Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на областната епизоотична комисия се проведе във Видин

Снимка: ОА - Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Африканска чума по свинете. Данните станаха ясни по време на проведеното в държавната администрация заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, след потвърден случай на заразата в област Пловдив, съобщават от областната администрация. На срещата бяха набелязани контролни и превантивни мерки, заложени в Националния план за действие в България по отношение обектите за отглеждане на свине за лични нужди и с цел недопускане разпространението на огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) както при домашните, така и при дивите животни. Периодичните проверки по пазари и тържища ще зачестят, за да се предотврати нерегламентираната продажба на животински продукти в региона, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков. 

Членовете на комисията координираха институционалните си отговорности и ангажименти, въпреки липсата на положителни проби на АЧС в област Видин. От ветеринарната служба докладваха за изправност на наличните технически средства. Следи се стриктно за нерегламентирано движение на свине. Налице е непрекъснат контрол в кланиците и обектите в търговската мрежа. Извършва се още дезинфекционна обработка на ГКПП „Дунав мост 2“, ГКПП „Брегово“ и ГКПП „Връшка Чука“, като на пунктовете се раздават информационни материали на няколко езика. Контролно, по график на 15 дни се провежда надзор на единствения свинекомплекс в областта. Стриктен е контролът в индустриалната и фамилна ферма, заяви на заседанието д-р Валери Велков -  началник отдел „Здравеопазване на животните” във видинската ветеринарна служба. До края на седмицата заседават общинските епизоотични комисии, акцент е стартиралата на първи етап годишна инвентаризация на животновъдни обекти тип „заден двор“ (личен сектор).

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39