Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ни убеждава, че другият е по-лош, без обаче да ни каже кой с какво е по-добър

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Отговорността за честността на изборите се носи от формациите, които бяха в последния парламент

Стоил Цицелков
Снимка: Савина Спасова

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години?

Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки? 

Предимствата и недостатъците на изборите 2 в 1, както и надеждите на гласоподавателите, дискутираме със Стоил Цицелков, експерт по изборни въпроси, член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Обединение за честни избори.

Радио ВИДИН: Обединението за честни избори предупреждава, че България е изправена пред трайното отпадане на избиратели от демократичния процес. Вие зададохте публично редица въпроси към партиите и коалициите, които ще се състезават на вота за национален и европейски парламент на 9 юни. 

"Става дума за това, че е идентифицирано както от нас в България, от вас журналистите, от нас експертите, но и от чуждестранните наблюдатели, които редовно имат мисия в страната ни, даже в момента излизам от среща с техни представители, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.... всички ние, включително Централната избирателна комисия, и гражданите го знаят, че най-слабата, може би най-проблематична част в изборния процес в България, е изборната администрация на най-ниското ниво по места, а именно СИК-овете. Да го кажа на български - това са тези симпатични наши роднини и приятели най-често, които ни посрещат в деня на изборите, и администрират целия изборен процес. Обикновено тези хора не са добре подготвени, не са прочели най-новите указания, които ЦИК сменя преди почти всички избори. Знаете, че и законът е неустойчив. Без да ги оправдавам, аз разбирам, че им е трудно. Въпреки всичко, ние имаме екстремни случаи, когато някои от тези хора са неграмотни. Напълно неграмотни на какъвто и да е език. При това - става въпрос за председатели. Някои от тези хора пък не знаят български език, което е проблем, защото изборите се провеждат само на български език в България. Така че нашите 13 въпроса отворени към партиите, които споделихме и с журналистите, макар че ние не очакваме, че те ще се засилят сега в този период да ни отговорят, но целта ни е да им напомним за тази отговорност. Може би не всички слушатели знаят, но цялата изборна администрация е назначена изцяло и само на квотен принцип от парламентарно представените партии на последните избори, т.е. тези, които бяха в 49-ия Парламент, те по квотен принцип ще си разпределят всяка една позиция. Това са хората, които носят отговорност. Нашите въпроси са точно в този дух: Вие имате ли механизъм да оцените дали те са компетентни, имате ли допълнителни обучения, даже ги питаме дали обучават своите избиратели - една добра световна практика".

Радио ВИДИН: В навечерието сме на 9 юни. Как оценявате подготовката за изборите? Има ли от какво да се притесняват гласоподавателите? Всичко наред ли е?

"Да, абсолютно всичко за гласоподавателите е наред, независимо дали ще предпочетат да гласуват с машина или с хартия. Вече това е напълно завършено, удостоверението е завършено. Хартиените бюлетини са разпечатани, разпределени са вече по областните центрове. Ние знаем, че в България традиционно около 400 хиляди избиратели се колебаят и решават в последния момент дали изобщо да гласуват и за кого да гласуват. Чрез вашия ефир ги призовавам да излязат да гласуват, има огромен избор от политически партии. Не се водете от прогнози, водете се от своята собствена съвест и гласувайте за хора, които смятате, че ще ви представляват добре. Това е нашето основно задължение. Останалото - администрацията си върши работата и всички ангажирани по веригата произвеждаме избори достатъчно често, за да не е нищо сложно и да не се притесняваме".

Радио ВИДИН: Разбирам Вашите постоянни призиви, че трябва да се гласува. Напълно съм съгласен. Проблемът е, че хората са разочаровани. Възможно е да не намират своето представителство. Хубост насила не става, нали така?

"Така е, така е. Аз точно затова призовавам да излезем от този модел, който имаме на тези 5-6 или колко партии, които разпознаваме. Да се огледаме за такива политически проекти, за такива представителите, за такива обединения, ако щете, които наистина представляват нашите интереси. Ние в момента нямаме и предизборна кампания. Всеки ни убеждава, че другият е по-лош, без обаче да ни каже кой с какво е по-добър. Така че моето лично, в момента говоря от лично качество и аз като гласоподавател - информирайте се за тези, които, освен че ви сочат проблеми, ви дават и решения. Имат програми. Това е цивилизованият начин да излъчваш свой представител, да излъчиш някой, който има конкретни предложения и стъпки, а не просто хора, които казват "вижте какво, ние сме различни от другите". Това не работи обикновено".

