Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход. Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити" с участието на всички партньори. 

"Два са стратегическите документи, като Планът за устойчиво енергийно развитие е до 2023 година, той цели намаляване на енергийното потребление с 13 процента и намаляване на парниковите емисии с 40 процента във всички сектори на града. А вече дългосрочната Стратегия за енергиен преход, тя е до 2050 година и цели 42 процента намаляване на крайното енергийно потребление и 93 процента намаляване на парниковите емисии в града", каза Даниела Костова от клъстер "Зелена синергия".

За всеки един сектор са дефинирани различни приоритети. Например, за жилищните сгради най- големият потенциал е подобрението на енергийната ефективност, въвеждането на възобновяеми енергийни технологии и смяната на източниците на отопление. Тези дейности са стартирани, направен е анализ до каква степен трябва да бъдат реализирани, за да се достигнат заложените цели, допълни Даниела Костова.

Петър Кисьов- експерт в клъстер "Зелена синергия" показа добри практики във Видин- как общински училища и детски градини могат да се превърнат в енергийно положителни сгради.

"Това са публични сгради със социална цел. Анализите демонстрираха подхода, който трябва да бъде следван при обновяването на сградите, а именно- получаване на една оптимална външна обвивка посредством топлоизолирането на външните конструктивни елементи- външни стени, покриви, подове. Преминаване към високоефективни отоплителни инсталации като ниско температурни термопомпени инсталации. И не на последно място задоволяване на това потребление чрез възобновяем енергиен източник", обясни Петър Кисьов.

Този подход води до изключително ниско потребление на електричество.

Позитивно енергийните квартали (Positive energy districts - PED) представляват жилищни комплекси или зони със смесени функции, които чрез умно планиране и използване на различни материали и технологии се превръщат във въглеродно неутрални, което означава че произвеждат по-малко въглероден диоксид, отколкото абсорбират и са енергийно неутрални или произвеждат повече енергия, отколкото потребяват. 


"Позитивно енергийните квартали са много интересна идея в градското планиране, която включва умно управление на производството на енергия, като под енергия може да се има предвид както електричество така и топлоенергия като целта на този проект е да направи така че сгради или комплекс от сгради да бъдат на първо място въглеродно неутрални т.е. да могат да произвеждат по- малко въглероден диоксид, отколкото приемат и съответно също да могат да произвеждат собствена енергия. Която, обаче не само да е достатъчна за тяхната самостоятелност, т.е. само за собствени нужда, а да може да бъде пренасяна към други сгради или други комплекси в близост", коментира  Божидар Иванов- градски и социален изследовател, с опит в международни сравнителни изследвания на градско и регионално планиране и политики. Има докторска степен по градско и регионално планиране и политики от Техническия университет на Райнланд-Пфалц в Кайзерслаутерн, Германия.

Това, което ги прави позитивно енергийни, е именно това, че има произведена енергия, която отива отвъд собственото потребление и тя може да бъде използвана на друго място.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06