Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

3
Снимка: личен архив



ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред младите фенове певци в България, сред които и Молец, след което създават хита им "7 дни". Талантът му да открива и развива нечий друг музикален талант не остава незабелязан, гласовите му данни - също. Наскоро е отличен и с награда за дебют от БГ Радио - признание, което още веднъж подчертава неговия неоспорим принос към съвременната българска музика. За своите 32 години минава през много етапи от живота си, а пътят му никак не е лек. Как Роберто Николов от Монтана се превръща в ROBI ни разказа самият той:

"Всичко започна още докато бях ученик и се записах на уроци по китара в една школа в Монтана, бях още в трети клас. Тогава прекарах три години свирейки на китара, после влязох в по-тийнейджърските си години и китарата остана на заден план. Но след няколко години, към края на ученическите ми години, 11-12-и клас, пак хванах китарата и започнах да свиря кавъри на известни български поп парчета - D2, Остава, P.I.F., тези към 2000 година. Когато бях дете много ми харесваха. Имах си мечта да стана изпълнител някой ден, но нямах добри певчески способности, нямах и добри способности на китара - правех го просто за хоби. Записах се да уча в УНСС в София, специалност "Маркетинг" и музиката остана на заден план, беше само едно много далечно хоби, докато леко-полеко не осъзнах, че музиката наистина е моето призвание, музиката е в сърцето ми и искам да я следвам. Дълги години качвах в социалните мрежи кавъри на популярни песни, предизвикателства, свързани с музиката, докато работех нещо друго, съвсем различно. Работех в сферата на маркетинга, в големи корпорации, така карах 5-6 години, докато не се случи така, че да създам студио. Да наема едно помещение в София, в което да занеса музикална техника. Аз си я купих сам, с моите спестявания, разбира се и с помощ от моите родители тогава. Отворих това студио и доста мои приятели започнаха да идват при мен, да записват идеите си. Разчу се слухът за мен, че имам студио в тази ниша на начинаещите и така започнах да работя с много начинаещи музиканти, да им помагам в техните проекти. В същото време работех и по моите си авторски проекти. В същото време, след като отворих студиото, една година след това вече можех да се издържам само от студио услуги. Напуснах работата ми в корпорацията. Тогава се появиха и Молец, те дойдоха в моето студио, все още не бяха известни. Започнахме да работим заедно и се стигна до песента "7 дни", която стана хит. Направихме я заедно в моето студио и така се отвориха много музикални врати, така да се каже, в индустрията, чрез тази песен и работата ми с Молец. Но аз все още не успявах да покажа тази част от себе си, която иска да показва авторска музика, а това беше нещото, за което най-силно горях. И все още горя."

Така лека-полека Роби записва и собствените си идеи, пуска авторски песни, но те все още не получават популярността, която заслужават или като например кавърите, които той пуска в социалните мрежи. В този период изпълнителят успява да се демотивира и да изпита творческа нестабилност:

"До една степен демотивира, имаше доста съмнения, чудех се хората дали биха ме приели като артист или съм просто създаден да бъда в студиото и зад сцената. Но реших да се потрудя още повече и точно преди една година взех решението да спра да качвам повече развлекателно съдържание и кавъри и да се отдам само и единствено на авторка музика и това да показвам пред света..."

Със своето студио Роберто Николов създава пространство, където младите артисти могат да изразят себе си и да развият своите способности. Неговият успех е резултат от непреклонна работа и вяра в силата на музиката. А на вярата уповава основно себе си, кариерата си и успеха на българската музика.

"Смятам, че българската публика е жадна за нова, стойностна музика и смятам, че има много артисти както в Северозапада, така и в другите части от страната, които тепърва ще откриваме. Те идват в моето студио, идват и в други студиа, аз ги виждам - млади, готини, интересни хора, които просто още не са достигнали до широката аудитория. Но съм сигурен и изглежда, че има една нова вълна от български изпълнители, които тепърва има какво да показват. Готини времена предстоят."

С наградата си за дебют и с множество успехи зад гърба си, Роби продължава да бъде малка, но движеща сила в българската музикална индустрия. Неговата история е вдъхновение за всички млади таланти, които мечтаят да се реализират в сферата на музиката. Той е доказателство, че с труд, страст и талант няма непреодолими върхове, а България със сигурност ще продължи да чува неговото име в годините напред.

*Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства  и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в..

публикувано на 27.08.24 в 13:03