Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой колоездачи се включиха във Велообиколката на Северозапада

Над 50 000 км общо навъртяха участниците в четвъртото издание на шосейния колоездачен поход Велообиколка на Северозапада. Около 550 начинаещи и професионални колоездачи от девет държави се включиха във велопоходаУчастниците в събитието преминаха край някои от основните забележителности на района, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват "Чупрене", Чипровския манастир и други. Основна цел на инициативата е да се популяризират колоезденето и активният екологичен туризъм в региона.


Велообиколката започна тази събота, 25-ми май, на площада в Чипровци в 9 часа сутринта, откъдето потеглиха над 100 опитни състезатели, избрали най-дългата дистанция от 165 километра (или 100 мили - класическа дистанция в колоезденето). След тях, в 11 часа, с масов старт по маршрутите си се впуснаха и останалите около 450 участници на 45, 75 и 105 км. 


Най-голям интерес имаше към 105-километровата дистанция, по която решиха да преминат близо 200 колоездачи. Най-бързите сред тях бяха Иван Йорданов (3:11:19), Адриан Каспаров от отбор "Свободно измерение" и Калин Ангелов от "Doltchini". Сред дамите на челните позиции се класираха Пепа Димитрова (3:32:11), Ралица Тимева от "АрхБайк" и Ива Радева.


По маршрута с дължина 75 км се включиха общо 178 души, като това беше дистанцията, привлякла най-много дами – общо 50. Най-бързи от тях бяха Росица Китина от отбор "Груба Секси Сила" (2:36:10), Йоана Христова и Александра Зашева. При мъжете на 75 км първи едновременно финишираха румънците Стефан Барбу и Тудор Гитмус ог клуб "Олимпия Букурещ" с време 2:10:42, а след тях финиша премина Григор Димитров. 


Най-късата дистанция от 45 км привлече общо 70 участника, като първи по нея бяха Стоян Пеева от "Team Yellow" (1:25:14), Панайот Панайотов от "Azimut" и Янко Миланов, а сред жените Светлана Манчева от MNZ, Мина Панкова и Наталия Найденова от "Котки на ръба на нервна криза". За първи път тази година събитието включваше и предизвикателния маршрут с дължина 165 км и с 1800 метра изкачване. Най-бързи по него бяха Минчо Джангалов от Несебър с 4:35:58, следван от Симеон Желев и класирания и при мъжете над 50-годишна възраст Пламен Лумпаров. При жените най-дългата дистанция първа премина Ирина Иванова с голяма преднина и време 6:37:34, следвана от Калина Георгиева (7:25:34) и Теодора Цонева.


Специалното отличие "Местен герой" за най-бързите колоездачи, живеещи в района. С това звание бяха отличени участниците от "КК Монтана" Светослав Димитров на 165 км и Олег Дамянов на 105 км, както и Ивелина Кръстева от "Груба Секси Сила" на 75 км и Антонио Ивайлов от КК "Огоста" на същата дистанция и Лена Каменова и Денис Тодоров на късата дистанция и други.


Финалът и награждаването бяха в малкото село Митровци, където колоездачите попаднаха сред автентичната атмосфера на местния събор. Те бяха посрещнати от оркестър "Mont Music" с духова музика, скара и местната крафт бира "Чипровско пиво". Всеки финиширал получи медал, а най-бързите бяха отличени с плакет. Наградният фонд по традиция не включва пари, а местни продукти, които бяха предоставени от две винарни в региона - винарна Боровица и "Агрофитнес" от село Боровци, което развива само местни забравени винени сортове.


В събитието тази събота се включиха участници от девет държави, сред които Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Румъния, Украйна и Белгия. 


Велообиколката на Северозапада се организира от клубовете "Бегач" и "Колоездач" с подкрепата на фондация "Америка за България" и общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37

2300 декара с растителност са изгорели през юли в горските стопанства на Северозапада

Четиринадесет пожара са бушували през първите 18 дни на юли на територията на Северозападно държавно предприятие-Враца. Опожарените площи са около 2300 дка, като най-засегнат остава Плевенския регион, където огнената стихия  опожари 1 075 дка гори, треви, храсти и др. Възникналите пожари на територията на Северозападно държавно предприятие са предимно..

публикувано на 22.07.24 в 11:15

Два случая на дрогирани водачи в Монтанско

Двама шофьори с положителни проби за употреба на канабис са задържани по пътищата на област Монтана, съобщават от местната дирекция на полицията.  И двамата водачи са управлявали  автомобили, които не са тяхна собственост.  На 21.07.2024 г. в 16:40 ч. в района на прохода "Петрохан", служители на РУ Берковица спрели за проверка лек автомобил..

публикувано на 22.07.24 в 11:10

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Движението по пътя Селановци-Оряхово се осъществява с повишено внимание

До 26 юли движението по път  III-306 Селановци - Оряхово от км 56 до км 66 се осъществява с повишено внимание, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По  асфалтовата настилка ще се извършват ремонтни дейности.  Трафикът  по  трасето  се регулира с пътни знаци и сигналисти, уточняват от пътната агенция.

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09