Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Боян Боев, писател
Снимка: Божидар Събев

Известният български писател Боян Боев ще се срещне с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в рамките на 18-то издание на Националната библиотечна седмица в България


Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с разкази "Двайсет гроша". Писателят вярва, че във всеки човек има въображение, което трябва да развива, както майка му е развивала неговото като малък. 


"Досега не съм бил в този край на България, за пръв път съм в Монтана, в Регионалната библиотека. Наистина се вълнувам, защото тази среща е уговорена още от края на миналата година и се радвам, че най-после имам възможност да се срещна с читателите в този край на България." - каза за Радио ВИДИН писателят, уточнявайки, че срещата за него е наистина специална, знаейки, че е инициирана от читателите в града и почитателите на неговото творчество. От културния институт коментираха още, че книгите на Боев са едни от най-търсените във фонда през последните 2 години.


Регионалната библиотека в града провежда редица прояви, които продължават и утре. От 17:00 часа ще бъде открита фотоизложбата "БИБЛИОСПОМЕНИ", подредена по повод 65 години от създаването на културната институция. Това ще бъде кулминацията на всички събития, обясни директорът на библиотеката Анелия Иванова:

"Ще направим една ретроспекция за 65 години  от създаването на библиотеката ни в този вид, в който е в момента. От тук нататък, за тези 65 години, та до ден днешен какво се е случило."

Откриването на изложбата няма да бъде единственото събитие в библиотеката утре, уточни още Анелия Илиева и каза, че предстои да бъдат връчени и първите Годишни библиотечни награди за 2023 година.
На 17 май, петък, официално ще бъде и закриването на Националната библиотечна седмица с читални на открито, на площад "Жеравица", на 2 шатри зад паметника "Септемврийци", който се намира в близост до библиотеката. Ще бъдат подредени книги и други носители на информация и ще бъдат раздадени рекламни материали на библиотеката. 
Целта на Националната библиотечна седмица е да привлече вниманието на обществеността към текущите проблеми на библиотеките и да търси съдействие и промяна в политиките на национално и местно ниво. Акцентът на тазгодишното издание е комплексността, която библиотеките имат в своята дейност. Те освен традиционната си роля да осигуряват достъп до информация и четене за всеки, са активни инициатори на дейности свързани с неформалното образование и ученето през целия живот.

Библиотеката в Монтана ще стартира месец юни с нови събития, допълни директорът:

"През юни ще продължим отново с работата си, ще открием изложба на художника от Монтана Николай Пенков, ще продължим Маратона на четенето и ще стартираме лятната ни програма за работа с деца "Забавно лято в библиотеката", което се явява занималня за децата през ваканцията." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12