Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

Цветан Ценков, кмет на община Видин
Снимка: Радио ВИДИН

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин. Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул. "Панония?".

"Обичам да отговарям - случва се това, което се случва и в държавата - с "Хемус", с магистралата до Видин. Винаги, ако хората смятат, че кметът или министър-председателят, или министърът на регионалното развитие са виновни за това, че не се изпълняват в срок едни проекти, подписани, с години, не е така. Изпълнителите са тези, които са виновни. За съжаление, стартът на бул. "Панония" започна със старта на кампанията, както винаги всичко в България е политика. Надявам се, че до края на месеца ще приключим с това платно, и, ако държавата, защото има такова решение, мина на първо четене, мисля, че другата седмица ще мине и на второ четене в Парламента, и ни дадат и останалите 3,5 млн. лева, видинчани ще карат по един хубав булевард."

Кметът поясни, че кръговите кръстовища също влизат в проекта за ремонт на булеварда, както и тротоарите, оградата, зелените площи и осветлението. По повод проблемите с паркирането по бул. "Панония" и на други места в града, Цветан Ценков коментира:

"В тази връзка ще кажа две неща. Първото е, че ние ще променим Наредбата, ще настояваме пред полицията, имаме такава среща във вторник, идния, наистина да се вземат крути мерки срещу нарушителите. Като искат да спират, има къде да се спира, не е като да няма. Второто е, ние в момента изграждаме, проектираме, може би най-съвременната в България система за видеонаблюдение, съвместно с МВР, и се надявам да получим финансиране до края на годината и не само 33-те села на община Видин, а и град Видин да бъдат обхванати от много сериозна система за видеонаблюдение, която ще има т. нар. места за наблюдение в полицията и в общината и по този начин ще се опитаме да пресечем и трафика на хора, и дребната и едрата престъпност." 

По повод подписаните от Община Видин 14 проекта за близо 40 млн. лева национално финансиране, кметът поясни, че част от тях се отнасят до пътната инфраструктура:

"Входовете са първите два проекта - от "Видахим" и Новоселци, който става основен, са трагични. И, ако вие сте гост на града, какво от това, като видите един хубав център, един прекрасни сгради, каквито Видин притежава, когато вие оставате с първите впечатления. В момента, освен с двата входа, имаме голям проблем и с едно от селата - Въртоп, и него ще го оправим. Проектираме всички отсечки, които са до другите села, като започнете - Гайтанци, Ивановци, Жеглица, Майор Узуново, така че да могат наистина в следващия програмен период да се финансират тези отсечки и хората да се движат в едни нормални пътища."

В парк "Нора Пизанти" ще бъде изграден спортно-туристически атракцион, стана ясно още от думите на кмета:

"В момента се проектира паркът "Нора Пизанти". Той ще се превърне в един, може би един от най-хубавите в България спортно-туристически атракциони, и там ще си правим и панаира, и мото съборите, и ретро парадите, оттам ще стартира всичко. В момента проектираме поделението около "Баба Вида". Знаете, че държавата отпусна 300 000 лева за проектиране на нашата история. Аз съм я разделил на три - "Баба Вида", градските стени и "Шарампоя", защото трябва да се възстанови "Флорентин капия", трябва да възстановим фортовете и проектът, който прави арх. Богданов за старото военно поделение наистина е доста значим. Но нека да стане, нека направим публичните обсъждания, нека видинчани си кажат мнението, той обхваща включително и "Шарампоя"."

Три екипа изготвят проекти за реставрацията на крепостта "Баба Вида" във Видин, обясни Цветан Ценков. 

"Баба Вида" е национален обект, преди да се изготвят всички проекти, НИНКН няма да ни даде разрешение да правим каквото и да било. И аз искам утре да пусна двама майстори и да укрепим стената, но там има друга голяма драма - кое да възстановим. По българското законодателство ние трябва да възстановим последния вид, в който се намира тази крепост, този замък. Но аз, когато видях как е изглеждал по времето на Второто българско царство с вътрешната черква в покоите на царя, бях много впечатлен и дори питах зам.- министър Георгиев: "Ако сте на мое място кое ще искате да се възстанови - турската укрепителна система или българският замък?". Каквото направят екипите, които са три, които се състезават да дадат най-добрия идеен проект, след това да го претворят в работен, това ще се случи. Моето огромно желание е да възстановим стария замък от Второто българско царство. Но пак казвам, това по закон не може да стане. Законът за реставрацията казва, че трябва да се възстанови последният вариант на съответната историческа сграда."

 Кметът на Видин коментира и други актуални теми, за които можете да научите от прикачения по-горе звуков файл или видеото на адрес: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=2590281847796996


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05