Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

"Много добър екип сме и нещата се получиха", споделят преподавателите

8
Снимка: радио Видин
Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок".
Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха Стефан Петров, учител по  география и икономика, Симона Витанова, учител по изобразително изкуство, Иван Петров, изобразително изкуство, Мадлен Радулова, преподавател по хореография.
"В урока имаше 3 елемента - презентацията с географска визитка на Кения, Танзания, Индия и Испания... Представихме мъже от племето масаи и представихме ритуал борба за жена, Индия  бе представена с йога практика и  подправки, а Испания с танца "Пасо добле", разказа Стефан Петров.

Симона Витанова със своите ученици подготвя информация за трите държави и най-интересните обичаи, рисуват и три картини, свързани тематично с Индия, Кения и Испания.
"Аз работих предимно с големите деца, с тях нарисувахме три картини  показващи масаи, Индия и Испания. За урока бяхме подготвили информация за обичаите на тези народи..."
Задачата на Мадлен Радуканова е да подготви учениците с различните видове танци, характерни за Индия, Испания, Танзания.
"За мен е голяма привилегия да работя с тези млади хора... Танцът "Пасо добле" го подготвяхме, имахме и кастанети..." 

Урокът е подсигурен информационно с технологии и презентации в IT сферата, добави Иван Петров, учител по изобразително изкуство:
"Моята част в урока беше подпомагането на колегите в сферата на технологиите, ефектите , какво да слагаме е какво не, и накрая се получи доста добре...Със сигурност урокът остана в съзнанието на учениците...Много добър екип сме и нещата се получиха".

Повече - в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12