Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

Цветан Ценков, кмет на община Видин
Снимка: Радио ВИДИН

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин. Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул. "Панония?".

"Обичам да отговарям - случва се това, което се случва и в държавата - с "Хемус", с магистралата до Видин. Винаги, ако хората смятат, че кметът или министър-председателят, или министърът на регионалното развитие са виновни за това, че не се изпълняват в срок едни проекти, подписани, с години, не е така. Изпълнителите са тези, които са виновни. За съжаление, стартът на бул. "Панония" започна със старта на кампанията, както винаги всичко в България е политика. Надявам се, че до края на месеца ще приключим с това платно, и, ако държавата, защото има такова решение, мина на първо четене, мисля, че другата седмица ще мине и на второ четене в Парламента, и ни дадат и останалите 3,5 млн. лева, видинчани ще карат по един хубав булевард."

Кметът поясни, че кръговите кръстовища също влизат в проекта за ремонт на булеварда, както и тротоарите, оградата, зелените площи и осветлението. По повод проблемите с паркирането по бул. "Панония" и на други места в града, Цветан Ценков коментира:

"В тази връзка ще кажа две неща. Първото е, че ние ще променим Наредбата, ще настояваме пред полицията, имаме такава среща във вторник, идния, наистина да се вземат крути мерки срещу нарушителите. Като искат да спират, има къде да се спира, не е като да няма. Второто е, ние в момента изграждаме, проектираме, може би най-съвременната в България система за видеонаблюдение, съвместно с МВР, и се надявам да получим финансиране до края на годината и не само 33-те села на община Видин, а и град Видин да бъдат обхванати от много сериозна система за видеонаблюдение, която ще има т. нар. места за наблюдение в полицията и в общината и по този начин ще се опитаме да пресечем и трафика на хора, и дребната и едрата престъпност." 

По повод подписаните от Община Видин 14 проекта за близо 40 млн. лева национално финансиране, кметът поясни, че част от тях се отнасят до пътната инфраструктура:

"Входовете са първите два проекта - от "Видахим" и Новоселци, който става основен, са трагични. И, ако вие сте гост на града, какво от това, като видите един хубав център, един прекрасни сгради, каквито Видин притежава, когато вие оставате с първите впечатления. В момента, освен с двата входа, имаме голям проблем и с едно от селата - Въртоп, и него ще го оправим. Проектираме всички отсечки, които са до другите села, като започнете - Гайтанци, Ивановци, Жеглица, Майор Узуново, така че да могат наистина в следващия програмен период да се финансират тези отсечки и хората да се движат в едни нормални пътища."

В парк "Нора Пизанти" ще бъде изграден спортно-туристически атракцион, стана ясно още от думите на кмета:

"В момента се проектира паркът "Нора Пизанти". Той ще се превърне в един, може би един от най-хубавите в България спортно-туристически атракциони, и там ще си правим и панаира, и мото съборите, и ретро парадите, оттам ще стартира всичко. В момента проектираме поделението около "Баба Вида". Знаете, че държавата отпусна 300 000 лева за проектиране на нашата история. Аз съм я разделил на три - "Баба Вида", градските стени и "Шарампоя", защото трябва да се възстанови "Флорентин капия", трябва да възстановим фортовете и проектът, който прави арх. Богданов за старото военно поделение наистина е доста значим. Но нека да стане, нека направим публичните обсъждания, нека видинчани си кажат мнението, той обхваща включително и "Шарампоя"."

Три екипа изготвят проекти за реставрацията на крепостта "Баба Вида" във Видин, обясни Цветан Ценков. 

"Баба Вида" е национален обект, преди да се изготвят всички проекти, НИНКН няма да ни даде разрешение да правим каквото и да било. И аз искам утре да пусна двама майстори и да укрепим стената, но там има друга голяма драма - кое да възстановим. По българското законодателство ние трябва да възстановим последния вид, в който се намира тази крепост, този замък. Но аз, когато видях как е изглеждал по времето на Второто българско царство с вътрешната черква в покоите на царя, бях много впечатлен и дори питах зам.- министър Георгиев: "Ако сте на мое място кое ще искате да се възстанови - турската укрепителна система или българският замък?". Каквото направят екипите, които са три, които се състезават да дадат най-добрия идеен проект, след това да го претворят в работен, това ще се случи. Моето огромно желание е да възстановим стария замък от Второто българско царство. Но пак казвам, това по закон не може да стане. Законът за реставрацията казва, че трябва да се възстанови последният вариант на съответната историческа сграда."

 Кметът на Видин коментира и други актуални теми, за които можете да научите от прикачения по-горе звуков файл или видеото на адрес: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=2590281847796996


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08