Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Снимка: Радио ВИДИН

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише. Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание. Според Лора Йорданова, експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за този феномен е, че истинската реформа в образованието отнема години, което е проблем в настоящата ситуация на политическа нестабилност в България:

"Резултатите от една истинска реформа в сектор като образованието ще се видят след много години - от други държави сме видели след минимум пет, понякога десет години виждат плодовете от една истинска, цялостна реформа в образованието. И в нашата политическа нестабилност това може да означава, че партията, правителството, които инициират една такава реформа, след десет години, когато виждаме резултата, може и да не съществуват вече на политическия пейзаж. И предполагам, че това е една от причините, поради която секторът не изглежда като желан за политиците от гледна точка реформи."

По този начин обаче се поставя под въпрос бъдещето на държавата - защото именно от младите образовани хора зависи развитието във всички сфери на обществено-икономически живот, каза Лора Йорданова. Според нея, необходимата реформа в образованието рано или късно ще се случи - дори и не по волята на политиците, ще започне под натиска, идващ отдолу - от самата система на образованието, както и от родителите:

"В системата има много директори и учители, които знаят какво трябва да се случи, така че учениците да излизат от училище адекватни на съвременните изисквания. Те правят каквото могат в момента, но са ограничени от много централизирани процеси на държавата. Мисля, че те стават все повече и в някакъв момент ще започнат да оказват самите те натиска, той да идва отдолу нагоре в системата. Мисля, че ще станат фактор и родителите, които в момента инвестират в паралелната система на частните уроци..." 

По отношение на инициираните в последните месеци от Министерството на образоването промени - последните такива са в сферата на професионалното образование, където вече са обнародвани промените в Закона за професионалното образование и обучение, Лора Йорданова отбеляза, че реформите на парче не само, че не помагат на системата, а напротив - дори пречат:

"Достатъчно изследвания има за това, че реформата в образованието трябва да бъде цялостна. И не помага когато тук-там нещичко се прави, защото то не се и прави докрай. Хората в системата си мислят, че непрекъснато се случват някакви промени, това и ги стресира..., накрая обаче нищо фактически не се е променило и остава само лошият привкус, че сме изхабили една енергия за нещо като реформа, но то не е било това, което трябва да бъде". 

Реформата в образованието трябва да започне още от подготовката на учителите в университети, преминава през обученията за продължаваща квалификация на педагогическите специалисти и необходимата менторска подкрепа за навлизащите в системата учители, продължава през учебните програми и оценяванията и се стигне до системата на отчетност и отговорност в образованието, посочи Лора Йорданова. Според нея каквато и конфигурация да видим след изборите на 9 юни, необходимата реформа в образованието изисква надпартиен консенсус. Защото една такава реформа е трудна, изисква доста непопулярни решения, както и приемственост, така че започнали веднъж реформите да продължават независимо кой е на власт. Само така фразата "образованието е приоритет" ще се изпълни с истинско съдържание.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09