Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

8
Снимка: Радио ВИДИН

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите във видинския квартал "Панония"  детска площадка в близост. Историята на това обособено  място за деца не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато започва и почти невъзможната комуникация между живеещи в квартала и местната власт. 
Исканията на хората първоначално е да се укрепят съоръженията, по онова време все още здрави. Към момента вече исканията им са за нова площадка, защото по думите им, тази е рискова за игра. За проблемите в квартала разказа за Радио ВИДИН Нина Божинова, родител на две деца:

"Детето ми е било на 2 годинки, сега прави 9. От 7 години всяка година се пише до Общината, всяка година се изпращат снимки, всяка година се молим да се оправи площадката - резултатът е никакъв. Даже един от случаите, в които бях писала, беше за оградата на площадката, имахме метална конструкция около нея, която беше счупена. Бях им писала или да я махнат, за да не стане някакъв проблем, или да я оправят. Те дойдоха, изрязаха оградата и си тръгнаха... Нещата не са захабени, те са просто разрушени от времето най-вече и от безхаберието, защото това е безхаберие. Не може да направиш нещо преди 10 години или 11, когато е направена площадката и да не си направиш труда поне два пъти в годината да минеш и да видиш какво се случва с тези съоръжения."

Доротея също е родител. Има момченце на 8 години. Първоначално живее в квартала, към днешна дата - не, но всеки ден идва на площадката, където се вижда със стари приятели и където синът ѝ играе със своите връстници. Тя разказа и за друг проблем, с който така да се каже е "известен" кв. "Панония":

"Първо площадката започна да се руши, след това започнаха нападенията от кучета - те са проблем от години. Свекърва ми е хапана вече 4 пъти от въпросните кучета... Миналата година сина ми отиде до моя автомобил да си вземе шише с вода, беше с едно по-малко детенце от него, на 3 годинки и ги подгони едно от кучетата. Малкият остана до колата и беше в писъци и крясъци, синът ми тръгна да тича насам към нас, като съответно кучето го гонеше и ние се спуснахме от тук, родителите, които бяхме, но ако за момента не бяхме отреагирали, ако го беше настигнало, можеше да стигнем до по-сериозни последствия... Тръгват едно-две и тогава се спускат всички. Най-лошото е, че ги храни жена, която работи в "Бърза помощ". Ние водихме няколко пъти разговори с въпросната жена, каза ни, че при първа възможност ще ги прибере, но това е вече 4 години. Аз съм дошла да доведа детето си да играе, а не да го пазя от кучета."

Живеещите в квартала са категорични, че ако не се вземат мерки по изграждането на нова площадка и облагородяването на терена, протестът им ще се разрасне и ще потърсят други медии и институциите, които да им обърнат внимание. Нерешен остава и проблемът с бездомните кучета, живеещи необезпокоявано по улиците в квартала. Ако към това прибавим и отворените шахти на трафопоста, намиращ се в близост до мястото за игра, картинката става пълна. 

От Радио ВИДИН отправихме и своите въпроси към Община Видин:

-Предвижда ли се ремонт на площадката или поставяне на чисто нови съоръжения в квартала?
-Кога за последно са ремонтирани уредите в нея?
-Ще бъдат ли предприети мерки по затварянето на бездомните кучета, някои от които агресивни (по думи на жители и потърпевши) ?

Отговорът на запитването е следният:

"Детската площадка в жк. "Панония" ще бъде отремонтирана до възможно най-доброто си състояние. При актуализацията на бюджета на Община Видин ще бъдат включени разходи за изграждането на чисто ново съоръжение на нейното място."

Ние и родителите в квартала оставаме в очакване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00