Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шегата шега не бива

Снимка: Pixabay

1 април не е официален празник, но всички днес отбелязваме Деня на хумора и шегата. Днес внимаваме да не ни излъжат и в същото време гледаме ние да излъжем. Кой лъже най- много? Попитахме видинчани:

"Може би децата, така ми се струва... Не мога да Ви кажа със сигурност, ама всички лъжат. В един или друг момент, дали благородно, или не всички лъжат понякога... Даже сложете телевизиите, че ни лъжат на първо място... Хората от БФС, на първо място, после хората от Народното събрание... Сега е актуално, че на политиците не вярваме най- много. Защото това, което обещават не изпълняват... На политиците. Няма друг кой... Според мен политиците... Ловците, рибарите те не лъжат, те просто се хвалят... Дали е лъжа, дали е манипулация, но общо взето политиците и управляващите... Ония там, къде сега избори правят. И искат да спестят 100 милиона, а харчат милиарди..."

Шегата е изненада, резултат, който не очакваме. Смехът, веселбата стават от тези изненади. А всъщност, за да се изненада човек може малко да е преиначена действителността. Хубаво е да има ден на шегата, защото смехотерапията е доказан факт, че лекува, каза психологът Катя Райчева.

"Българите свързваме деня на шегата с някаква безобидна лъжа, майтап. Не си разказваме вицове, ами си правим лъжи. Подвеждаме някого, иди там погледни и нещо и после се смеем на негов гръб, защото той се хванал на лъжата. Защото не се сетил, че е 1 април. Което от психологична гледка на никого не му е хубаво да му направят такова нещо. Никой не се чувства добре. Лъжата уронва човешкото достойнство. Лъжата, дори най- безобидната кара човек да се чувства зле. Тъп и ограничен, че не е разбрал и се е подвел. Но, в България си прощаваме лъжите на 1 април..."

Демокрацията в България, разбирана като народовластие е в тежка криза. В криза е, защото за тези около 30-ина години се подмени политическото представителство и от представителство на интереси на ляво и на дясно започна едно представителство и гласуване на хората по симпатии и по обещания. После тези обещания се оказаха, че са доста далече от действителността. Хората се разочароват, постепенно доверието в институциите спада, постепенно участието на българските граждани в народовластието и в демократичния процес отслабва, ниска избирателна активност, появяват се нови и нови спасители с много гръмки обещания, коментира защо се стигна до нови предсрочни избори Михаил Миков- юрист, дълги години народен представител, председател на 42-ото Народното събрание, бивш председател и на БСП. 

"Очевидно е, че хората не вярват много, защото избирателната активност е най- ясното доказателство за това. Очевидно, че изборите се превръщат в участие на много малка част на българското общество, на хора, които имат някакъв интерес от участие в управлението или пък вярват на невъзможното. Вярват на обещания, които сериозно се тиражират през медиите през социалните медии. Механизмите за облъчване на избирателите са много развити в модерното общество... Въпросът за почтеността да не лъжеш е личен въпрос. Той се формира в детството, семейното възпитание, в училище, в живота. За съжаление нашето общество изхвърля отгоре на върха хора, които не ценят думата. Които в името на властта са готови да излъжат. Ето това е големият проблем. И има обратния ефект, хората все по- малко вярват на обещанията. Дори тогава, когато им се казва истината...", смята Михаил Миков.

Когато става дума за 1 април нещата имат различни измерения. Много сериозни истини се казват точно на шега, защото в шегата има деликатност, има неща, които са свързани с това да разбереш каква е емпатията или рефлексията на човека срещу теб, каза писателят и общественик от Монтана Мартен Калеев

"Достатъчно е да пуснете телевизора и веднага ще видите срещу себе си един брутален, алчен и интелектуално немощен елит, който не разпознава посоките на света и очакваме от него той да ни посочи вярната. Нали самият Фуко някога е казал, че човекът е скорошно откритие. Да де, ама скорошното откритие на човека не е започнало с това, че той е излъгал."

Мартен Калеев приема лъжата на 1 април само в посока закачка, която да подобри нашето настроение. 

"С шегата шега не бива. Трябва нещо много добро. И не трябва да се пробваме да провокираме негативизъм в неща, които са изконни. Това е семейство, това е дете, това е родина, това е кауза, национална кауза", допълни Мартен Калеев.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00