Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Лаков: "Знаем си заемите и нищетата, знаем, че няма да имаме почивка, но обичаме животните!"

Животновъди от района на Централен Балкан днес излязоха на протест заради проблеми с пасищата. Животновъдите в Северозапада също нямат достатъчно пасища, но не това са основните им проблеми. Защото през последните години да отглеждаш животни тук е равносилно на подвиг. А борбата за оцеляване е ежедневна. Така е и с Методи Лаков от бойчиновското село Владимирово- "герой" в "Земята, която ни храни". Той е един от малкото останали представители на сектора в Северозапада. Във фермата си отглежда овце, кози и биволи. 

На 1 юни се отбелязва Световния ден на млякото. Инициативата е на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), за да се привлече вниманието към всички дейности, свързани с млечния сектор. Според Методи е хубаво да има такива дни, въпросът е, че вече нищо, което консумираме, не е това, което трябва да бъде: 

"Не виждам в България млекопроизводители, вече сме консуматори... Отровиха децата ни с боклуците, които докарват... Мандрите не изкупуват мляко... Масово фирмите имат залежала продукция, защото работят с вносни млека, сухи млека, не знам какво е, но не е мляко... Високи цени, няма качество... Хората обръщат внимание какво купуват, но са безсилни, ние сме безсилни..." 

Методи не е от хората, които се отказват лесно. За 20 години в редиците на животновъдите е видял две и двеста, но вече признава, че е на ръба да се откаже- не заради многото работа, а заради многото проблеми. Негодува заради това, че държавата неглижира сектора, а биволското мляко или не се изкупува, или се изкупува на безценица. 1,35 е цената за килограм биволско мляко, овчето се изкупува за 1,80, а козето за 90 стотинки... Отделно от това, част от мандрите отказват да подписват договори с животновъдите, което е проблем при кандидатстването за финансиране по обвързаната подкрепа, признава Методи. Боли го, защото секторът загива, но наскоро написа в социалните мрежи, че за нищо на света не би заменил своя рай и животните, защото ги обича... 

"Не си ги даваме, но много ни омръзва, ако не е синът ми, отдавна да съм се отказал... По този начин убиваме и децата си, добре е, че се учат на труд, но те нямат детство... Не сме отишли на море, на планина, не че не можем да съберем 2000 лева, просто няма на кого да оставиш всичко... Работна ръка няма... Не искаме да сме богати... Не искам лев да ми дават, но да има нещо сигурно, не да трепериш дали ще ти платят млякото... Никой не търси отговорност на мандрите, а банките не чакат..." 

Методи казва, че постоянно са обект на проверки и санкции. Последната проверка е била за наличие на виртуални животни, а проверяващите са били от различни части на страната: 

"От шест различни места доктори в едно село- кой ще им плати... В равнините няма виртуални животни- те са в планината, където има стотици хиляди декара пасища..." 

180 овце, 15 биволици и 10 кози- това е богатството на Методи. Казва, че това са възможностите им, затова няма да ги увеличават, но няма да ги намаляват.  През лятото животните излизат на паша- колкото и оскъдна да е в региона, а стопаните са ангажирани и със събирането на фураж за зимата. Методи обработва малко от наличната общинска земя. Произвежда сам фуража си, но се налага и да купува- зърно и бали. Отглежда няколко култури, сред които експериментално и еспарзета:

"Еспарзета, люцерна, третикале, ечемик, царевица за зърно... Гледам малко земя, само за животните, разчитаме на общински маломерни имоти. И тук трябва да има промени- ДПФ и ОПФ тябва да се раздава на уязвимите сектори, не както сега- на всички земеделски производители... Дават ни малко декари, колкото да оцеляваме... Въртим се в един омагьосан кръг, както казва синът ми: "От тях за тях!", просто не сме гладни... Малко или много, ядем по-чиста храна... Не сме оплакваме, но многото работа носи и болежки... Състарихме се без време... Липсата на почивка си казва думата... " 

За 20 години семейството на Методи е свикнало с многото ежедневна работа. Синът на Методи от малък е във фермата- когато се налага- от сутрин до вечер... Тази година е абитуриент и има намерение да продължи да учи. Самият Методи също намира време за учене- има бакалавърска степен от Аграрния университет в Пловдив като агроном-полевъд, записал е и магистратура "Интегрирани системи в полските култури". Споделя, че колкото и да им е трудно, няма да се отказват, защото обичат животните:

"Нищо не искаме, не искам да ми дават субсидии, само млякото да се плаща както трябва, месото да се плаща, ще си внасяме данъци, но всичко да е организирано. Не като сега- нищо не знаеш какво ще се случи, какво ще бъде... Борим се, не се отказваме...", казва Методи Лаков. 

Със семейството си отглеждат близо 200 животни- овце, биволи и кози... Каквото продадат-продадат, останалото е за собствена консумация... Не ги плаши работата, плаши ги отношението на държавата към сектора, по-скоро липсата на отношение и неуредиците, които са на всяка крачка... 

"Знаем си заемите, знаем си нищетата, знаем, че няма да имаме почивка, но продължаваме, защото обичаме животните, и за нищо на света не се отказваме от нашия си рай!", казва Методи и се надява да има кой да го чуе. 
Чуйте повече в звуковия файл. 

Снимки: Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00