Радио ВИДИН: Вие следите самия технически процес, но личните ви наблюдения за сегашната надпревара, за сегашната предизборна кампания, какви са? Различава ли се тя от предходните, тъй като според мен в последните години партиите са се затворили в ядрата си. Общо взето разговорите им са единствено със симпатизанти. Един вид всичко е режисура.

"За съжаление, това е моето усещане. Усещаното ми е, че всичките послания са към тези, които така или иначе ни симпатизират. Т.е. това е капсулиране, още по-голямо разделяне от другите. Да де, ама тези другите са тези, с които сте в едно семейство в Европа. А сега отиваме не само на местни избори, а и на европейски. Така че аз призовавам гражданите това да го вземат предвид: че много от тези партии, които тук се представят като алтернатива една на друга, в Европа се борят за едно и също семейство политическо, в една и съща европейска партия. Другият проблем е, че честно казано аз не видях почти нито едно съобщение от която и да е партия, което е за привличане на широката периферия, т.е да е такова общо разпознаваемо. Действително по-голямата част от тази кампания и говорене се изхаби в "какво направиха другите, как не бяхме като тях", сравняване, даже стигнахме до дехуманизиране на политически лидери, което е неприемливо. Вместо да представяме какво ние можем да предложим, какво ние предлагаме, в какво сме силни, цялата кампания буквално от по-големите, които са по-видими и могат да си позволят да участват, могат да си плащат за материали, но това, което аз виждам - даже не се сещам за конкретен призив, който да е обединяващ и да търси широка обществена подкрепа. По-скоро всички са се обърнали към своите си твърди ядра. Проблемът е, че при ниска избирателна активност точно тези хора ще решат и следващия Парламент. Това не е това, което ние като общество искаме. Ние искаме да има по-широко представителство и тези от нас, които не са симпатизанти на тези 2-3-4 големи партии - нашият глас да се чува".

Радио ВИДИН: Възможно ли е феноменът с купуването на гласове да бъде изкоренен? Какви са тенденциите в момента?

"От Обединението за честни избори имаме математически модел, който е на базата на три индикатора. Идентифицираме секции, в които се случва нещо странно, необяснимо електорално поведение. Този модел ни помага да видим за какво става дума, обикновено за технически грешки с протоколи, които се изясняват после. Най-вече обаче става дума за контролиран вот. Този контролиран вот в част е купен вот. Защото част от контролирания вот, Вие знаете, не става дума за финансова транзакция. Там трудно може да се докаже купуване и продаване на гласове. Феноменът с купения вот по абсолютни данни колко хора гласуват в тези секции, които споменах - проблемните, знаем ги отдавна, наричаме ги рискови секции, те са ясни, знаем в кои населени места са, знаем кои са секциите, знаем и кандидатите. Общият абсолютен брой на гласуващите в тях намаля. Това е добро. По-малко хора са включени в този контролиран вот. Проблемът е, че все още съществува и това се използва като пример, който много отвращава останалите от нас, които съвестно ходим да гласуваме: това, че някой отива и гласува срещу заплащане. Мога да кажа, че начинът да се изкорени - това са социални програми. Това не е свързано с изборите. Трябва да се изкоренят високите нива на неграмотност и на социално неравенство, защото ние имаме и такъв тракер с GPS - човек може да се види къде са тези секции и много лесно може да види, че това са места, които изостават и по други показатели. Това са места, където животът е труден. Просто искам това да го кажа в прав текст на слушателите - вижте, когато тези хора спрат да гласуват, обикновено значи, че просто са спрели да бъдат стимулирани. Там никой не е отишъл да пазарува гласове. Защото, трябва да си го кажем много честно, има 1 % от българските граждани, вероятно с много ниска политическа култура, които не се чувстват свързани с останалата част от обществото, които не биха излезли да гласуват, ако не им се даде някакъв стимул. Казвам го най-отговорно, трябва да си го казваме. Това не е някой човек, който би гласувал за една партия, а сега, разбирате ли, те са му платили и сега изкривява вота като гласува за друга... това е човек, който не би участвал в изборите, ако не бъде стимулиран".

Радио ВИДИН: Технически хората ще бъдат ли особено затруднени? През годините политиците направиха достатъчно, за да разколебаят избирателите, твърдейки че на машина е трудно, на хартия пък може да се лъже.

