Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров влиза в ролята на Бенковски

Снимка: личен архив

В нова роля се превъплъщава режисьорът и актьор Искрен Красимиров. В новия му спектакъл от поредицата "Патриотични игри: Героите на Свободата!" новата му роля е на Георги Бенковски. 

Според него този български революционер и патриот незаслужено е забравен и малко познат на учениците. Знаете ли, че неговото истинско име е Гаврил Груев Хлътев, пита Искрен Красимиров: 

"Незаслужено е поставен във втората редичка на нашите национални будители, герои... По-голяма част от неговия живот, 30 години, преминава из Мала Азия, Сирия, Египет, целия Ориент... В рамките на 1 година израства до митичния образ, когото познаваме, за няколко месеца работа в България като помощник на Панайот Волов в четвърти революционен окръг, извършва невъобразимо количество работа и повдига на бунт между 15 и 20 хиляди души... Образът му си заслужава да се популяризира.

Моята мисия - да покажа чисто душевно и визуално Бенковски, в неговата войводска мисия... Основните източници, които използвам - "Записките" на Захари Стоянов и труда "История на Априлското въстание" на Димитър Страшимиров... Спал е много малко и е пиел много кафе, за да бъде буден и да работи..."

Вече от училището във врачанското село Малорад са поканили Искрен Красимиров да им гостува с новия си герой Георги Бенковски. 

Стартът на новия спектакъл е на 25 март и ще продължи до 1 май, когато в Копривщица ще се проведе традиционната възстановка за годишнина от избухването на Априлското въстание. 

Повече - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00