Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

3
Снимка: Евелина Петрова

Развитието на говорните умения при децата е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие. 

Процесът на говорно развитие започва от най-ранна детска възраст и включва различни етапи, през които децата усвояват умения за разбиране и изразяване на езика. Усъвършенстването на тези умения не само подобрява вербалната комуникация, но също така подпомага когнитивното развитие, като стимулира мисленето и разширява познавателния хоризонт на детето.

Ето защо подкрепата на този процес чрез целенасочени дейности и подходи е от съществено значение за изграждането на бъдещи уверени и компетентни хора, обяснява логопедът от Видин Ана-Мария Ангелова:

"Преди да споменем ключовите неща е редно да обърнем внимание на признаците на изоставане на самото речево развитие, които може да се забележат още от раждането на самото бебенце. Трябва да се следи самият плач, има ли го, липсва ли, слаб ли е той, еднообразен ли е, непродължителен ли е. След това трябва да следим и самото сучене на бебето по време на кърмене - звуците, които издава, дали те са тихи, дали са неотчетливи, дали са с носов оттенък, което също е много важно, дали самото бебче се подава на подражателната гласова активност на майката или на другите в семейство..."

Съветите на специалистите са до 3-годишна възраст децата да не използват никакви екрани, за да може процесът на проговаряне да се случи максимално бързо и безпроблемно. 

Децата до 3-годишна възраст започват да разбират въпросите на своите родители и умеят да участват в разговор с тях. Към 5-годишна възраст вече се очаква да имат сравнително богат речник. Там вече явно си проличават говорните проблеми и изоставане при децата. 

"За мен 5-годишна възраст е изключително късно за самата корекция. Не, че не е възможно, напротив - идват доста родители на деца на 5, 6, 7-годишна възраст, които очакват всичко това да се получи с вълшебна пръчка, но, разбира се, това е процес, който се случва още преди 5-годишна възраст, защото едно дете, когато е по-малко, то по-бързо усвоява знанията, най-вече чрез игра. Изключително важно е детето да има по-голяма двигателна активност, за да може и неговата реч да се развие...Аз съм "за" посещението на детска градина - там много се развиват самите социални навици. Колкото по-рано отиде, толкова повече неща ще усвои, ще научи, защото децата учат по подражание, т.е. те следват примера на своите връстници. Детската градина не е нещо страшно. Доста родители трудно преживяват отделянето от детето, но няма нищо страшно - всяко начало е трудно. Важни са резултатите, които получаваме след това, защото детската градина дава един добър старт за развитието на самото дете."

Израстването в двуезично или многоезично семейство не влияе върху възрастта и темповете, с които детето ще се научи да използва езиците. Възможно е първоначално то да смесва в едно изречение думи от различните езици, но тази практика ще бъде изоставена във времето.

Ако по някакви причини сте обезпокоени относно езиково-говорното развитие на детето, препоръчително е да поискате консултация с логопед или с друг специалист в сферата. Същото е желателно и ако забележите при детето някой от следните признаци:

-Не използва кратки изречения като средство за общуване;
-Изпитва затруднения да провежда разговор;
-Не разбира инструкции, изискващи изпълнението на две действия - например "Остави влакчето и ела тук";
-Спряло е да прилага езиково-говорни умения, които преди това е демонстрирало, че притежава.

Децата постоянно овладяват нови и надграждат стари умения в процеса на своето порастване. Порядъкът на научаване е един и същи при повечето деца и винаги новото се основава на последно усвоеното. Малките разлики в това кога децата развиват конкретно умение обикновено не са причина за безпокойство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00