Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Вещица искат параклис

Живко Шалваров, кметски наместник: Хората ще се върнат към корените си, към тези спокойни населени места и към чистотата тук

13
Снимка: радио Видин

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птичкиТова е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те излъчват един неповторим колорит и уют, усещане за простота, неподправеност и българщина. Съществува мнение, че името на селото е дошло от старобългарския  глагол "веди", което означава "вещ съм, знам". Все пак тук хората, за да оцелеят в тази сурова планина е трябвало да бъдат наистина знаещи и вещи. 

Кристално чиста вода извира от чешмата в долчинката, където много често спират преминаващи с коли и си наливат от планинската течност. Чешмата е стара, строена е през 1929 година. Сега тя е изчистена, с нов водопровод, с новоизграден стабилен навес, направен от кметския наместник, за да могат хората да си почиват и да празнуват тук. Чешмата е изрисувана от Лилия Захаринова, съпругата на кметския  наместник, която е художничка. 

В село Вещица живеят 29 души. Младите семейства са около 4-5. В селото няма кражби, живее се спокойно.  Вещица разчита на развитието на туризма и на животновъдството. В селото работят две животновъдни ферми, които осигуряват прехрана на техните собственици. 

Фасадата на кметството е обновена, на прозорците има саксии с цветя, чисто и приветливо е. Кметският наместник Живко Шалваров ни посреща усмихнат, с готовност ни разказва за селото и ни развежда из него. Вече 4 година той е кметски наместник на селата Вещица и Струин дол. Родното му място не е от тези села, но тук той намира спокойствие и удовлетвореност тук, приятно му е да работи в помощ на хората и на селото. 

Село Вещица е с прекрасни дадености и невероятни преимущества, за които ни разказва Живко Шалваров: 
"Работата ми харесва, харесва ми да помагам на хората и да ги правя щастливи... Не съм кореняк, но съвсем случайно дойдох в това село... Купихме къщата, прекрасна къща и започнахме да се разхождаме и да виждаме какви дадености има селото. Има природа, река, Балкан, чист въздух, спокойствие. Локацията не е далече от Белоградчик, 10 км, тоест на 10 минути път... На 40 км сме от Сърбия и си правим кулинарен туризъм, тук е близо и пещерата "Магурата"... Хората не са много, 29 души, лятото ставаме повече, населението е застаряващо, за съжаление... Тук имаме две животновъдни ферми, с крави, овце, коне. Имаме пасища и това има бъдеще... Има паша и за пчелите... Селският туризъм би могъл да се развива тук.
Нашият район е екологично чист, не се използват толкова много пръскания, имаме изворни чешми, имаме ловна дружинка, която се развива добре, пазим си горските животни, подхранваме ги... Имаме разнообразен дивеч и районът ни е благоприятен ..."

Разговорът ни продължава за свършеното, несвършеното и предстоящото и оказва се всички неща са свързани с финансирането. Мечтата му е да направи малък параклис за селото, за което са необходими 30 хиляди лева, казва Живко Шалваров:

"Направил съм няколко неща - чешмата, всеки може да го оцени... Имам една много голяма мечта - искам да направя един малък параклис в това село. Сумата не е малка и трудно се събира... В тези две села няма черква, няма къде да отиде човек една свещ да запали... Хората са вярващи, имаме и гробищни паркове, но това не е достатъчно, трябва ни параклис... Точно до сградата на кметството имаме място църковно и нямаме проблеми, точно на главния път е и да мине някой... Но ще ни трябва проект, ще дадем средства и сили от нас, но трябва иконостас, иконописи..."

От тази година малките населени места ще имат собствен бюджет, не голям, но достатъчен. Това е гласувано на заседание на Общински съвет -Белоградчик, като така ще се промени обликът на населените места. 

Чистотата е една от задачите на всеки кмет и кметски наместник, но поддържането ѝ също е трудна задача, обяснява кметският наместник:

"Аз съм сигурен, че колегите ми имат голям проблем с това да накараш хората да работят, защото това не е само за мен, а за цялото население. Второ, селото ни през него се минава и заминава, всеки хвърля боклук през прозореца и сега чистя сам, минавам в едната посока, после от другата и хвърлям в контейнера. Не е приятно, но после ще ни е по-приятно. Трябва да полагаш усилия. Аз отивам, чистя сам на гробищата и си ползвам моята техника..."

Има интерес към имоти и къщи в село Вещица. От 3 години тук живеят и чужденци от Германия, пенсионери. Има и къщи, които се ремонтират. 

Отиваме и до малкото селце Струин дол, където живеят 9 души. Някога са били доста повече, кипял е живот, останали са къщите, както и една двуетажна голяма постройка плетарка, която е била хан, красива и достолепна, днес се нуждае от ремонт. Срещаме една възрастна жена, която си казва болежките: няма автобус, няма магазин, пътуването ѝ до Белоградчик става с такси. 

Днес намираме Живко в Струин дол, където чисти пътя от дървета и храсти. И така е всеки ден. А за бъдещето на тези малки селца той е оптимист: "Хората ще се върнат към корените си и към тези спокойни населени места и към чистотата, която е тук!"

Повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21