Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Снимка: Радио ВИДИН

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот. Различията в икономическото развитие на държавите могат да се обяснят с редица фактори, които взаимодействат по сложен начин. Една от основните причини, специално за различията между държавите, е историческият контекст, смята Сабрина Калъчова- ръководител на информационен център "Европа Директно"- Видин.

"Докато едни държави в момента успешно реализират и създават благоприятни условия за бизнеса и стимулиране на иновации други държави в Европейския съюз те са на друг етап, те се борят с проблеми все още като корупция, неефективна администрация, липса на инвестиции в ключови сектори. Що се отнася до регионалното различие смятам, че едни региони просперират заради тяхната географска локация, наличието на ресурси, добри кадри, докато други региони също се намират в по-предизвикателна ситуация, където борят безработица, социално изключване и недостиг на инфраструктура. Северозападът сме един от тези региони".

ЕС работи много сериозно в постоянното подобряване на единния пазар, мерки за по- голяма хармонизация на правилата и стандартите, европейските граждани да имат достъп до повече продукти и услуги, да има по- голяма прозрачност за бизнеса. ЕС си остава една от най- развитите икономически зони в света и си остава едно от най-добрите места за живеене в света, категорична е Сабрина Калъчова.

Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса защо все още има икономически различия между държавите. Винаги е имало и винаги ще има различия, много са факторите, които влияят на икономическото развитие на една държава, смята Красимир Кирилов- председател на Видинската търговско-промишлена палата.

"Различията ще ги има винаги независимо от това, че в момента сме в един съюз, който предполага желанието на всички да уеднаквим нашата ситуация. Винаги интересите на всяка една държава ще стоят преди тези на какъвто и да било съюз и винаги всяка една държава първо ще се опита да оправи своето икономическо състояние и след това да мисли за всички останали. Нашето състояние ще зависи основно от това какви хора стоят начело на страната и какви политики се изпълняват, така че да работим всички ние за благото на нашата страна и да можем ние да се опитаме поне да достигнем тези страни, които искаме да догоним. Европейският съюз поне неговият замисъл и това, което се прави, подкрепата е абсолютно адекватна и е достатъчна. Дали обаче достига до хората тази подкрепа не мисля, че мога да дам положителен отговор. Значи тук вече зависи много от самата държава членка, от органите, които се занимават с разпределението на тези средства. Дали това разпределение става по най-добрия начин, дали се покриват най-добрите критерии, приоритети."

Единният пазар е нещо изключително важно, той е приоритет на всички институции в ЕС. Той би трябвало да е добре развит, защото така по-лесно може да се борим с различията между страните, с лошите практики, с корупцията. Хората искат да видят сега и в момента финансов ресурс, който да им позволява да водят нормален начин на живот. Един от начините да се осигури равенство в доходите е като направим една минимална заплата за целия ЕС, която да отговаря на минималните нужди на всички хора и тук опираме до това които са минималните нужди, защото те навсякъде са различни, каза още Красимир Кирилов- председател на Видинската търговско-промишлена палата. Като представител на работодателите смята, че всяко едно заплащане трябва да зависи от производителността на труда.

Икономическото различие между държавите беше заложено изначално, което донякъде противоречи на основната идея на създаването на ЕС. След разпадането на т.нар. социалистически блок държавите от Източна Европа бяха доста апетитна хапка, заяви политическият анализатор Любен Добрев.

"От самото начало нямаше равнопоставеност, т.е. ние не бяхме приемани като равни партньори с тогавашните държави в обединена Европа и от тази гледна точка нещата продължават да бъдат така. Там се прокарваше идеята за две писти, три писти, води точно до такова. Ако погледнете като територия, без европейската част на Руската федерация, ние сигурно сме малко по- малки от Австралия. На тази територия са трийсетина държавици. При това чисто човешкият ресурс е доста малък по редица причини, природните ресурси също са безкрайно ограничени. Т.е. всяка една държава сама по себе си не може да бъде абсолютно никакъв конкурент на когото и да било. В този контекст единственото бъдеще на Европа, според мен е, обединена Европа, но обединена Европа на равноправни партньори."

Как ще се развие Европа ще видим след евроизборите. Тогава ще бъде ясно разпределението на силите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08