Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си





Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев". 37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение". Ето и кои са победителите в конкурса, след като тричленно жури в състав Яна Кременска, Радосвета Крумова, Наталия Димитрова определи класацията, разказва Мария Божковска, секретар на читалището: 

"В категорията "Есе" до 18 години на първо място е Надин Кръстева от Мездра... В категория " Есе" над 18 години имаше 19 участници, има няколко поощрителни награди... Изненадата за тази година са размисли от чужбина, от  Нармин Делич, доктор по медицина и писател, от Сараево, Босна и Херцеговина. Третото място е за Камелия Димитрова от Три кладенци, първо място Деница Михайлова от София... Степан Бюлбюлян  връчи парична награда на Стоил Маринов от Враца. В категория "Стихотворение" до 18 години имахме 18 участници, първото място е присъдено Ралица Стоянова от Карнобат, в над 18 години имаше 30 стихотворения с 31 участници, няколко поощрителни награди имаме, първото място е за Цветана Качерилска от град Троян, нейното стихотворение ще бъде прочетено на 2 юни на тържествата, второто място спечели Ваня Велева от Ямбол, трето място за Недялко Грозев от Велико Търново. "




Поощрителна награда за своето съвместно стихотворение получава семейство Симона и Ивайло Богомилови, които живеят и работят в Козлодуй, разказва Симона:

"Стори ни се добра идея да напишем стихотворение, но никога не сме правили това. И го направихме по път за село Паволче... Изненадахме се, че като почнахме да пишем, се оказа, че не знаем за каква свобода се е борил Христо Ботев... Доста ентусиазъм вложихме в написването... И сме благодарни, че нашият труд е оценен... Оказва се ,че Ботев се бори за свобода друга, самият народен дух да е свободен..."

Трето място за есе в раздела над 18 години е присъдено на Камелия Димитрова, която е секретар-бибилиотекар в читалището в село Три кладенци и до сега 4 пъти се е включвала в този фестивал, преди две години получава  първо място:

"...Харесва ми фестивала и обичам да разсъждавам върху темите. Темата тази година беше за свободата и включих това дали имаме тази свобода и кой как я отразява и разбира свободата... Ние, хората на бъдещето, искаме да живеем в наистина свободна държава... Моята мечта за свобода е, когато сутрин се събудя,  да видя зелените поля и гори, да слушам песента на птичките, мечтая хората да се движат свободни... Днес имаме свободата, но трябва да я запазим..." 



В категория "Стихотворение" във възрастовата  група над 18 години първо място бе присъдено на Цветана Качерилска от град Троян за стихотворението ѝ "12 без 5", което ще бъде прочетено на Ботевите тържества на 2 юни: 

"Спонтанно ми дойде идеята да напиша стихотворение, посветено на 2 юни, това е моментът, в който свирят сирените, в който и отдаваме почит на Ботев и загиналите за свобода. С любов и преклонение пред Ботев и неговата чета се заех с тази трудна задача. Написах го за 10 минути. "

Специална поощрителна парична награда получи Стоил Маринов, който преподава по английски език и е психолог в ПГ "Васил Левски" Мездра, участва с есе за първи път. За патриотичния фестивал разбира от баща си и за един ден написва есето си: 

"...В  България имаме нужда от по-сериозно духовно събуждане. Ето част от есето ми: " Докато бях ученик често съм се питал дали великият поет и революционер Христо Ботев би живял в днешна България... С цялото си сърце не мога да си представя такъв човек да е задоволен то това, което щеше да види - един поробен народ без поробител... Истината е, че всички плачем за Ботев, а може би той би заплакал за нас, за България, ако я види в момента. "

Повече - в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10