Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Боян Боев, писател
Снимка: Божидар Събев

Известният български писател Боян Боев ще се срещне с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в рамките на 18-то издание на Националната библиотечна седмица в България


Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с разкази "Двайсет гроша". Писателят вярва, че във всеки човек има въображение, което трябва да развива, както майка му е развивала неговото като малък. 


"Досега не съм бил в този край на България, за пръв път съм в Монтана, в Регионалната библиотека. Наистина се вълнувам, защото тази среща е уговорена още от края на миналата година и се радвам, че най-после имам възможност да се срещна с читателите в този край на България." - каза за Радио ВИДИН писателят, уточнявайки, че срещата за него е наистина специална, знаейки, че е инициирана от читателите в града и почитателите на неговото творчество. От културния институт коментираха още, че книгите на Боев са едни от най-търсените във фонда през последните 2 години.


Регионалната библиотека в града провежда редица прояви, които продължават и утре. От 17:00 часа ще бъде открита фотоизложбата "БИБЛИОСПОМЕНИ", подредена по повод 65 години от създаването на културната институция. Това ще бъде кулминацията на всички събития, обясни директорът на библиотеката Анелия Иванова:

"Ще направим една ретроспекция за 65 години  от създаването на библиотеката ни в този вид, в който е в момента. От тук нататък, за тези 65 години, та до ден днешен какво се е случило."

Откриването на изложбата няма да бъде единственото събитие в библиотеката утре, уточни още Анелия Илиева и каза, че предстои да бъдат връчени и първите Годишни библиотечни награди за 2023 година.
На 17 май, петък, официално ще бъде и закриването на Националната библиотечна седмица с читални на открито, на площад "Жеравица", на 2 шатри зад паметника "Септемврийци", който се намира в близост до библиотеката. Ще бъдат подредени книги и други носители на информация и ще бъдат раздадени рекламни материали на библиотеката. 
Целта на Националната библиотечна седмица е да привлече вниманието на обществеността към текущите проблеми на библиотеките и да търси съдействие и промяна в политиките на национално и местно ниво. Акцентът на тазгодишното издание е комплексността, която библиотеките имат в своята дейност. Те освен традиционната си роля да осигуряват достъп до информация и четене за всеки, са активни инициатори на дейности свързани с неформалното образование и ученето през целия живот.

Библиотеката в Монтана ще стартира месец юни с нови събития, допълни директорът:

"През юни ще продължим отново с работата си, ще открием изложба на художника от Монтана Николай Пенков, ще продължим Маратона на четенето и ще стартираме лятната ни програма за работа с деца "Забавно лято в библиотеката", което се явява занималня за децата през ваканцията." 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50