Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Снимка: радио Видин

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика.
Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе си чистотата и неподправеността на детето и това се случва може би, защото работят с деца и за деца. За записа в радио Видин те дойдоха със своята малка дъщеричка, която е на 1 годинка, наложи се да влизаме в студиото един по един, за да може  някой да гледа малкото момиченце - Елисавета. 

Теодора Рашед Рашед е родена в София, през 1994 година,  корените ѝ имат  сирийски и български произход. Родът на баща ѝ е от Сирия, родът на майка ѝ е от старо карловско семейство. В село Свежен, което е близо до Карлово,  имат стара къща във възрожденски стил, в която от време на време ходят. Теди е благодарна на родителите си  за това, че са я научили на изкуството да обича, на любов, на  усещането да имаш семейство. Нещо, което тя винаги е усещала като необходимост и важност.  

"За мен това от малка е много важно и съществено - да имаш семейство и да има любов в него, подкрепа, разбиране, приятелство...  Научили са ме на това да си отворен към света, към хората, към природата, към Вселената, но надали някой може да те научи на любов, трябва да го носиш в себе си", разсъждава Теодора и добавя: "На всеки му се случва това, което иска. Това е моята философия."

Средното си образование завършва в Софийската математическа гимназия с профил "Биология и химия". Разбира, че тези предмети не са за нея, нейната емоционална натура се ориентира към НАТФИЗ и категорично избира "Актьорско майсторство за куклен театър". Приемат я веднага при първото кандидатстване. След завършването на НАТФИЗ известно време е асистент при проф. Боньо Лунгов. По-късно решава да работи като актриса куклено майсторство, по интуиция избира Видин и казва, че не съжалява, напротив, благодарна е за срещата си с Поли Трифонова, директор на ДКТ Видин и за срещата си с красивия и магнетичен град Видин. 

Никола Стоянов е роден в София през 1988 година. Семейството му е артистично и с интерес към изкуството. Сестра му е завършила Художествената академия, Но в семейството има и лекари, дядо му е рентгенолог и именно той го отказва да не продължи с медицина. "Вероятно дядо ми е дал добър съвет, защото не съм безразличен към проблемите на хората. Може би затова се занимавам с театър и изкуство, защото проблемите на хората са моята тема, която аз искам да коментирам. В случая през сценичните изкуства. 

"Аз обичам да ме гледат и обичам да имам отговорност за това какво ще гледат хората и от тая гледна точка това е най-нормално стечение на обстоятелствата."

Приет е  специалност  "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ. По-късно  завършва и режисура, защото обича да поема цялата отговорност за спектакъла, обяснява Никола. 



Постановката "Грозното патенце" на видинска сцена е  режисьорският дебют в кукления театър на Никола Стоянов. 

СРЕЩАТА НА ТЕДИ И НИКОЛА
"Отидох да гледам едно негово представление в Пловдивския драматичен театър "Великденско вино". Там се запознахме. Една моя приятелка ме покани "Сега ще звънна на Кольо млякото да ни вземе, той ще ходи да го гледа понеже му е режисьор. И след половин час се возим в колата на Кольо млякото, въпросния, Отне ми 15 мин да разбера, че е свестен, видях го как шофира, внимателно  - това е важно за мен, възпитано момче, разменихме няколко думи, почнахме да пеем...То е дълга история. В крайна сметка стигнахме до Пловдив. Той и досега разказва, че още тогава съм му направила впечатление, защото съм била с тениска на The rolling stones , а това е любимата му група. Аз този ден съм излязла с тази тениска и той вижда първо това в мен.  Не ми е хрумвало, че той ме харесва, ходим на ски и се прибираме. И така - в един момент се срещнахме по правилния начин. "

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30