Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Паметна плоча в родния дом на Леда Тасева в Дунавци, който е запазен в автентичен вид, беше поставена днес. Идеята е на Емил Йорданов, създател на първия частен Музей на българското кино, култура и изкуство.


Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4% по-високи. Най-голямото увеличение е предвидено за абонатите на електроразпределителното дружество опериращо в Северозапада, където поскъпването ще е с 2,7 на сто. Промяната в цената на тока за бита ще бъде различна за всяко от трите електроразпределителни дружества, но ще се фиксира около средната стойност, посочена от Комисията за енергийно и водно регулиране. 


Хартиените бюлетини за изборите 2 в 1 на 9 юни пристигнаха във Видин, съобщават от областната управа. Доставени са също ролките със специализирана хартия за машинното гласуване. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна процедура по отчуждаване на имоти за държавна нужда за изграждане на обход на град Оряхово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Имотите, които ще бъдат отчуждени, са подробно описани в Решение на Министерския съвет от 23 май тази година. С правителствено решение от 2012 година второкласният път Дунавци- Симеоново -  Ботево - Арчар - Лом - Козлодуй - Оряхово -  Гулянци  е  обявен за обект с национално значение, напомнят от пътната агенция. Финансирането на процедурата по отчуждаване на имотите частна собственост се осигурява от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Общо 96% от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават тирове. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода.


Под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана се водят активни действия по разследване на случая със срязаните спирачки на локомотив в Лом. 


40 процента по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя отчете вътрешният министър Калин Стоянов. Той връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР.


Европейските програми и тяхното значение за гражданите бяха дискутирани на регионална конференция, организирана от БТА във Видин. Държавната и общинската администрации работят усърдно да привлекат инвеститори в нашия регион и да дадат един по-добър тласък на развитие. 


Етнографът и почетен гражданин на Видин Нинко Заяков дари на отдела на Държавния агенция "Архиви" в града етажерка за книги, която е била на Иванка Ботева, дъщерята на Христо Ботев. Получил я е от съпруга ѝ Стоян Христов, с когото се запознава по време на студентските си години в София. 


Още две детски градини във Враца са с обновени и енергийно ефективни сгради, съобщават от Общината. Това става след завършен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на детските градини “Радост” и “Слънце”. Дейностите в базите на детските заведения включват - изолация на сградите, подмяна на дограмата, ремонт на покривите и нови отоплителни инсталации. В сградата на ДГ “Радост” са поставени термопомпи въздух-вода и е монтиран фотоволтаичен генератор за собствено потребление. По този начин ще се постигне близко до нулевото потребление на енергия, като 74% от нея ще е от възобновяеми източници. Ремонтните дейности в детска градина „Слънце“ обхващат изграждането на фотоволтаична система на покрива, както и генератор за собствено потребление. В сградата отново ще се постигне близко до нулевото потребление на енергия, допълват от местната власт. 


Честванията, посветени на Ботевата чета, днес продължават в мездренското село Зверино. 4 юни е определен и за Ден на Зверино.


Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета на общината Цветан Петров за изграждането на бюст-паметник на Васил Левски в града. Предвижда се мемориалът да бъде поставен на площад "Свобода“, северно от сградата на Народно читалище "Постоянство 1856“. Предстои процедура по одобряване на проекта от Министерството на културата.


За 26-та поредна година Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) организират летни плувни курсове за ученици от I до VII клас, съобщават от общинската администрация. Обучението ще се проведе от 1 юли до 23 август на басейна в Хотелски комплекс „Долче Вита“ в Мездра. То ще се бъде водено от квалифицирания инструктор по плуване Валентин Йорданов от Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два случая на дрогирани водачи в Монтанско

Двама шофьори с положителни проби за употреба на канабис са задържани по пътищата на област Монтана, съобщават от местната дирекция на полицията.  И двамата водачи са управлявали  автомобили, които не са тяхна собственост.  На 21.07.2024 г. в 16:40 ч. в района на прохода "Петрохан", служители на РУ Берковица спрели за проверка лек автомобил..

публикувано на 22.07.24 в 11:10

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Движението по пътя Селановци-Оряхово се осъществява с повишено внимание

До 26 юли движението по път  III-306 Селановци - Оряхово от км 56 до км 66 се осъществява с повишено внимание, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По  асфалтовата настилка ще се извършват ремонтни дейности.  Трафикът  по  трасето  се регулира с пътни знаци и сигналисти, уточняват от пътната агенция.

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Почитаме паметта на Мария Магдалина

На 22 юли почитаме паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус - Мария Магдалина. На нея се приписва и възгласа "Христос Воскресе!", каза свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия: "Мария Магдалина получила това име, защото била от град Магдала, Галилейска област. Страдала от тежка болест, а Христос я излекувал. Оттогава се..

публикувано на 22.07.24 в 08:10