Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юни 2024 година

Снимка: Радио Видин

Единайсетокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици.

Работодателите за пореден път се обявиха против така нареченото "административно повишение" на минималната работна заплата, след като синдикатите настояха за размер от 1080 лева от догодина. Исканото увеличение е с 15.7% и то трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на европейската директива за най-ниските трудови възнаграждения. Икономическата ситуация в страната, обаче, е сложна, обясни Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

България е страната с най-ниска покупателна способност в ЕС, показват данни на официалната европейска статистика Евростат. Различията в икономическото развитие на държавите могат да се обяснят с редица фактори, които си взаимодействат по сложен начин. Друг проблем, обаче остава и различието между отделните региони, каза Сабрина Калъчова, ръководител на информационен център "Европа Директно"- Видин.

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна и на хартия, и в електронен вариант. От 1 юли те ще бъдат само електронни. Търговците обаче ще продължат да приемат хартиените ваучери до изтичането на срока на валидност, изписан върху тях, съобщи Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България. Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена, защото в търговските обекти не се връща ресто. 

Днес изтича вторият краен срок, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване на предстоящите избори за членове на Европейския парламент и за народни представители за Народно събрание, в подвижна избирателна кутия, при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна избирателна комисия. 


Дружеството, което събира и депонира отпадъците на общините Мездра и Враца – "Екопроект" е с 4 060 лева годишна печалба за 2023-а. Това стана ясно на последното заседание на местния парламент в града под Околчица, на което беше гласувано поведението на врачанския представител на форума. Той ще подкрепи баланса на дружеството, който ще бъде представен от управителя Мирослав Комитски.


Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета на общината Цветан Петров за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в града. Предвижда се мемориалът да бъде поставен на площад "Свобода“, северно от сградата на НЧ "Постоянство 1856“. 


Видинското село Връв остана без сирени в Деня на Ботев. Вчера, на 2 юни, когато отбелязахме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в село Връв, община Брегово не е била задействана сиренно-оповестителната система. Това се случва за първи път и е предизвикало възмущение у жителите на населеното място.


Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим.


100 ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица получиха едногодишен абонамент за библиотека "Йордан Радичков" към НЧ "Иван Вазов – 1872". Инициативата е по Национална програма на МОН "България - образователни маршрути", по която работи учебното заведение. Програмата е изцяло обърната към учениците и е с практическа насоченост. Съчетава дейността на преподаватели по български език и литература, история и цивилизации и специални предмети.


Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца. Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг Амадеус Моцарт.

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30