснати. Централният ще заработи от 1 април. Основно ще бъдат почистени подлезите на гарата. Те ще бъдат заключвани през нощта. Ограничителният режим ще бъде въведен и за оградените спортни площадки в Монтана. Камерите от системата за видеонаблюдение в града са заснели двама вандали, които обръщат контейнерите за боклук, чупят малките кошчета, къртят фундаментни отливки, съобщи кметът Златко Живков. Това е станало на 15 март късно вечерта на бул. "Христо Ботев" в района на гарата и на бул. "Хаджи Димитър" в посока към стадиона. На кадрите се виждат много добре лицата на мъжете, които унищожават общинската собственост. Записите са предоставени на полицията за разпознаване и образуване на производство.


Обработките на тревните площи срещу кърлежи ще започнат през април, съобщиха от Община Видин. В отговор на въпроси на Радио ВИДИН от администрацията обясниха, че вече е избран изпълнител, който ще проведе и противокомарни обработки.


Минимален ръст на безработицата през февруари в сравнение с януари отчита бюрото по труда във Враца. Според официалната статистика между първия и втория месец на годината хората без препитание в общините Враца и Криводол са нараснали с 3 стотни от процента. В абсолютни цифри става дума за ръст от 6 души.


Монтана ще има трима почетни граждани. Решението взе Общинският съвет на редовното си заседание днес.


В музей "Кръстата казарма“ бе представено изданието, което включва научни доклади, изнесени по време на двудневен международен форум, организиран във Видин през месец ноември 2023 година. Областната администрация в града бе съорганизатор и домакин. Заместник-областният управител Ани Арутюнян поздрави ръководството на Регионалния исторически музей по повод излизането от печат на сборника "Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи" и отново благодари на музейните работници за усилията, които са вложили в подготовката и провеждането на националната научна конференция. В научната конференция с международно участие се включиха учени от научни институти, университети и музеи в страната от градовете София, Видин, Велико Търново, Пловдив, Враца и Стара Загора, както и музейни експерти от гр. Зайчар. Изданието "Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи" е с над 300 страници и се финансира със средства от Министерството на културата.   


Благотворителен концерт "Направи добро, подай ръка", в подкрепа на Дияна Александрова, се организира от читалище "Развитие 1892" в Бяла Слатина. Ще се проведе и благотворителна акция за продажба на книги и сувенири. Средствата ще бъдат събрани за спешното животоспасяващо лечение в Турцияна жената, която работи като учител в гимназията в града. 


Кметът на село Раброво Галина Вакарицова посочи приоритетите, по които ще работи през 2024 година. Като най-важно си поставя за цел основен ремонт на разклона на селото, ремонтиране и асфалтиране на главната улица. 

Служители на Държавно горско стопанство-Оряхово извършиха дейности по вкореняване на 25 хиляди броя тополови резници на 21 март, когато отбелязваме Международния ден на горите. Мероприятието е и част от обявената програма на териториалното поделение за Седмица на гората. В него се включиха близо 20 служители и работници. Горско-стопанското мероприятие се извърши в Държавен горски разсадник "Галово“. От началото на годината на територията на стопанството са залесени над 50 дка от дървесните видове топола- 41 дка и бял бряст- 10 дка. Пролетното залесяване продължава и в следващите седмици.


Почти 3 000 физически лица от област Видин декларираха доходите си, придобити през 2023 година, от началото на данъчната кампания – 10 януари до момента. Половината от тях избраха да подадат предварително попълнената данъчна декларация, която е достъпна в Портала за електронни услуги от 12 март. Две трети от гражданите, подали декларации в НАП Видин са заявили ползването на различни данъчни облекчения, като са попълнили Приложение № 10 от формуляра по чл. 50 от ЗДДФЛ. Физическите лица, получили облагаеми доходи през 2023 година, имат възможността да намалят данъчната си основа с предвидените в закона данъчни облекчения, напомнят от НАП. Ако след ползването им се формира сума за възстановяване, тя се изплаща в срок от 1 месец след подаването на декларацията. Важно условие за ползване на данъчните облекчения е към датата на подаване на годишната данъчна декларация лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите, преди да заявят ползването на данъчно облекчение, да проверят с персонален идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за наличието на задължения, за да избегнат неудобства.


Кметството и Народно читалище ”Просвета 2022” в мездренското село Ослен Криводол няма да пропуснат да отбележат утрешния празник – Тодоровден. 


И тази година в белоградчишкото село Салаш ще бъде спазена традицията за отбелязване на Тодоровден, който тази година е на 23 март. Това съобщи кметският наместник на населеното място Георги Никитов.


Празнична вечер за Благовещение ще се състои в читалище "Цвят" във Видин. Събитието за поредна година се организира съвместно с Видинска света митрополия. Беседата ще води архимандрит АНТИМ, каза читалищният секретар Любомир Илиев. Празничната вечер ще се състои на 25 март (понеделник) от 18:00 часа на 2 етаж в Читалище "Цвят”.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36