Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа тази нощ. Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и разпространяването на данни от социологически проучвания за нагласите на избирателите. Забраната важи до 20.00 часа в неделя, когато на територията на страната гласуването ще приключи. 


Общо 254 избирателни секции са сформирани в област Видин. В 124 от тях ще се гласува с машина, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Видин Даниел Боянов. Около 2000 души ще бъдат ангажирани в секционните комисии в изборния ден. По 80 хиляди бюлетини са разпределени за двата вида избори - за Народно събрание и за Европейски парламент.


Районната избирателна комисия в 12 многомандатен избирателен район Монтана е готова за изборите 2 в 1 в неделя. Към 5% от членовете на секционните избирателни комисии (СИК) са били подменени, съобщи говорителят Петко Петков.


Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение машините за гласуване, предназначени за секциите в страната да напуснат склада и да бъдат транспортирани по места. Всички РИК получават адреса на електронната поща, на която трябва да изпращат своите уведомления за машините за гласуване, включително и тези за проблеми при гласуването с устройствата в деня на изборите.


Два пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще информира на интернет страницата си за активността, според оперативния ѝ план. Това сочи приетият оперативен план за организацията на работата в ЦИК в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 и приемането от районните избирателни комисии на изборните книжа и материали относно резултатите от изборите. Информацията за активността ще се докладва на заседание на ЦИК и след решение на Комисията ще се публикува на интернет страницата до 12:00 ч. до 17:00 ч.


Служебният кабинет осигурява необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.


От началото на месеца официално започна проектът на Община Борован за „Оборудване и обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж“. Договорът за съвместна дейност между местната управа и Фонд „Социална закрила“ вече е факт, съобщиха от администрацията на кмета Иван Костовски.


Митническите служители установиха опит за нелегален превоз на кутии цигари с български акцизен бандерол при проверка в района на ГКПП Дунав мост-Видин. На 4 юни митническите служители проверяват пътнически микробус в района на ГКПП Дунав мост – Видин. Автомобилът пътува за Германия и пренася акцизни стоки в рамките на допустимите от закона количества, а именно по четири стека цигари на човек с български акцизен бандерол. При извършената щателна проверка в митническия терминал се оказва, че в багажника на микробуса са поставени три туристически сака с общо 43 000 къса (2150 кутии) цигари с валиден български акцизен бандерол. За установеното нарушение на водача на превозното средство е съставен акт, а акцизните стоки са задържани. Установеното количество акцизни стоки е в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници", ГД „Гранична полиция", ГД „Борба с организираната престъпност" и Националната агенция по приходите, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници". 


10-годишно дете от Лом е диагностицирано с коклюш. Случаят е регистриран тази седмица. Това е осми случай на коклюш в област Монтана за тази година.10-годишното дете от Лом е с редовни имунизации. Насочено е за изследване от личния лекар. 


Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца. Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5 точки повече от миналата година, което е оценка "Много добър" 4.70. Резултатът от външното оценяване по български език и литература в 4. клас е 72.6 точки - с 2 точки повече от година по-рано, или като оценка - "Много добър" 4.90. По математиката резултатът е 70.5 точки - с 5 точки по-висок от година по-рано. Максималният брой точки на всички изпити е 100. До края на месеца предстои да се проведе външното оценяване по български език и математика в 7. и 10. клас. 


Свършиха местата в хотелите във Враца за почивните дни. Организацията на големия християнски фестивал „Мост на Небесата“, който се провежда днес и утре /7 и 8 юни/ в местността Божия мост край село Лиляче напълни до краен предел местата за спане.


Стартирана е процедура по придобиване правото на управление на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула, съобщи кметът Владимир Владимиров. Идеята е крепостта да се социализира и да стане по-популярна.


Центърът за обществена подкрепа в Берковица организира безплатна лятна академия за деца и младежи. Тя ще се провежда занимания всеки петък на седмицата,от 1 юли до 31 август, от 10:00 до 12:00 часа. 


Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад". Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания, а за първи път тази година в проявата ще бъде включено и състезание, свързано с професионалната реализация на участниците.


СУ "Иван Вазов"- Мездра спечели специална награда за принос към разработване на дигитално учебно съдържание - от издателство „Клет България”. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00