Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Адвокат Биляна Тончева – „Семейните фирми с възможност за финансиране“

Адв. Биляна Тончева
Снимка: Личен архив

От края на миналата година на българския бизнес бе осигурен достъп до огромен ресурс европейско финансиране. Тази тенденция продължава и през новата 2024 г., която е ключова за частния сектор от гледна точка на възможностите за развитие и повишаване на конкурентоспособността с помощта на безвъзмездни средства на една по-специфична категория предприятия – семейни фирми, както и такива от творческите индустрии и занаятите. Допустими са и несемейни фирми по тази процедура – печатници, издателства, занимаващите се със създаване на филми и TV, рекламни агенции, архитектурни дейности, видео и аудио студия .


Кои са те и на какви условия следва да отговарят кандидатите, за да могат да се възползват от предвиденото финансиране, ще разберем от прокуристът на консултантска компания „Еко Глоуб“ ООД, адв. Биляна Тончева.


Дружеството е създадено през 2012 г. с цел консултиране, подготовка и управление на проекти, финансирани с европейски средства и от самото си създаване до ден днешен, то се управлява от адв. Биляна Тончева, като във впечатляващото портфолио на „Еко Глоуб“ ООД са успешно реализирани едни от най-големите асфалтови бази в страната, трошачно-пресевни инсталации, автоматизирани активи в сферата на металообработката, ново поколение индустриални шевни машини и успешно внедрени редица иновативни процеси и продукти – новост не само на българския, но и на международния пазар.


Прецизната работа, вникването в детайла до най-малката подробност и прецизирането при анализа, оценката, подготовката и отчитането на самия проект, са предпоставките дружеството да има близо 1800 клиента в различните сфери на бизнеса.


Здравейте, адвокат Тончева. Благодарим, че ще споделите с нас новите възможности. Бихте ли ни разказали повече за предстоящата възможност по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., насочена към семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите?


Процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ е дългоочаквана и предизвиква сериозен интерес, защото ще подкрепи една целева група, която има ограничен достъп по европейско финансиране. Тя бе публикувана за обществено обсъждане на 23.02.2024 г. и се очаква да стартира в края на март.


Общият бюджет от 117 514 155 лв. цели насърчаване на инвестициите за подобряване на производствения капацитет на споменатите предприятия и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие. Допустими са регистрирани преди 31.12.2020 г. предприятия, чиито средносписъчен състав не превишава 49 души, и които имат поне 2 заети лица за 2022 г.


Финансово изискване е да имат нетни приходи общо за 2020 г., 2021 г. и 2022 г. между 75 000 и 800 000 лв, ако са под 10 човека изискването е между 50 000 и 750 000 лв. Друго особено изискване е да са собственост и да се управляват от поне двама роднини, включително по сватовство. Няма изискване за роднинство, ако кандидатите имат основна икономическа дейност в IT-сектора, творческите индустрии и издателския бранш, или дейността им е по Закона за занаятите.


Какви са финансовите условия на тази процедура – размер и интензитет на допустимото финансиране?


Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 25 000 лв., а максималният – 150 000 лв., като интензитетът на помощта е 60 %, т.е. дружествата-кандидати следва да осигурят самофинансиране на 40 % от общите разходи по проекта. Както вече казах, очакваме тази процедура с нетърпение, а докато тя стартира припомням, че до 15.05.2024 г. дружествата могат да кандидатстват по процедура „Разработване на иновации в предприятията“. По нея са допустими дейности по разработването на иновативни продукти или бизнес процеси, като извършване на изследвания, изпитвания, измервания и тестване на прототипи. Тук минималният размер на безвъзмездно финансиране е 50 000 лв., а максималният – между 250 000 лв. и 500 000 лв. в зависимост от числеността на персонала на предприятието-кандидат.


Г-жо Тончева, вече споменахте, че по тази процедура ще се насърчат инвестициите за подобряване на производствения капацитет, повишаване на конкурентоспособността и засилване на пазарното присъствие, но какви са по-точно допустимите дейности и, разбира се, допустимите разходи?


Кандидатите могат да закупят машини, инструменти, оборудване за производствения процес, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения капацитет на предприятието. Също така могат да създадат нов онлайн магазин на стойност до 10 000 лв. Трябва да подчертая, че в резултат на общественото обсъждане е напълно възможно да настъпят промени и процедурата да отвори при малко по-различни условия.


Г-жо Тончева, какъв съвет бихте дали на българските фирми, които не са се възползвали от възможностите, които им предоставя Европа и смятат, че кандидатстването по европейски програми е дълъг и сложен процес, доста често обречен на неуспех?


Всяка една процедура е специфична сама за себе си и крие много подводни камъни. Най-важното е доверието между клиент и консултант. От старта на процеса по подготовка на дадено проектно предложение, ние извървяваме целия път заедно с клиента – от неговата идея през кандидатстването, управлението и до отчитането. Проблемите, които се срещат при всеки един проект, могат да бъдат разнообразни, но не и неразрешими. Затова цялата проектна идея се разглежда от самото начало, изработват се концепция и план за управлението, за да не настъпят в бъдещ етап сериозни пречки и неприятни изненади по време на нейната реализация. Нашата задача е максимално добре да подготвим проектните предложения и всяка една фирма, която ни се е доверила, да получи финансиране.


Отличително в дейността на „Еко Глоуб“ е, че ние не искаме предварително заплащане за подготовка на проектите и очакваме нашето възнаграждение едва след одобрението на проектното предложение.


Можете да се свържете с адв. Биляна Тончева за повече информация на телефон: 0894698048, или мейл адрес: biliana@tonchevapartners.com, както и да ни посетите на сайта: https://ecoglobe-bg.com/ и в гр. Видин на адрес: ул. „Търговска“ № 9.


Последвайте страницата във Фейсбук за актуална информация: Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48