Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Снимка: БГНЕС

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция, съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и осигурителни права и свързаните с тях задължения, с което да се гарантират в по-голяма степен справедливи условия на труд и да се предотвратят ситуации на трудова експлоатация.


Срещите ще се проведат в пет населени места в областите Монтана и Русе, в които големи групи от жителите традиционно всяка година работят сезонно във Франция. Посетителите ще имат възможност в разговори с представители на български и френски институции и синдикални организации да зададат своите въпроси и да получат информация. Осигурен е превод.


От българска страна в инициативата ще участват, освен представители на ИА ГИТ, още на Националния осигурителен институт, Националната комисия за борба с трафика на хора, Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ, Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ – КТ „Подкрепа”, кметствата на гр. Ветово, гр. Глоджево, с. Смирненски, гр. Бойчиновци и с. Якимово.


От страна на Франция участие ще вземат представители на Център за европейски и международни връзки за социална сигурност, Демократична конфедерация на труда на Франция и Генерална конфедерация на работниците.


В сесиите ще се включат и националните служители за връзка към ЕОТ за България и Франция, както и представител на сектор „Информиране“ на институцията.


В област Монтана българските и френските експерти ще предоставят информация и консултации на 24 април в село Якимово (от 08:30 до 10:00 часа) и гр. Бойчиновци (от 11:30 до 13:00 часа).


Главна инспекция по труда напомня, че поради краткосрочността на заетостта сезонните работници са по-склонни да правят компромиси с правата си с цел да получат по-високи доходи за времето, през което работят, но това повишава риска от попадане в измамни схеми, както и от трудова експлоатация. Тези рискове се увеличават и заради факта, че сезонната заетост е типична за дейности като селско стопанство, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, при които делът от използването на недеклариран труд е сред най-високите.


Информираността на търсещите работа е от основно значение за ефективната защита на техните трудови и осигурителни права. Традиционно при старта на активното търсене на сезонна работа в чужбина Инспекцията по труда предоставя информация кои са сигналите за евентуална измама и как хората могат в най-пълна степен да защитят правата си правата си https://gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12998.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48