Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Пенчев: Основният проблем на язовир "Огоста" е в стената му, другите ремонти са козметични

Снимка: Радио Видин

Министерствата на икономиката и на земеделието са набелязали спешни мерки за ремонт на язовир "Огоста" в Монтана. Припомняме, че още през 2018 година той бе включен сред 416-те опасни язовира, които се нуждаят от спешен ремонт

На среща в икономическото министерство експерти са се обединили около необходимостта от ремонт на язовира, така че да бъде минимизиран рискът за населението от възможно преливане. Набелязан е план за действие между отговорните държавни институции, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. До месец трябва бъде обявена обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Има изготвен проект и разрешение за строеж.

ЯзовирКомпроментирани са облицовките на отводнителния канал и на мокрия откос, недовършена е корекцията на едноименната река. Това обаче според Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" и заместник-председател на Национално движение "Екогласност", не са основните проблеми на язовира. Според него най-голямата опасност идва от карстовите обарзования под язовирната стена:

"През 1994 година се открива избиваща вода под стената от тези пещери, стотина-двеста метра дълбочина, но те са свързани помежду си и оттогава се увеличава. Значи 22-ра година, юни месец, директорът на "Напоителни системи" - Враца Гриша Босашки, те го уволниха заради това негово откровение, подаде писмо до шефката Динева на "Напоителни системи" - София, защото те са оператор на язовира, собственост на Министерството на земеделието и храните- сто процента държавен язовир. Гриша Босашки беше написал в неговото писмо: Тревожно е състоянието заради това, че вече излиза мътна вода отдолу под увеличаващо се налягане. Това означава, че отдолу обрушването на пещерите става вече силно и бившият екоминистър Асен Личев каза в едно предаване на националната телевизия, че тази вода отдолу нагоре разрушава земята и стената отдолу ще се разруши..."

Мнение по въпроса за състоянието и основните проблеми на язовира има и инж. Марин Маринов- технически ръководител на язовир "Огоста“, присъствал по време на строителството на стената му. През 2022 година той каза:

"Най-важното, което трябва да се каже е, че язовир "Огоста " се експлоатира по най-неправилния начин в последните 10 години, което доведе язовира до това лошо техническо състояние... Язовир "Огоста" искам ясно да кажа, че е проектиран като многогодишен изравнител, а се стопанисва, експлоатира и управлява като едногодишен изравнител и затова е в изключително тежко състояние." 

язовирСпоред Петър Пенчев предстоящите ремонти са само козметични.

"Това са само козметични, външни ремонти, а основният проблем е водата под стената и изясняване на това, възможно ли е запушването на тези свързани помежду си карстови форми."
 
Що се отнася до смяната на хидравлично масло на основния изпускател на язовира и на бързо падащия савак, Петър Пенчев коментира, че макар въпросното масло да не е сменяно от 1986 година, язовирът е двойно защитен, защото има втори изпускателен защитен орган под язовирната стена.

"... Лошото е не толкова, че маслото е старо, а че не се прави ежегодно поне два пъти проба за спускане и издигане на този голям савак, за да се задвижва системата, която е хидравлична...“

Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена на "Огоста", която има нужда от ремонт. Обсъдени са и възможностите за осигуряване на частичен финансов ресурс за ремонта, като по предварителни разчети ще са необходими около 10 млн. лева.

С максималния обем от 506 милиона кубически метра вода, "Огоста" е сред хидрогигантите на Балканския полуостров. В експлоатация е от 36 години. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18