"Честно казано ние сме в една ситуация, в която нямаме печеливш ход. Така сме поляризирали цялото обществено мнение, че то вече е станало малко като футболна агитка или такива религиозни култове, когато 50 % от обществото се кланя на едно нещо, а другите 50 % - на другото нещо. Нали, едните вярват само в хартии, други само в машина. Това разделение вече е толкова сериозно, че дори интелигентни и и образовани ваши колеги включително, с които разговарям, така популярни водещи и журналисти, казват "ако няма машина, аз няма да гласувам"... и обратно - ерудирани и интелигентни хора отново със своите аргументи казват "в цял свят гласуваме с хартии, какви са тези машини"... Трудно е. Моето лично мнение, както и на много от експертите в тази сфера, че като общество трябва да спрем политическото говорене, когато става дума за технологии, да оставим това на експертите, да направим едно обсъждане с реални анализи какви биха били отраженията от тези промени, да си изберем една технология на гласуване, един метод, както е в цял свят. А и да отворим възможността за дистанционно гласуване. България е една от малкото държави в света, в която няма абсолютно никаква опция човек да гласува. Само казвам, че все още един-два дена ще се откриват подвижни секции в учебни и медицински заведения. Това далеч не е достатъчно и далеч не е дистанционно гласуване".

Радио ВИДИН: Иска ми се да вярвам, че е плюс, че този път не промениха Изборния кодекс.

"Абсолютно. Тази спирала, нали, в която преди абсолютно всеки един избор, имахме нов ИК, наистина спря. Това е нещо позитивно. Макар че този път Общественият съвет към ЦИК, ОЧИ, както и международни наблюдатели, имахме конкретни предложения за промени, които съвпадаха. Имаше неща, които буквално всеки по веригата знае, че трябва да се пипнат. Не бяха променени. Не е пагубно, но е по-скоро така любопитно, че за пръв път имаше консенсус какво би било добре да се направи. Не се свърши, но нали знаете, че да отворите ИК е като да отвориш Кутията на Пандора - не знаеш какво ще се случи. Един път, когато е отворен в среднощни заседания със странни мнозинства и лобистки текстове - може изцяло да се промени духът на закона, така че по-скоро е позитивно, че не го пипнаха. Отиваме на поредни избори със същия закон".

Радио ВИДИН: По-рано през деня срещнах информация, че този път международните наблюдатели ще бъдат драстично по-малко. Това какво говори за нашия изборен процес?

"Да, за съжаление, мисията на ОССЕ - най-големите наблюдатели в Северното полукълбо на избори, много сериозна мисия, много сериозна организация... те винаги изпращат наблюдатели в България. Аз много пъти съм бил член на екипа. И този път се срещнахме няколко пъти, даже сега излизам от такава среща. Проблемът е, че е много трудно някой някъде в Европа да предвиди, че в една държава ще има шести поредни предсрочни избори и да определи бюджет за това. Второто е, че е много трудно да се намерят независими, подготвени, запознати с контекста на България, специалисти в толкова кратко време, когато ние обявяваме избори толкова често. Сега съвпаднаха и изборите в Северна Македония, и в Сърбия, т.е. това са същите специалисти, същите хора. Ние отпадахме някак като толкова сериозен приоритет. Може и да е добра новина. Показателно е, че тези мисии за наблюдение на изборите - след всяка една такава се публикуват препоръки за подобрение на процеса. Ние, екип от колеги, сме направили анализ на тези препоръки, които според нас би трябвало да се въведат и кои не, само че още не са взети предвид от нашите законодатели. По-скоро нека да изчистим това, което вече знаем, че трябва да изчистим. Ние в момента малко изоставаме с нашите промени, така че този ограничен екип е напълно естествено, че е такъв. Те са само няколко специалиста, които са действително добре запознати с България. Този път няма да излязат с официален документ. Това е информация, която ще остане за вътрешно ползване в нашите европейски партньори. Да, по-скоро мисля, че това е добър знак, че България вече не е притеснителна. Да напомня, само на едни по-предишни избори, в България имаше пълноразмерна мисия - нещо, което е безпрецедентно за държава членка на ЕС. Случвало се е само в Унгария на Виктор Орбан и в България... нашите партньори толкова се чудят какво става с изборите, че освен екип от специалисти, изпратиха краткосрочни и дългосрочни наблюдатели, които да покрият цялата страна. Това беше притеснително тогава. Сега по-скоро е успокоително, че не са насочени всички прожектори върху нас. Това по-скоро е знак, че се справяме по-добре".

Радио ВИДИН: Зададени ли са следизборните посоки? 

