Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Воднянци искат програми за безработни

15
Снимка: радио Видин


Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора. Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец. Селото е с красиви природни дадености, добър климат, плодородна почва и чиста вода. В близост се намира природният феномен  Белоградчишки скали. На 13 км от град Димово е пещерата "Магурата", а над Гара Орешец се намира пещера "Венеца", която посреща посетители от  2015 г. Отворена е за посещения целогодишно с лятно и зимно работно време.  Почивен ден е всеки понеделник. 

Във Воднянци живеят около 190 души, през летния сезон си идват хората от градовете и така стават над 200. Читалището работи, работи и пенсионерският клуб, почитат се празниците и обичаите.

Във Воднянци има Дом за хора с психически проблеми, тук се обгрижват около 10 потребители. Някога сградата е била здравна служба, и така е повече от 10 години.  Сградата на училището е изоставена. Имало е киносалон. Културен дом има - това е читалището, там има голяма зала с голяма сцена. 
В селото има църковен  храм - "Света Троица", издигнат през 1857 година. До черквата в един двор се е намирало и училището, построено през 1884 година. Наскоро са възстановени иконите в   църквата с дарения, а с помощта на община Димово е почистен църковният двор. През изминалия мандат са асфалтирани 3 улици, направена е и беседка. Тази година хората очакват  да се обнови площадът в селото - с нови плочки, с пейки, цветя, с красива ландшафтна среда.

В "Добро утро, кмете" екипът на радио Видин  се среща с  Митка Кочарова, кмет на село Воднянци. Нейните родови корени са от село Воднянци, връща се от Кърджали в селото и вече 20 години живее тук. Четири  години е кметски наместник, а сега е избрана на длъжността кмет: 


"Намаляват хората, остават само възрастни хора. В този период църквата беше доста занемарена, възстановихме вътре иконите с дарения, изчистихме двора, с помощта на община Димово, г-н Славчев... Проблеми нямаме  с къщите да ги обират. Имаше един период, но тия деца поизрастнаха и отидоха в София. Но имаме нужда от програма, много са ни безработните...7 човека по 14 часа отработват, с тях гледаме хигиената да е в норма. Община Димово ни помага, правят ни бригада, помагат ни да изчистим двора на църквата...Асфалтирахме три улици и направихме беседка. Имаме надежда да ни се направи нов площад с нови плочки  и беседка, имаме и сцена на площада, пейки, като площада в Димово... Имаме нужда от програма, която да осигурява заетост, 22 са безработните, които все още не са пенсионери и се нуждаят от работа. А това може да стане по селата с програми по заетостта. .. През миналия мандат са асфалтирани три улици, направена е и беседката. Каквото сме поискали, общината винаги ни съдейства, но имаме нужда от бройки на място,  по социални програми също. Улиците ни обрастват с трева и е нещо страшно. Тенденцията е към западане на селата.  Няма интерес към закупуване на имоти... Имаме и хора, които ползват "Топъл обяд", имаме и хора по програма "Личен асистент", две жени..."


Социалните дейности включват  топъл обяд, който се раздава   на нуждаещи се възрастни хора, има и трима човека, които са включени в програмата "Личен асистент" и помагат на трудно подвижни хора като се грижат за домакинството им и ги обслужват.  Програмата е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора в нужда. 

В село Воднянци има добре природни условия за отглеждане на селскостопански животни, в селото има двама човека, които се занимават с животновъдство, има и такива, които  отглеждат пчели, отглеждат над 200 кошера. 
Община Димово развива добре здравеопазването в населените си места. В село Воднянци хората са посещавани от лекар веднъж месечно, идват и от Спешна месец, минава и подвижна аптека всяка седмица и хората си купуват лекарства , уточнява  кметът Митка Кочарова
Един от проблемите в село Воднянци е поддържането на гробищния парк, който е на площ 10 дка, поддържането на гробището трябва да  е редовно и постоянно, иначе става почти невъзможна поддръжката му, споделя кметът.

Животът  в малките села е труден, особено притеснителен е фактът,  че няма млади хора, които да се включват в почистването на селото, в различни дейности и да внасят сила и оптимизъм.  Въпреки това всички празници се отбелязват от местните хора, организирани от читалището и кметството. 

През 1937 година е издигнато ново училище и в него децата учат до 1974 година. След това то е закрито поради липса на ученици. Сега децата учат в други населени места - Димово, Дреновец и Орешец.
Фолклорните традиции, интересът към образованието и четенето поддържа и разпространява  НЧ "Изгрев 1927 " с председател Николай Николов, започваме с историята на читалището и жаждата за образование в местните хора в миналото и днес: 




"Като се замисля за читалището неволно сравнявам с онези хора, които са учредили това читалище... Преди толкова години, при такъв неук народ, тези хора са направил чудеса, наистина чудеса... И ние сега се опитваме да го запълним с живот, все по-малко хора има, трудно ги организираме тези хора, имаме читатели около 40-50 човека. Опитваме се младите да ги приучим да хванат книжката, но трудно става... На 23 май организираме среща с 11 учители, бивши вече..."

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00