Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

Снимка: Национална кампания Зелено четене



4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите. 
Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера. Северозападът отново присъства и това съвсем не е случайно, разликата тази година е в регламента на инициатиата, обясни за Радио ВИДИН Надежда Динева от организаторите:

"Този път кампанията е в по-различен формат, тъй като в програмата са включени 4 тура на книгодарите във Враца, Пещера, Балчик и Габрово, но също така успяхме съвместно с библиотеките там да организираме и специални литературни събития за жителите и гостите на града. Освен всичко друго ще се провеждат и седмични томболи във фейсбук групата "Зелено четене", където пък читатели от цялата страна ще имат възможност да спечелят книгодар онлайн...Тази година на книгодарите ще помагат библиотекари от местните библиотеки в четирите участващи града...Тази година няма да има мистериозна кутия на "Зелено четене", това е също другата разлика в тазгодишното издание на кампанията. Организирали сме седмични томболи от старта на кампанията, на празничния 6 май започва участието на всеки, който иска да се включи и тегленето на томболите ще бъде всеки уикенд, след приключване на обиколките на книгодарите в съответния град. Цялата програма ще бъде обявена както на фейсбук страницата, така и на официалния ни уебсайт."

Любими български автори лично даряват за поредна година свои книги, а тази година в проявата заявяват участие и много нови имена. Участват още общини, образователни институции и книжни клубове, обясни Надежда Динева:

"Всички книги в кампанията са дарени безвъзмездно от обичани български автори, от утвърдени издателства. И тази година се радваме на безрезервна подкрепа от издателствата, които не само, че дариха много свои заглавия, но те са и сред най-новите. Има книги, които излизат в последните дни на април от печат и се вливат в кампанията итова изключително много ме радва и съм много благодарна...Всеки, до когото стигне книга, апелираме да я снима, след като бъде открит от нея, да публикува снимката във фейсбук групата "Зелено четене" и да отбележи #книгодар - по този начин се включва в кампанията."

Градовете, които участват в кампанията тази година са изцяло нови и досега в тях не се е провеждала инициативата, обясни още Надежда Динева и добави:

"Аз съм изключително щастлива и благодарна на библиотеките, които откликнаха мигновенно на моята покана, прегърнаха идеята и с удоволствие и много голям ентусиаъм се включват. Сигурна съм, че ще дадат най-доброто от себе си и ще превърнат туровете и събитията там в един наистина страхотен книжен празник."

Национална кампания “Зелено четене” е отличена с приза “Златно сърце” в категория Култура на известно бизнес списание у нас. Наградата е за всички златни сърца, с които кампанията тупти вече четвърта година - тези на специалните ни партньори, любими издателства, обичани български автори, отдадени на каузата доброволци, посланици на инициативата и участници, казва Надежда Динева и припомня, че магията на книгодарите е колективният сърдечен ритъм, задвижващ механизмите на доброто и на все по-значими културни проекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00