Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Снимка: Радио ВИДИН

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате стрелката, да преживеете с Нора нейния Камино. Нейния Път! Подчертавам – НЕЙНИЯ!

Всъщност не можеш да преживееш Пътя на другия. Можеш само да го придружиш докъдето ти позволи – не той, а Пътя – и да се поучиш, ако можеш. Да почерпиш емоция – не знание, а именно емоция – и да продължиш в търсене на своя собствен Път. А дали ще те отведе към другите или обратно към теб, няма как да знаеш предварително. В повечето случаи е пълна изненада.

Някой казват, че няма път към щастието – щастието е в Пътя. Докато имаш Път, по който да вървиш, имаш цялото щастие на света. И твоят Път никога няма да е нечий чужд, нито Пътят на другите някога ще бъде твой. Можем само като пилигримите, крачещи от векове по Камино, от време на време за малко да повървим заедно, но само за малко, колкото да се научим един друг.

Едва ли има човек, който да не е чувал за Ел Камино де Сантяго де Компостела. Оказва се, че не всички пътища водят към Рим – някои водят към олтара на апостол Яков в града на края на света – Сантяго де Компостела. Ако някога тази огромна мрежа от пътища е била символ най-вече на религиозните търсения на поклонниците, днес нещата са доста по-мащабни. Религията не е единствената област, в която съвременните пилигрими имат въпроси и колебания. И малко изненадващо за всички, в това число и за нея самата, една от тях става Нора Ардашева.

Може би името ви е познато. От нея преди време чухме или по-коректно би било да кажа прочетохме „Откровенията на един шинорик“. Днес Нора е събула елегантните обувки с висок ток, оставила е гримовете и купищата дрехи вкъщи. И маските също, „защото в раниците няма място за маски“. Зарязала е шумните компании и притеснените роднини да се чудят какво ѝ става. А ѝ става това, че е метнала в една раница точно пет и половина килограма багаж, скочила е в туристическите обувки и е стъпила в прахта на Ел Камино. Не защото тя иска, а защото Пътят я иска.

По Камино не тръгваш, ако не си сигурен дали трябва. Не тръгваш, ако не си призован по онзи начин, по който само Съдбата умее да го направи – с малките знаци, забележими само когато си готов да ги разпознаеш и последваш, предназначени само за теб. Много преди да стъпиш на Камино наистина, трябва да го направиш в мечтите си, защото – както казва Нора, – всяко пътуване започва първо в мечтите. И дори там не е лесно, поне за нея, която е свикнала да живее на пълни обороти, сред шума на света, в градска среда, в епицентъра на всяка компания, в която се озове. Решена да извърви пътя на пилигримите, Нора трябва да започне със... смирение.

Всички имаме нужда от смирение! И от Камино. От Пътя към себе си. Защото Камино не свършва в катедралата, където почиват мощите на свети Яков – той свършва тогава и там, когато и където откриваш своите отговори. И понякога не ги откриваш от първия път. Понякога Пътят иска да минеш по него пак и пак. Да срещнеш още хора, да зададеш още въпроси, по друг начин, да чуеш други отговори. Да те изчисти от суета, шум и желания, за да ги замени със смирение, тишина и хармония.

Може би и вие като Нора се чудите какъв е смисълът. Защо има нужда да тръгвам? Трябва ли наистина? Какво ще ми даде? Какво ще науча от жегата, прахоляка, мазолите и тръпнещите от преумора мускули на краката? Къде ще ме отведе жълтата стрелка в крайна сметка? Тя ли посочва единствения верен Път?

А задължително ли е да има повод и причина да тръгнеш? Имам предвид друга причина, освен да откриеш още едно, но важно парче от себе си. А има ли друга всъщност?

Камино няма да те направи нов човек. След него няма да си друг, но няма и да си същия като преди него. Единственото различно е, че може би ще започнеш да се гордееш със себе си. Със сигурност има защо, но трябва да го откриеш. Ти! Сам!!!


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19