Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международната седмица за осведоменост за щитовидната жлеза

Снимка: Архив

На 25 май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза и обикновено с него започва Седмицата за осведоменост за щитовидната жлеза. Кампанията е ежегодна и цели да повиши осведомеността за ранното разпознаване и адекватното лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Това каза проф. Радостина Александрова от БАН и поясни каква е ролята на щитовидната жлеза в организма. 

"Знаем, тя се намира върху шията, прилича на пеперуда, но специалистите казват, че тогава, когато настъпи разстройство във функцията ѝ, тя би могла да ни ужили, образно казано, по-зле даже и от стършел. Щитовидната жлеза произвежда хормони  - тироксин, трийодтиронин, които са изключително важни за обмяната на веществата, за растежа, за развитието и всъщност тя е един ключов регулатор в човешкото здраве. Много малки промени във функцията и структурата на тази жлеза биха могли да имат изключително сериозни поражения върху останалите органи и системи... На практика се оказва, че от т. нар. незаразни заболявания, които са причина за около 70% от смъртните случаи, много често може да бъде открита връзка с аномалии в щитовидната жлеза. Изобщо тя е официалният заподозрян, когато има някакъв проблем, на който в момента няма как да намерим отговор. Добрата новина е, че макар дисфункцията на щитовидната жлеза да е изключително често срещана, тя може лесно да бъде диагностицирана, лесно да бъде разпозната и освен това е лечима."

Проф. Александрова обясни също, че най-често са засегнати от проблеми с щитовидната жлеза жените и възрастните хора, особено тези над 60-65-годишна възраст. Около 5% от населението на Европа има хипотиреоидизъм, тоест недостиг в производството на хормоните на щитовидната жлеза. Има и други 5%, които също имат такъв недостиг, но не са диагностицирани и не знаят за това. 

Абсолютно необходимо за правилното функциониране на щитовидната жлеза е йодът. България има ендемичен недостиг на йод, но е и една от първите  в света, предприели държавна политика за това да бъде осигурен достатъчно йод, особено в ендемичните райони. У нас това се случва още преди 60 години, поясни проф. Александрова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.   Става въпрос за преминаващата през Градец  река Тополовец . Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят.  Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани..

публикувано на 30.07.24 в 16:00

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35