"За съжаление, с огромно съжаление, не, няма хоризонти. Имаме едно такова говорене тип ала-бала, едни думи, които не значат нищо - евроатлантизъм, европейски ценности, хора, които са излезли в обществения живот като част от една партия - наследник на тоталитарен режим, а в момента са си залепили етикети, че са евроатлантици. Конкретно обаче никой не ни казва нищо. Има война до нас. Предстой България да приеме еврото. Имаме Зелена сделка. Отново казвам - сега на тези избори в неделя ще излъчим новия Европейски парламент, който ще излъчи новата Европейска комисия, ще избере новия комисар, който ще състави новия си екип. Тези хора ще решават за всички нас в Европа, нашата геополитическа ориентация... това е изключително отговорно и важно, но в България като че ли никой не говори за това. Даже имаме такива екстремистки партии, които хем са се кандидатирали за участие в Европарламента, хем не вярвали в Европа и в бъдещето... Това за мен е много притеснително: че избирателят, включително аз говоря в лично качество, не може да се ориентира какво ще направят тези хора след изборите, ще се разберат ли, няма ли да се разберат. Засега отново сме в ситуацията всички срещу всички, което е окей, виждали сме го и на други места в Европа. Начинът там това да се разрешава е, когато имат ясни програми. Избирателят може лесно да отвори програмата, даже има такива автоматични инструменти по света. В България бихме го направили, ние имаме техническата възможност, но на нас са ни необходими програми, които да въведем вътре и вече да видим, например, човек да си напише Зелена сделка и да види коя партия я подкрепя, коя не, коя иска да я отложи. Така може да се напише войната в Украйна или използване на оръжие и да се види коя партия какво мнение има. Когато нямаме ясно разписани програми, ние не можем да се ориентираме и това е сериозен проблем. Политическите партии са отговорни за това и това е причина много граждани да не се превърнат в гласоподаватели, а да решат да идат за риба, просто защото не могат да намерят адекватни предложения".

Радио ВИДИН: Съществува един парадокс: когато не е предизборната кампания, нашите политици обикновено не въвеждат взетите в ЕП решения. Когато дойде време да се обърнат към избирателите: обясняват колко е важно представителството на България там. Истината е, че нашето общество живее в такива времена, в които бива заблуждавано, че гласът на България няма значение. Това не отговаря на истината.

"През цялото време ни разказват как сме една малка държава... аз съм запознат само за един евродепутат, който даде публичен отчет от своята дейност от този отиващия си сега екип, който бяхме изпратили от 17 души. Има огромно значение. Нашите хора участват в много срещи, в много комисии, правят предложения някои от тях, някои са пък много скромни в своите изказвания, както и в този последния парламент. Но имаме представители в ЕП, които са много активни, участват в европейски политически живот. Да, ние наистина не знаем достатъчни за това. Понякога се притеснявам, че това е умишлено. Даже някои политически партии изглежда използват Европарламента като място за поощрение на провалили се местни кадри, като някакъв вид, знам ли, екскурзия в Брюксел. Ние изпращаме хора там, които не знаят английски".

Радио ВИДИН: Можем ли да очакваме, че заради този формат 2 в 1 изборната активност ще се повиши?

"Чисто технически - да, разбира се. Има обаче един друг проблем. Ще бъдем в два избирателни списъка, има уседналост за едното, за другото няма, т.е не всеки ще може да гласува и за едните, и за другите. Но при всички случаи чисто технически, когато имаш повече избор, отиваш, шансът е по-голям повече хора да се появят, когато имаш два вида избори. Това е допълнителен стимул. Надявам се хората да се стимулират и от това, че имат голям избор от политически партии - 31 партии и коалиции се явяват и се борят за вашия глас, в които са общо 69 регистрирани по закона отделни партии, сформирали тези коалиции. Даже някои от тези 69 отделни партии в самото си име казват, че са обединение, сдружение, т.е. предполагаме, че в техния управителен съвет има и други партии. Представителност има. Идеи има. Има нови хора. Наша отговорност е в тези оставащи няколко дена да се запознаем, да намерим такива хора. Казвам го отговорно, аз си направих своя труд и бях приятно изненадан да видя, че има хора, които заслужават моето доверие по начина, по който са се представили. Вече не бива толкова много да се влияем от социологическите проучвания, нагласи кой ще влезе и не, защото по този начин ние отново ще се капсулираме в тези 4-5 големи играчи. Знаем, че в България не е необичайно изцяло нов проект не само да влезне в Парламента, дори да спечели, така че отново казвам - не се оставяйте някой да ви казва, че вашият глас няма значение, че България е малка държава, че някой друг решава. Не е така, вие решавате. Изцяло вие с вашия глас. Ако той не беше важен, никой няма да ви променя правилата постоянно. Никой нямаше да ходи с тетрадки да купува гласове, да кара хора с автобуси, да сменя адреси 6 месеца преди изборите ударно по общини и всичките тези грозни сцени, които гледаме, които имат единствено цел - по-голяма представителност, по-голямо влияние. Единственият начин ние да имаме адекватно и реално представителство е да излезем масово и да гласуваме. Тогава между другото процентите и резултатите ще бъдат много по-различни, отколкото тези, които социологическите агенции предвиждат".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35