Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани. Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев. Проверката беше съвместна с Гранична полиция. 

"Целта на акцията беше да направим профилактика и да проверим дали на територията на горната част на река Дунав има кърмаци, които са за улов на есетрови риби- те са с абсолютна забрана, за съжаление обаче има такива недобросъвестни рибари, които си позволяват да пускат такива кърмаци и да ги ловят...  Преди месец направихме акция в средното и долното течение на река Дунав със звеното от Русе... Благодаря на колегите от трите звена, както и на Гранична полиция, които ни подкрепиха с катер и с жива сила...  При Козлодуй извадихме 12 лави кърмаци, при Видин и Лом са извадени три лави кърмаци, има извадени и немаркирани мрежи... Има намерени и въдици на  за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани от неизвестен извършител, който най-вероятно е напуснал мястото..."

Иззетите уреди се прибират в териториалните звена на агенцията и след това се унищожават. Трудно се установявт бракониерите на есетрови риби, а след време те отново се връщат на същите места, посочи Николай Георгиев:

"Те са доста изобретателни, обикновено това го правят в тъмната част на денонощието, въпреки че ние сме добре екипирани, имаме техника за нощно виждане, високопроходими автомобили, патрулни лодки и катери. Често се налага да влизаме на местата, които сме наблюдавали и знаем че има забранени уреди за улов на есетрови риби, както и днес- наложи да влезем и да ги отстраним... Практиката показва, че след две-три седмици на същите места се появяват същите забранени уреди". 

 От 15 април е в сила забраната за улов на пролетно- лятно размножаващите се риби. Контролът по време на периода на забраната ще е засилен, ще се извършват ежедневни проверки, каза още Николай Георгиев:

"Българинът трябва да придобие тази култура, че когато е забраната за улов на риба, не бива да се злоупотребява, защото рибният ресурс е изключителна държавна собственост... Санкциите са сериозни- за физически лица са 1000 и 2000 лева, а за юридически- между 2000 и 4000 лева- не си заслужава..."
 
В акцията на ИАРА участваха екипи от звената от Враца, Видин и Монтана и катер на Гранична полиция". Акцията е успешна, каза Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

"Проведохме акцията от Козлодуй до Ново село... Тепърва ще се установява точния метраж на средствата, които са забранени, има установени и немаркирани хрилни мрежи, те са конфискувани, и въдици без лицето, което извършва риболов- или лицето няма билет, или въдиците са хвърлени за улов на шаран, който в момента е забранен... Акцията беше ориентирана за незаконни уреди тип кърмак, с който се лови моруна... Регулярно извършваме такива проверки, и трите звена отговарят за контрола на рибния ресурс в река Дунав и постоянно откриваме забранени уреди... Преди три години заловихме лице, санкцията беше доста висока, конфискувахме лодката, уредите... Проверките ще бъдат засилени, ще обърнем внимание и на стопанския риболов, идеята е да се спазват правилата по време на забраната..."

Контролът ще продължи и във вътрешните водоеми. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга,..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

"Неделник" от 26 май 2024 година

Хайде....новият "Неделник" е тук. Водя ви на бал във Враца. За пореден път там изпратиха стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. В "Неделник"..

публикувано на 26.05.24 в 13:25

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. Христос възкръсна! В името на Отца и Сина и Светия Дух. Братя и сестри, отново чуваме така добре познатия ни евангелски откъс за изцелението на разслабения и ни се иска пак и пак да обърнем внимание на въпроса, поставен от Христос: "Искаш ли да оздравееш?" На пръв поглед няма..

публикувано на 26.05.24 в 08:00